петак, 9. октобар 2015.

Policija namjerava privesti Vukanovića i Gašanovića


Piše: Slobodan Vasković

MUP RS razmatra mogućnost da na informativni razgovor privede Nebojšu Vukanovića, savjetnika predsjednika SDS-a, i Boju Gašanovića, visokog funkcionera SDS-a i načelnika opštine Istočni Stari Grad zbog objavljenog audio snimka u kojem tajkun Mile Radišić govori o umješanosti vrha vlasti RS u kriminal i krupciju.

„Na taj način se želi izvršiti pritisak na SDS, kako na svom sajtu ne bi objavili nastavke razgovora u kojem Mile Radišić govori o umješanosti ljudi iz vlasti, prije svega, Milorada Dodika. u korupcionaške afere“, rekao mi je izvor iz vrha SDS-a.

On je dodao da će iz SDS „uslijediti energičan odgovor“, ako Vukanović i Gašanović budu privedeni u policiju.

SDS je prije dva dana na svom sajtu objavio audio snimak u kojem Mile Radišić, koji je nakon što je u RS presuđen na tri godine zatvora pobjegao u Srbiju, govori o tome kako je tajkun Mladen Milanović Kaja uz pomoć ministra finansija Zorana Tegeltije, a preko Unikredit banke, nastojao da kupi banjalučku Novu banku.

SDS je najavio da posjeduje i audio snimak u kojem Radišić detaljno govori o odnosima i poslovnoj saradnji sa svojim kumom Miloradom Dodikom, navodeći da je upravo Dodik najodgovorniji što je on (Radišić) presuđen na tri godine zatvora.

Radišić, kako je navedeno, optužuje Dodika da maksimalno iskorištava svoje stranačke kolege, prijatelje i kumove, navodeći da je i sam žrtva “Dodikovih spletki”.

Na audio snimku, kako je objavio SDS, čuju se i detalji o izgradnji zgrade “Grand trejd” u Banjaluci, a Radišić tvrdi da je cijela "operacija" izvedena preko Građeviskog preduzeća "Krajina" i da je Dodik u izgradnju te zgrade uložio 15 miliona KM.

Nakon što je SDS objavio prvi audio zapis, najavljujući još dva tonska snimka, na RT RS se pojavio Goran Suvara, osoba sa potjernice u RS, koji je potvrdio da je on snimio Radišića i da mu je SDS za prvi objavljeni snimak platio 100 hiljada maraka.

Suvara je u RS takođe presuđen za više krivičnih djela, ali je bjegom u Srbiju izbjegao zatvor. 

SDS je demantovao Suvarine tvrdnje, navodeći da im je Suvara sam ponudio snimak, jer se želi osvetiti Dodiku i SNSD-u za koje je radio, a oni ga nisu spasili od zatvrske kazne.