уторак, 27. октобар 2015.

Suze i Topalovići


piše: Slobodan Vasković


Marko Pavić je najsretniji rudar: Na njega se obrušilo pola milijarde maraka, a uspio se spasti. Bez šljema na glavi. Izgleda da njegovoj sreći nema kraja, jer je obrušavanje tek počelo, a sve ukazuje da bi moglo dostići i milijardu. Što Pavića direktno uvodi u Ginisovu knjigu rekorda. 


Milijarda KM mu pala na glavu, a on preživio; Samo licemjeri u takvoj situaciji mogu postavljati pitanje njegove odgovornosti. I potpitanje koliko je obrušenih miliona ostalo u Markovim rudarskim džepovima. 


A samo neprijatelji mogu tvrditi da je Režim dokument Poreske uprave o Ginisovoj pljački “Arcelor Mitala” dvije godine držao u ladici kako bi njime ucjenjivao Pavića. Pavić je neucjenjiv i sve što radi čini iz patriotizma. Za Indiju, odakle je i Lakšmi Mital, vlasnik Mitala. Pavić se u rodnoj grudi Indiji zove Lažmi. 


Milorad Dodik je javno saopštio da nema nikakve Pavićeve odgovornosti u cijelom rudarskom slučaju, što nikako nije pritisak na organe gonjenja. Već zvanični zaključak nakon dvogodišnje istrage, koju je lično sproveo Dodik. Pa nije Marko Papak da ga Lakšmi kupi transfernim cijenama i transfernim ciframa. Da je drugačije, bio bi, zbog cifre, Papčina. A takvih u vlasti nema. Sve fini svijet. Čist kao Željkina suza. Dok je sama Željka čista kao Bebina suza. U mjeri da suza suzu stiže.


Posebno kad Željka nastupi u ulozi analitičara i zaključi da Savez za promjene traži izbore, jer ih neće i jer ih se boji. Kada SzP prihvati Dodikovu ponudu za izborima na svim nivoima, onda je to, gledano kroz Željkinu Kristalnu Suzu, prava Panika od njihovog održavanja. Što potvrđuje i Bosićev poziv Dodiku da konačno održi referendum. Sigurno se Bosić boji održavanja referenduma, a ne Dodik, koji ga jeste raspisao, ali nikako da utanači datum. Da zasuziš od analitike.


I kroz suze shvatiš da se Dodik baš boji Bosića. Jer mu djeluje spreman zatvoriti ga. Bez suze u oku. Bosić baš nije emotivan, a i drži se one da Veliki Dječaci ne plaču. Posebno kad vidi Dodikove suzne oči, zbog sopstvene budućnosti.


Osim Željke, Dodik je ganuo i Krajišnika. Koji se ponaša kao beskućnik: Prihvata sve što mu se ponudi. Od sendviča do odlikovanja. Plus sok. Spreman je za besplatnu kafu sa Pala potegnuti do Banjaluke. I to stopom. A ponekad čeka satima sa podignutim palcem i suzama u očima. Od vjetra. 


Iako beskućnik, čini sve da se Dodikova kuća ne raskući. I otišao je tako daleko da mu je još samo preostalo da proda vjeru za večeru. Da se uberusaš od suza, koliko nisko je pao nekadašnji gospodar života i smrti u RS. Beskućnik koji bi sve učinio samo da ponovo bude bar sluga na dvoru.


Kod Dodika je ostalo na stolu još nešto mrvica. Dovoljno za usporeni metabolizam starog beskičmenjaka.


Ipak, Suze treba štediti, jer tek ćemo oplakati. Dodik na scenu vraća Ranka Škrbića, Miloša Čubrilovića Čubrija, Stanislava Čađu i Milovana Topolovića. Osim Topolovića, svi ostali su Topalovići.