четвртак, 15. октобар 2015.

Veliki Moskovski Cirkus: Ruske pare iz Američke samoposluge

Piše: Slobodan Vasković

Veliki Moskovski Cirkus ponovo gostuje u Republici Srpskoj. Glavni i jedini Cirkusant je Milorad Dodik, a na „trapezu“ su ponovo krediti.

Ovaj put nije „Mali“ (65 miliona evra) i „Veliki“ (700 miliona evra), kao što je to bio slučaj 19.09.2014. godine, kada se Dodik vratio iz Moskve, zajedno sa Željkom Cvijanović, i obećao ruske kredite. Koji nikada nisu stigli, niti će.

Sada je to 300 miliona dolara pozajmice „od  jedne kredibilne bankarske institucije” (Dodik), iako je riječ o Fondu (GBCI) koji je registrovan prošle godine u jednom tržnom centru u Sarasoti (Florida). Iza tog fonda stoje rusko-srpski špekulanti, a krajnje je neizvjesno da li ta “kompanija” uopšte ima novac, kao i da li je taj novac, ako postoji, stečen u skladu sa zakonima ili je, pak, riječ o prljavim parama?! Sve ukazuje na prljavi novac.

Režim je snažno spinovao priču o ovoj “pozajmici”, sugerišući preko svojih medija laž da je riječ o parama Ruske Federacije koje dolaze preko Fonda registrovanog na Floridi. Sem lažnog optimizma, cilj spina je privid da Dodik i dalje ima podršku RF, ali i da SAD nisu protiv njega. Otud on u Moskvi, Cvijanovićeva u isto vrijeme  u SAD-u, a Službeni glasnik sa Odlukom Vlade RS o zaduženju vrijednom 300 miliona dolara u medijima i prije nego što je odštampan.

Što se spina tiče, vrhunski je urađen; Što se para tiče, izvan svake razumne sumnje je da nije riječ o novcu Ruske Federacije.

Da podsjetim šta je Dodik kazao u septembru prošle godine, nakon povratka iz Moskve, a izjava se odnosi na “Mali” kredit od VTB banke.  

19.09.2014.
 “Zarubežnjeft po osnovu privatizacionog programa treba RS da uplati određena sredstva (130 miliona KM, op.aut.). Zarubežnjeft, koji ulaže velika investiciona sredstva u rekonstrukciju Rafinerije nafte Brod, predložio je da se da kreditna podrška putem VTB banke u kompletnom iznosu zaduženja koje ima Zarubežnjeft prema Republici Srpskoj. Kamata koja će se zaračunati, biće zaračunata Zarubežnjeftu, kasnije kada se tehnički bude rješavao taj kredit. Garanciju za taj kredit daće Zarubežnjeft, a ta kompanija plaćaće i kamatu na taj kredit”, kazao je Dodik.

Dodik je tada govorio o dugu “Zarubežnjefta” (suvlasnika Naftne industrije RS) prema budžetu RS od 130 miliona KM i njegova izjava najbolje je već tada svjedočila da od tih para nema ništa.

Trinaest mjeseci kasnije Dodik je ponovo bio u Moskvi, sa najvišim funkcionerima VTB banke, ali o lanjskom kreditu nije bilo ni riječi.

13.10.2015.MOSKVA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik razgovarao je danas u Moskvi sa prvim potpredsjednikom VTB banke Vasilijem Titovim.
Tokom sastanka izražena je spremnost VTB banke da proširi svoje aktivnosti i na teritoriju Republike Srpske. (NN)

Iz ova dva izvještaja potpuno je jasno da ruske banke nemaju nikakvu namjeru da daju bilo kakav kredit RS; “proširenje aktivnosti” je tek diplomatska floskula, a sve to ukazuje da iza najnovijeg Dodikovog finansijskog otkrića, koje će “pozajmiti” 300 miliona dolara, ne stoji Rusija.

Dodik svojim postupcima Republiku Srpsku dovodi u realnu opasnost da postane prostor na kojem se pere novac iz kriminalnih operacija. I to rijeke tog novca.  


Dok se Dodik u Moskvi slikao sa onima koje je kako tako “uhvatio” (čak ga ni RTRS nije uspjela naći kamerom među prisutnima na plenarnom zasjedanju skupa “Rusija zove”), Željka Cvijanović je boravila u SAD-u, gdje je učestvovala na skupu o 20 godina Dejtona.

U RS je predstavljeno da je skup organizovao magazin “Foreign policy”, iako se, sudeći prema učesnicima događaja, ali i direktnim svjedočenjima iz SAD-a, može zaključiti da je sve platila Republika Srpska. Prvo oglas o skupu u "Foreign policy", a potom i sve ostalo. 

Spin ponovo. I to veoma skup.

Cvijanovićeva je iz SAD-a (Baltimor) izvještavala kako je ona pojasnila, istakla, ukazala, podvukla potrebu referenduma, decentralizacije i koješta drugog…, a sve to njeno javljanje “mirisalo” je na neznamtikakav uspjeh RS u SAD-u. Premda je riječ o najobičnijim izmišljotinama. Cvijanovićeva je putovala u SAD da bi u ovdašnjim medijima i javnom mnjenju stvorili lažnu sliku da se RS obratila američkoj javnosti, iako je istina da je riječ o manipulaciji i da je Cvijanovićeva putovala u SAD kako bi podvala Režima bila što uvjerljivija.   

Ono što Cvijanovićeva nije rekla, a što se da pročitati na nekim od američkih portala, koji se bave BiH/RS, jeste da su je tokom tog provladinog skupa kontaktirali vrlo kredibilni analitičari koji su joj skrenuli pažnju da bi “RS mogla nestati” ukoliko se nastavi insistirati na referendumu.

Cvijanovićevoj je rečeno da su u Vašingtonu potpuno svjesni da “Vlasti RS ucjenjuju EU referendumom” i da je neodređivanje datuma za njegovo održavanje vrlo svjesno načinjeno, kako bi ta ucjena bila što efikasnija i duža.    

O svemu ovom premijerka nije rekla ni riječ javnosti RS. A i što bi, kada Dodikova i njena politika sigurno pobjeđuju, čim su našli način da do trista miliona dolara dođu tako što jednostavno odu u samoposlugu! Na Floridi.

Dok se sa parama vrate, sve bi moglo nestati. Što i jeste krajnji cilj Dodikove politike.