петак, 5. септембар 2014.

Ekskluzivno - Vlast atakuje na živote građana: Farmland prodaje zaraženo miljeko i meso; Vlada RS ih po Dodikovom nalogu štiti

piše: Slobodan Vasković
Dragan Vasiljević, vlasnik firme „Farmland“, najmanje dvije godine direktno ugrožava živote građana Republike Srpske, prodajući im zaraženo mlijeko i meso. Užasno je to što ovaj nečovjek čini, ali je još užasnije da ga Vlada RS štiti svim silama i to po nalogu Milorada Dodika.

Istovremeno, i Ministarstvo unutrašnjih poslova intenzivno radi na zataškavanju teških krivičnih djela koja je počinio Vasiljević, zajedno sa najodgovornijim ljudima iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Svi oni su direktni saučesnici u trovačkim poslovima koje režira Vasiljević, a što ih RS plaća desetinama miliona.

Poslednji slučaj uvoza teško oboljelih životinja iz Njemačke, krunski je dokaz da su vlasti RS direktni saučesnici u trovanju građana ovog entiteta i da se institucije koriste da bi se ti užasni poslovi obavili i prikrili.
  
U martu mjesecu ove godine (25.03. i 28.03.) ,,Farmlend,, je uvezao iz Njemačke oko stotinu steonih junica. Karantin za ove junice je tada otvoren i još nije zatvoren, a trebalo je da traje najviše 21 dan.

Razlog je šokantan - junice boluju od opakih bolesti leptospiroze, plavog jezika i kju groznice.

Uginulo je najmanje 11 junica od tih opakih bolesti, ali to vlastima RS nije smetalo da zahtijevaju da se ostatak stada pusti iz karantina. Pri tom su se pozivali na falsifikovane dokumente, koje im je dostavio Vasiljević.

“Nakon laboratorijskog ispitivanja, nekoliko puta, bez ikakvog reda i smisla imamo situaciju gdje se za 17 životinja ‘čeka’ potvrda prisustva bolesti: bolest plavog jezika i kju groznice, što znači da prolongiranje karantina za ostale životinje nema nikakvog smisla. Molimo da se 17 životinja izdvoji do dobijanja rezultata i pretraga, a za ostale životinje da se zatvori karantin”, navodi u svom dopisu Odjeljenju za inspekcijske poslove opštine Gradiška Radmila Čojo, pomoćnik Ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, 19.06.2014. godine.

Jasno je da Čojo, nakon tri mjeseca karantina za uvezenu stoku, pokušava na svaki način da izađe “Farmlandu” u susret, iako je i laiku jasno da se i ostatak stada mogao vrlo lako zaraziti od bolesnih životinja.

Na pamet joj nije palo da to provjeri, ali je mjesecima vršila strašan pritisak na savjesne inspektore koji su otkrili da su životinje bolesne, da te nalaze zaborave i puste bolesna grla iz karantina.

“Veterinarska služba RS spremno je prihvatila garancije Njemačke veterinarske službe da su životinje koje dolaze iz te zemlje slobodne od bruceloze, leukoze i tuberkuloze ukoliko su te životinje tamo ispitane ili dolaze sa imanja zvanično proglašenih slobodnim od tih bolesti”, navodi u dopisu Čojo.

Još je niz njenih takvih dopisa, kao i onih prijetećih, a sve je to činila na osnovu faklsifikovanih dokumenata.

Provjera kod njemačkih vlasti, koja je učinjena po zahtjevu direktora veterinarske kancelarije BiH Ljubomira Kalabe, pokazala je da su Vasiljević i “Farmland” sve dokumente o vakcinisanju životinja i njihovom zdavlju falsifikovali.

“Uvežene životinje nisu vakcinisane, dokumenti dostavljeni od strane uvoznika nisu autentični, te vakcinacija protiv Kju groznice nije provedena nad predmetnim životinjama; Adresa, naziv veterinarske organizacije i ime veterinara, koji je navodno izdao potvrdu su nepostojeći”, navodi se u dopisu koji je ista ona Čojo 21.08.2014. uputila “Farmlandu”, “Veterinarskom institutu Vaso Butozan” i Republičkoj upravi za inspekcijske poslove, nakon što je od nadležnih sa nivoa BiH obaviještena da je Vasiljević falsifikovao dokumente.

Njemačke vlasti su Kalabu dopisom o falsifikatu obavijestili 21.07.2014. godine, a učinila je to dr. Karin Švabenbauer. Vlasti BiH od Njemačke su zatražile podatke 01.07.2014. godine.

Radmila Čojo, pomoćnik ministra, nije htjela čak ni da odredi klaonicu u kojoj će se izvršiti eutanazija teško oboljelih životinja, već je taj posao prepustila nižim nivoima, bijesna što se bolesne životinje ne puštaju iz karantina. I taj svoj bijes i ne krije u dopisima, stalno ukazujući na “štetu koja se čini Farmlandu“.
 
“Iako član 8. pomenutog Pravilnika propisuje da Ministarstvo određuje klaonicu u kojoj će se vršiti klanje sero-pozitivnih životinja, zbog neuvažavanja dosadašnjih preporuka Ministarstva i niza proceduralnih i stručnih propusta, Ministarstvo sugeriše da opštinski veterinarski inspektor koji je otvorio ovaj predmet isti sprovede do kraja tako što će Rješenjem odrediti klaonicu za klanje sero-pozitivnih grla”, navodi Čojo u dopisu od 09. jula 2014. godine.

Dopis je odgovor na zahtjev nadležnog inspektora za određivanje klaonice “u kojoj bi se izvršilo klanje sero-pozitivnih životinja, te termička prerada-sterilizacija mesa devet junica iz uvoza iz Njemačke, vlasništvo Farmlanda, koje se nalaze u karantinskim objektima Farmland”.

Čojo u svom dopisu javno potvrđuje da ne poštuje zakon, javno potvrđuje da neće da se ukloni zaražena stoka, javno potvrđuje da je na strani “Farmlanda”, koji je falsifikovao dokumentaciju i uvezao bolesna grla. I tako počinio teško krivično djelo protiv zdravlja ljudi.

Nije ovdje kraj ovoj užasnoj priči o vlasti koja zbog pljačke i otimačine štiti trovače sopstvenog naroda.  

Kako je riječ o veoma ozbiljnoj situaciji, Republički inspektorat u Banjaluci danima je vijećao šta da učini. Razmatrana je mogućnost da se slučaj prijavi SIPI, ali to nisu smjeli uraditi bez saglasnosti vrha SNSD-a. Iako je riječ o teškom krivičnom djelu ugrožavanja ljudskih života, odlučeno je da se sve zataška, pa je cijeli slučaj predat u nadležnost Policijskoj stanici u Gradišci. Učinjeno je to 02.09. ove godine, a sve će biti zataškano, ili će, u najboljem slučaju, teško posrnuli ministar policije Radislav Jovičić javnost obavijestiti da će istraga biti završena za stopedeset godina.

Nije navedeno jedina šteta od “Farmlanda” i vlasti Republike Srpske, koje štite tu firmu.

Glavni razlog za nedobijanje dozvole za izvoz mlijeka iz BiH/RS u EU je ,,Farmland,, iz Nove Topole. Od pet farmi iz BiH koje su kandidovane za izvoz mlijeka, prilikom dolaska FVO inspekcije iz Dablina (početkom godine), utvrđeno je da ,,Farmland,, ima najgore nalaze: nisu završene analize na zarazne bolesti kod muznih krava u zadnje dvije godine, a mlijeko je stavljano u javnu potrošnju; krave koje uginu od bolesti zakopavaju se na neidentifikovane lokacije; uginuća se ne prijavljuju i ne vodi se evidencija bolesti!

Uz sve to, postoje osnovane sumnje da se na istoj farmi vode dva pravna subjekta i uzimaju dupli podsticaji za iste krave, koje se vode i na jednom i drugom pravnom subjektu...


Dobronamjeran prijedlog da se zbog nedostataka na ,,Farmlandu,, ova farma skine sa liste prijavljenih za izvoz mlijeka u EU, prije dolaska kontrolne misije iz Dablina, energično je spriječen direktno od Milorada Dodika.

Ukupna dugovanja "Farmlanda" iznose oko 35 miliona maraka, od čega prema Poreskoj upravi RS oko pet miliona KM.
Tako je bilo u septembru prošle godine, što znači da se do sada značajno uvećao.

Međutim, to uopšte nije smetalo IRB-u RS da “Farmlandu” dodijeli ogroman kredit od 15 miliona maraka, 26.12.2013. godine.

vezani tekst: Preko srpskih krava do Majami Biča