понедељак, 26. октобар 2015.

Проф. др Алекса Милојевић: Општа политичка радост над народном провалијом

Са радошћу је (21.10.2015. године) саопштена вијест да се у Централној банци Босне и Херцеговине налази неискориштених преко 600 милиона КМ. Не користи се јер се не могу договорити о расподјели. Нико не пита одакле тај новац и која је његова цијена. Шта је то Централна банка тако вриједно продала па добила тај новац? Како то да новца има у банци, а нема у привреди и код народа?

Много је питања на које одговорни неће да одговоре. Неће јер им није у интересу. Ништа љепше него бити у власти када је власт ту да би правила штету народу. Свугдје добро само је у привреди и у народу лоше, све лошије.

Новац којег има Централна банка потиче од изнајмљивања нашег новца иностранству. Изнајмљујемо, по сили закона, наших око 7,3 милијарди КМ и за то добијамо годишње камате од око 40 милиона КМ. Посуђујемо по просјечној каматној стопи од око 0,6 %, а онда наша привреда и народ посуди тај свој новац по просјечној каматној стопи од 8,8 % и за то плате око 1,2 милијарди КМ годишњих камата.

Тако излази да ми за сваку КМ коју оствари наша Централна банка платимо око 30 КМ камата на наше кредите које подижемо.

Али проблем се не може објаснити само овим огромним разликама у каматама. Проблем је такав да се овдје показује сва развалина и све пријетње нашег укупног привредног система. Када би власт мислила на народ не би скидала поглед са овог проблема. Умјесто нескривеног задовољства било би је бескрајно стид. Требала би да се стиди. Посебно гувернера. Зашта ради за туђи, а против интереса властитог народа.

Зашто се не каже да је Централна банка мјесто копања најдубље провалије овом народу у коју ће се једног дана свалити? Зашто се не каже да ово није Централна банка него велика превара? Да је то окупациона сила у којој се припрема наше коначно економско и ко зна које још пропадање. И да у томе тако одано учествује наша власт. Зашто се пристаје да се толики новац изнесе из земље, а земља остави без властитог новца?

Господине гувернеру и министри финансија, одговорите на ова питања. Знате ли колико се економско зло припрема које долази из Централне банке? Онда када не будемо могли удовољавати својим дужничким обавезама престаће са радом Централна банка. Тада ће се на народ свалити силна инфлација која се годинама, у форми прецијењености валуте, гомила.

Према основним процјенама прецијењост КМ је око 100 %. Стварна цијена еура није дакле, око двије него четири КМ. А то значи, да ћемо морати враћати најмање два пута већу вриједност за наше иностране обавезе. Када се буде ушло у тај хаос ко зна колика ће бити инфлација и колико пута ће се увећати наши дугови.

Зашто господине гувернеру, господо министри финансија и ви из власти не погледате у том правцу. Зашто копате толику провалију овом народу. Било би добро да се неко од одговорних огласи па да се поведе потпунија расправа о овом, по свему, нашем судбинском питању.