четвртак, 1. октобар 2015.

Sukobi u “Integral inženjeringu”

Piše: Slobodan Vasković

Među vlasnicima “Integral-inženjeringa” došlo je do sukoba, koji se ne smiruje i prijeti da preraste u pravi rat.

Nikola Dubravac, jedan od osnivača ovog privrednog društva, zahtijeva ultimativno da Slobodan Stanković i Dragan Bojić, suvlasnici firme, otkupe njegov udio i za to traži astronomskih 60 miliona evra.

Moji izvori tvrde da je Dubravac odlučan da napusti “Integral”, navodeći da mu je “svega dosta”. Pod “svega dosta” podrazumijevaju brojne sumnjive transakcije i poslove u kojima je ta firma učestvovala, ali i stalni pritisak, koji dolazi iz najužeg vrha Režima, za izvlačenje enormnih svota novca.

“Poslednji zahtjev Integralu je da, iz sredstava za izgradnju autoputa Banjaluka –Doboj, izvuče 30 miliona KM, koji bi poslužili za zatvaranje privatnih, vrlo sumnjivih, poslova pojedinaca iz vrha Režima”, tvrde izvori bliski vrhu RS.

Oni ističu da Dubravac svojim saradnicima čak prijeti “odnošenjem dokumentacije koja svjedoči i nezakonitim radnjama u Sarajevo”.

Slobodan Stanković, Nikola Dubravac i Dragan Bojić osnovali su „Integral inženjering“ 1989. godine. Njihovi suvlasnički udjeli u firmi su po 33 %.

Ova firma je najznačajniji subjekt Integral grupe.

Za razliku od Dubravca i Bojića, koji su široj javnosti nepoznati, Slobodan Stanković veoma prisutan u javnom životu. Stanković je i centralna figura brojnih finansijskih afera, ali do sada protiv njega nije podignuta nijedna optužnica, uprkos činjenici da su vođene, a i dalje se vode, brojne istrage.