четвртак, 29. октобар 2015.

Zvijezde Dodikovih Grantova

piše: Slobodan Vasković

Milorad Dodik i Režim nastavljaju sa čudesnim odbranama Republike Srpske. Poslednji "neprijatelj" koji je ustuknuo pred Dodikovom Sicilijankom je Džejms Lajon, nekadašnji član Međunarodne krizne grupe i nekadašnji službenik u OHR-u. 

Ko je danas Lajon? Niko i ništa. Ali je važno znati da je Lajon nekada bio na platnom spisku Režima. I da je bio Dodikov lobista i to za velike pare.

Lajon je i sada na tom zadatku: Dodika je “kritikovao” po dogovoru sa njegovim štabom, kako bi se napravio događaj i Dodik pokazao snagu u “odbrani” RS. Sve je odigrano preko magazina “Forin polisi”, kojem Vlada RS plaća usluge u iznosu od 48.000 dolara godišnje. Bar je toliko priznao javno Obrad Kesić, koji je preko istog magazina organizovao “debatu" o Dejtonu u SAD-u (Baltimor), kojoj je prisustvovala Željka Cvijanović. Tada je u Režimskim medijima stvorena slika da je Cvijanovićeva na neznamtikako bitnom mjestu iznijela stavove RS o referendumu, iako je sve što je rečeno i “debatovano” plaćeno parama iz budžeta RS.
“Prije nekoliko mjeseci ušli smo u saradnju sa magazinom (Forin Polisi) i dogovorili da ćemo biti sponzori konferencije o Dejtonu… Ovaj projekat RS košta 48.000 dolara na godišnjem nivou, što nije veliki iznos za ono što je postignuto”, rekao je Kesić za “Press”, 16.10.2015. U tom iznosu, dogovoru, je i Lajon.

Činjenica da Dodik javno debatuje sa Lajonom, koji je ama baš niko i ništa, svjedoči o beznađu Režima i njihovoj potrebi da stvaraju događaje, kako bi prikrili agoniju u kojoj se nalaze i oni i RS; Činjenica da je “rasprava” sa Lajonom dogovorena i da je on za nju honorisan, svjedoči na kakva sva bijedna nepočinstva su spremni Režim&Sluge.  

Lajon je odglumio svoju epizodu, a uskoro bi se, u nastavku sapunice, kao “neprijatelji” mogli pojaviti Andan, Ćeranić, Lajčak, Grigorije, a na kraju i Mur. Sve Zvijezde Dodikovih Grantova.

Dodiku baš nikako ne ide na stranom i domaćem političkom tržištu, ali mu odlično ide u Gradskom odboru SNSD Banjaluka, gdje je prvo sa Radmanovićem zatukao Radojičića, a onda sa Radojičićem Radmanovića.

Nedavno je Dodik na sjednici GO SNSD BL javno podržao Radojičića, što je iznenadilo sve, a najviše podržanog. Posebno zbog činjenice da je nekoliko dana prije sjednice Dodik rekao da hoće da smijeni Radojičića, obrazlažući to vrlo sadržajno riječima da “previše sere”.

Šta se desilo?
Radmanović je od Dodika zahtijevao da ga nominuje za gradonačelnika Banjaluke. Dodik je rekao “OK, ali moraš smijeniti Radojičića”, na šta je Radmanović rekao “OK” i krenuo u smjenu. Ali, naišao je na tvrdo, jer ga je pet jakih igrača iz GO SNSD BL odbilo i stali su iza Radojičića. Nakon toga Radmanović je rekao Dodiku da ne može da sprovede nalog, na šta mu je ovaj odgovorio: “Imao si šansu, do tebe je”! i otvoreno podržao Radojičića. Koji je hladno progutao Dodikovu naredbu rečenu na sjednici GO da svi, pa i IR, moraju bespogovorno prihvatiti sve njegove naredbe.
“Ako ja u četvrtak kažem da je utorak, onda je utorak i nema rasprave o tome”, rekao je Dodik. I to, ako se ne varam, u četvrtak, 08.10., kada je održana sjednica GO. Što se Radojičića tiče, on je ubijeđen da je bila u utorak.

Radmanović se baš “namjestio” Dodiku, koji nije propustio priliku da dodatno zatruje snažno otrovane odnose nekadašnjeg RR faktora, snizi Radmanoviću cijenu i značajno smanji njegove pantagruelske kadrovske zahtjeve. Radmanović ima samo jednu vrlinu: strpljenje, i čekaće da vrati mili za drago. Posebno za ovo poniženje.

Pitanje SNSD-ovog kandidata za gradonačelnika tako je ostalo otvoreno do daljnjeg, a osim Radmanovića, pominju se Talić, Čađo… I Dodikov kec iz rukava. Riječ je o njegovoj poslednjoj akviziciji sa deponije Udbaškog Smeća, u Banjaluci poznatom kao nepresuđenom ratnom katilu, koji je terorisao cijeli Grad. Pravi, Dodikovim riječnikom rečeno, Psihopatološki Tip. 

Šta će na to reći Radojičić, zavisi od dana: Ako bude četvrtak, reći će da je utorak, a ako ga neko za mišljenje o Kileru priupita u srijedu, naći će se u problemu, jer Dodik o srijedi na sjednici GO nije rekao ništa. Čak ni da li pada u petak, nedelju ili možda ponedeljak! Sad je jasno zašto je Radojičić i nakon "podrške" i dalje dezorjentisan.

Što se tiče Željke Cvijanović njoj je potpuno svjedeno koji je kada dan. I to otkako je 12. marta 2013. postala premijer. Taj 12.03. bio je utorak, pa se, po Dodikovom unutarstranačkon kalendaru, može smatrati i četvrtkom.

Taj dan je među Srbe stigao Osmi Putnik. I od tada traje teška bitka na Nostromu, kako bi se preživjeli Alienovi ubitačni verbalni ataci.

Otkako je Kriza eskalirala, Alien je nesnošljiv. Prava je sreća da je izmišljen daljinski. Kojim vrlo efikasno možeš polomiti sve ove moderne LCD, Plazma i ostale ekrane.

Što se tiče Krize, nastavlja se nesmanjenom žestinom. Društvo je potpuno podijeljeno, o čemu svjedoči i istraživanje NDI, sprovedeno nedavno. Prema nezvaničnim informacijama, dva bloka su potpuno poravnati, a 45 posto je neopredijeljenih.

I da ne zaboravim: Rezultati popisa stanovništva u BiH, koji je sproveden 2013. godine, neće biti objavljeni nikada. Za nadati se da su bar popisivači isplaćeni. I tu je sva nada.