среда, 7. октобар 2015.

Zvornik: Stevanović na čelu „Alumine“

Piše: Slobodan Vasković

Zoran Stevanović trebalo bi da podnese ostavku na poziciju načelnika Zvornika u narednih desetak dana, potvrđeno mi je iz nekoliko nezavisnih izvora.

Prema njihovim riječima, Stevanović bi trebalo da napusti načelničko mjesto nakon 12. oktobra, jer, u tom slučaju, ne bi bilo direktnih izbora za novog načelnika (pošto ostaje manje od godinu dana do lokalnih izbora). Tako bi načelničko mjesto u Zvorniku i dalje bilo u rukama SNSD-a, čiji je Stevanović visoki funkcioner.

On bi, nakon ostavke, trebalo odmah da sjedne u direktorsku fotelji zvorničke „Alumine“.
„Sve će biti poznato u narednih desetak dana, a gotovo je izvjesno da će se ovaj transfer realizovati“, tvrde moji izvori.

Mnogi procjenjuju da je demisioniranje Stevanovića iz načelničke u direktorsku fotelju osmišljeno kako bi se Gordan Pavlović, vlasnik firme „Pavgord“, uveo u vlasničku strukturu firme „Birač“, koja je u stečaju.

Pavlović je u novembru 2014. godine za 6,4 miliona evra kupio potraživanja UKIO banke od Birča vrijedna 85,6 miliona evra. On je nedavno kupio i potraživanja Hypo banke, vrijedna preko 4 miliona KM za cca 400 hiljada maraka.

Pavlović je od stečajnog upravnika Birča zatražio da se njegovoj firmi „Pavgord“ priznaju kupljena potraživanja, što se do sada nije desilo.

Stevanović je podržao Pavlovića u kupovini pomenutih potraživanja. Izvori bliski Stevanoviću tvrde da nema njegovog novca u cijeloj finansijskoj priči, ali da načelnik Zvornika snažno podržava Pavlovića u namjeri da postane suvlasnik glinice.