понедељак, 5. октобар 2015.

MUP RS gasi Upravu za borbu protiv terorizma?!

Piše: Slobodan Vasković

Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač potvrdio je da je Predrag Ćeranić pozicioniran u toj instituciji za obavljanje konsultantskih usluga u razvoju strategija bezbjednosti u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske”.

Lukač je u odgovoru na poslaničko pitanje Dagana Čavića još naveo da je sa Ćeranićem potpisan “Ugovor o djelu, 01 jula o.g.”. Ćeranićev angažman počeo je u MUP RS 15. aprila ove godine, u formi spoljnjeg saradnika.

Stvarni Ćeranićev posao jeste formiranje ilegalne Dodikove bezbjednosne službe unutar Uprave za borbu protiv terorizma i ekstremizma.

Pripadnici novoformirane Državne bezbjednosti Republike Srpske obučavani su u Izraelu. Sa obuke su se vratili krajem jula, potvrdili su mi u avgustu izvori iz vrha Ministarstva unutrašnjih poslova RS (vidi vezani tekst). Riječ je o najvjernijim vojnicima SNSD-a.

Zadatak Dodikove pretorijanske garde je da ga sačuvaju na vlasti, ne birajući cijenu. Stoga nikakvo iznenađenje nisu potvrđene informacije iz režimskih redova da ova otuđena, dobro naoružana, formacija priprema udar na kritičare svim sredstvima. Jedno od njih je i podmetanje teških krivičnih djela nepodobnima, nakon čega bi se otvorili montirani procesi.

Međutim, Dodik i njegovi udbaši našli su se u velikom problemu, jer, tvrde moji izvori, iz međunarodne zajednice dolaze zahtjevi za ukidanje pomenute Uprave.

Vrh Režima popustio je i donio odluku o ukidanju Uprave, ali je naređeno da se svi njeni pripadnici, posebno oni iz Odjela za prevenciju, “sačuvaju i organizuju kroz neku drugu policijsku formaciju”.

P.S. MUP RS formirao je Radnu grupu čiji je zadatak da otkrije ko je iz te institucije moj izvor. Radna grupa u proteklih dvadesetak dana nije napravila nikakav pomak u istrazi.
 Vezani tekst: Dodikovi udbaši obučavani u Izraelu; Imena ključnih osoba privatnog DB-a

Čavićevo pitanje i Lukačev odgovor
Datum: 18.09.2015. godine
REPUBLIKA SRPSKA
GENERALNI SEKRETARIJAT 

PREDMET: Odgovor na poslaničko pitanje, dostavlja se.-
Narodni poslanik Dragan Čavić, Klub poslanika NDP-a na Petoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, održanoj 08., 09. i 10. septembra 2015. godine, postavio je ministru unutrašnjih poslova Republike Srpske sljedeće pitanje:
„Da li je Predrag Ćeranić imenovan, postavljen ili izabran na bilo koje mjesto (savjetnika i sl.) u sastavu Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i ako jeste, na koje, i od kada, i kojim rješenjem?“
           
Predrag Ćeranić je objavio kolumnu u listu „Pres RS“ koju je prenijela novinska agencija „Srna“, a na svom sajtu emitovala RTRS, dana 10.09.2015. godine, u kojoj je na najbezobrazniji način insinuirao da su moje aktivnosti oko forenzičkog vještačenja audio snimka Željke Cvijanović u Holandiji u funkciji organizovanja nasilnog rušenja vlasti u Republici Srpskoj, uz navedenu pomoć stranih obavještajnih službi i nalogodavaca. Ovo nije prvi put da se na ovaj način javno oglašava ista osoba. Ako je zvanično pripadnik MUP-a, od Vas zahtijevam da po tvrdnjama ovog zvaničnika pokrenete istragu putem Tužilaštva Republike Srpske, u skladu sa zakonom. U protivnom ću smatrati da je zbog insinuacija i političke propagande on i zaposlen, kako bi politički diskreditovao sve koji svojim djelovanjem nisu saglasni sa politikom funkcionera vladajuće stranke SNSD.

U skladu sa članom 82. Poslovnika o radu Vlade Republike Srpske („Službeni glasnik Republike Srpske“, broj 10/09) kao i članom 264. Poslovnika Narodne skupštine Republike Srpske („Službeni glasnik Republike Srpske“, broj 31/11) dajemo sljedeći

ODGOVOR

U skladu sa Zakonom o obligacionim odnosima, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske koga zastupa ministar mr Dragan Lukač, zaključilo je Ugovor o djelu sa dr Predragom Ćeranićem, doktorom nauka odbrane, bezbjednosti i zaštite, od 1. jula 2015. godine, a čiji predmet je pružanje konsultativnih usluga u razvoju strategija bezbjednosti.
Dr Predrag Ćeranić angažovan je za obavljanje konsultantskih usluga u razvoju strategija bezbjednosti u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske, imajući u vidu njegovu reputaciju kao dr nauka odbrane, bezbjednosti i zaštite, međunarodno priznatog eksperta za bezbjednost, autora više objavljenih knjiga iz oblasti bezbjednosti, kao i niza stručnih radova i tekstova koji su u javnosti zapaženi.

Dr Predrag Ćeranić se u radnom odnosu nalazi u Visokoj školi „Banja Luka Koledž“ i u javnosti istupa kao intelektualac i profesor te škole, a Ministarstvo nema pravo da utiče na njegove lične stavove koje u javnosti iznosi, na njegove radove ili sadržaj njegovih knjiga. 
S poštovanjem, MINISTAR mr Dragan Lukač        

vezani tekst: Dodikovi udbaši obučavani u Izraelu; Imena ključnih osoba privatnog DB-a