уторак, 20. октобар 2015.

Ukoliko dođe do održavanja referenduma, Dodik i još 30 funkcionera na „crnoj listi“, a RS pod sankcijama

Piše: Slobodan Vasković

Valter Štajnmajer i Filip Hamond, ministri inostranih poslova Njemačke i Velike Britanije, uputili su, diplomatskim kanalima, prije desetak dana oštru poruku Miloradu Dodiku da će se naći na „crnoj listi“ Evropske unije ukoliko sprovede najavljeni referendum.

„Dodiku je saopšteno da će se on i još trideset visokih funkcionera RS i njemu bliskih tajkuna naći na crnoj listi ukoliko se održi referendum o odlukama visokog predstavnika. Još su mu poručili da će se na crnoj listi naći i svi članovi njegove porodice, osim supruge. Istim mjerama bila bi blokirana imovina svih tih lica“, tvrde moji izvori.

Oni još dodaju da bi se i Republika Srpska mogla naći pod udarom teških sankcija ukoliko Dodik zaista i sprovede svoje namjere i održi referendum.

Posebnu konsterniranost u zemljama EU izazvale su prijetnje da će Rusija vojno zaštiti Dodika, koje dolaze iz njegovog okruženja.

„Niko zaista ni ne očekuje bilo kakvo vojno intervenisanje u RS, pa tako ni Rusije, ali prijetnje koje dolaze od Dodiku bliskih osoba izazvale su bijes na Zapadu“, tvrde moji izvori.