среда, 28. октобар 2015.

Pavić ucjenama i silovanjem zakona mrda Mrdu


Piše: Slobodan Vasković

Vladajuća koalicija sve češće je talac političkih igara lidera Demokratskog narodnog saveza Marka Pavića, koji dalji ostanak svoje stranke u režimskoj kasti ponovo uslovljava postavljanjem Nenada Nešića na čelo "Elektrodistribucije" Pale.

Da bi Nešić zasjeo u direktorsku fotelju iz nje mora biti pomjeren Ljubomir Mrda, aktuelni direktor „Elektrodistribucije“ Pale, koji je kadar SNSD-a.

Već je propalo nekoliko pokušaja da Mrda bude smijenjen, ali Pavić ne odustaje. Imenovanje Nešića je postao imperativ za Pavića, pa je hitno povučen niz nezakonitih koraka kako bi se udovoljilo Pavićevim zahtjevima i tako sačuvao vladajući blok.

Satjeran pred zid Pavićevim ucjenama, Dodik je naložio ministru industrije, energetike i rudarstva Petru Đokići da za 29. oktobar hitno sazove Skupštinu akcionara „Elektrodistribucije“ Pale.

Plan je da se na toj sjednici smijeni Nadzorni odbor ovog preduzeća, koji prethodno nije podržao smjenu Mrde, i da se odmah izaberu novi članovi NO. Novi NO ima zadatak da istog momenta smijeni Mrdu i na njegovo mjesto imenuje Nenada Nešića.

Radi se o potpuno nezakonitom postupku, na šta je ukazano i iz IRB RS.
Direktorica IRB RS Snežana Vujnić je u svom dopisu od 8. oktobra (vidi dokument) nadležnima jasno ukazala da se prilikom izbora novih članova NO mora utvtrditi odluka za usvajanje standarda i kriterija za izbor članova NO, te da se mora raspistai javni konkurs za izbor članova novog NO. Takođe, Vujnić je upozorila da se mora donijeti odluka o imenovanju Komisije za izbor članova NO.
„S tim u vezi Banka smatra da je neophodno uobziriti ove činjenice, te dopunu predloženog dnevnog reda objaviti u javnim glasilima“, stoji u dopisu IRB RS.

Sva upozorenja iz IRB-a su ignorisana i krenulo se u realizaciju nezakonite promjene na čelu “Elektrodistribucije“ Pale.

Da cijeli slučaj bude još gori, ne postoji nijedan jedini razlog da Mrda bude smijenjen, jer je „Elektrodistribucija“ Pale pod njegovim vođstvom jedino od preduzeća u sistemu EP RS koje posluje pozitivno, što je pokazao i revizorski izvještaj.
Moji izvori tvrde da ukoliko prođe Pavićev plan i Nešić postane novi direktor „Elektrodistribucije“ Pale, nije isključena pobuna radnika.
Smjeni Mrde nedavno su se zajedno suprostavili najviši funkcioneri SNSD-a i SDS-a sarajevsko-romanijske regije.

Sve to nije spriječilo Pavića da nakon otvaranja afere „Mittal“ krene i osvajanje „Elektrodistribucije“ Pale. Posle potresa na rudarskim poslovima, na red su došli strujni udari, koji će dodatno uzdrmati odnose u vladajućem bloku.