уторак, 30. септембар 2014.

Ekskluzivno: Ognjen Tadić 47,3 posto; Milorad Dodik 43 posto


piše: Slobodan Vasković
Prema istraživanju, koje je provela poznata beogradska agencija za istraživanje javnog mnenja, kandidat Srpske demokratske stranke i „Saveza za promjene“ za predsjednika Republike Srpske Ognjen Tadić ima podršku 47,3 posto građana, dok njegovog protivkandidata iz vladajuće koalicije Milorada Dodika podržava 43% građana Republike Srpske.

Gore od ovoga po Dodika jesu tendencije, koje pokazuju njegov dalji pad popularnosti i dodatni rast rejtinga Ognjena Tadića.

Željka Cvijanović, prema istom istraživanju, ima prednost od nepunog procenta nad Mladenom Ivanićem u trci za člana Predsjedništva BiH. (Možda vam je sada jasnije zbog čega je bliski Dodikovi saradnici smatraju najvećim neprijateljem SNSD-a).

Prema istom istraživanju, Savez nezavisnih socijaldemokrata ima podršku 31,5 odsto
ispitanika, a SDS 29%.

Postotak SDS-a je i veći, jer nisu u njega uračunati glasovi za SRS i Penzionersku stranku, koji su u Koaliciji sa najjačom opozicionom partijom.

Partija demokratskog progresa pretekla je Demokratski narodni savez: PDP ima podršku 6,5 posto birača, dok DNS podržava njih 6 posto.

Narodni demokratski pokret ima podršku 4 posto ispitanika, dok je Socijalistička partija daleko ispod cenzusa od tri posto.

Ispitivanje javnog mnenja provedeno je na zaista reprezentativnom uzorku od 4000 anketiranih.

P.S.: Vrlo svjesno ne navodim ime agencije koja je radila istraživanje, jer sam od izvora zamoljen da to ne činim. Razlog: kada sam to uradio u nekoliko prethodnih navrata, u te agencije stizali su bezbrojni telefonski pozivi iz Režimskih redova kojima je vršen pritisak da se moji navodi demantuju.   
Kompletno istraživanje biće prezentovano javnosti za nekoliko dana, tako da i nema neke velike potrebe da u ovom tekstu navodim ime agencije.