уторак, 9. септембар 2014.

KAKVA VLAST TAKVA I OPOZICIJA: Kako je "neutralni" Pavić godinama pljačkao državu

piše: Žurnal.info

Demokratski narodni savez (DNS) je godinama u vlasti, a sada, pred oktobarske izbore, ta stranka čini sve da napravi otklon od vladajućeg establišmetna i od njihovih katastrofalnih rezulata gazdovanja Republikom Srpskom u poslednjih osam i po godina.

Tako je vrh DNS-a prije par mjeseci odlučio da, premda su članica vladajuće koalicije zajedno sa SNSD-om i socijalistima, formiraju sopstvenu koaliciju s namjerom da se javnosti predstave kao treći blok i tako distanciraju i od vlasti i od opozicije. U koaliciju sa DNS-om ušli su Stranka napredne srpske Adama Šukala i Srpska radikalna stranka Dragana Đurđevića.

NEUTRALNA KOALICIJA 
Ova koalicija zvanično proklamuje stav o neutralnosti u odnosu na vlast i opoziciju, što je suštinski nemoguće, s obzirom na to da je DNS članica vladajuće koalicije i da sa SNSD-om i socijalistima ima potpisan sporazum o partnerstvu na oktobarskim izborima.
DNS je, stvarajući malu koaliciju sa Šukalovim naprednjacima i Đurđevićevim radikalima, namjeravao da stvori bolju startnu poziciju pred izbore i pridobije dio glasača SNSD-a. Nedavna istraživanja pokazala su da im u poslednjih nekoliko mjeseci rejting pada i da priča o navodnom trećem bloku i korektivu, u odnosu na vladajući i opozicioni blok, ne pije vode.

DNS nikada od svog osnivanja nikome i ničemu nije bio korektiv. U vrijeme prvog premiijerskog mandata Milorada Dodika bili su uz njega, kao i u poslednjih osam i po godina njegove vladavine. Danas bi da se potpuno zaboravi njihovo učešće u vlasti, kao i da se sakrije podrška svemu lošem što je ta vlast iznjedrila. Međutim, težak je kofer u kojem su spakovane afere, u kojima je učestvovao DNS i njegovi visoki funkcioneri.

PAVIĆEVE AFERE

Lider DNS-a Marko Pavić bio je ministar saobraćaja i veza u prvoj Vladi Milorada Dodika. U to vrijeme data je licenca Filipu Cepteru za uvođenje mobilne telefonije „Ceptel“ u RS. Ta mobilna telefonija nikada nije proradila, jer to i nije bila entitetska nadležnost.
Iz krugova bliskih Cepteru tada se širila priča da je on Paviću i Dodiku dao oko 700.000 maraka, da bi mu bio omogućen ovaj posao. Cijeli projekat doživio je debakl, ali je Filip Cepter tužio Republiku Srpsku. Vlada Republike Srpske se ekspresno nagodila i platila Filipu Cepteru oko 11.000.000 KM. Saglasnost za ovu isplatu dao je Republički pravobranilac Slobodan Radulj, zemljak i veliki prijatelj Marka Pavića.

Protiv Pavića, koji je bio ministar saobraćaja i veza od 1998. do 2000. godine, podnesena je krivična prijava za zloupotrebu službenog položaja zbog izdavanja dozvola za međunarodni transport. Prilikom davanja dozvola prevoznicima naplaćivana je taksa, koja je morala biti evidentirana kao prihod budžeta. Međutim, Ministarstvo je taksu naplaćivalo u kešu i vodilo ta sredstva u blagajni, a potom je taj novac isplaćivan zaposlenima u Ministarstvu kao stimulacija. Na taj način izvršena su dva prekršaja. Prvo, oštećen je budžet, jer su sredstva ostala u blagajni Ministarstva saobraćaja i veza. Drugo, na sredstva isplaćena radnicima u vidu stimulacije nisu obračunati i plaćeni porezi i doprinosi.

U sudskom postupku koji je usledio, Pavić je priznao krivicu i presuđen je na tri mjeseca zatvora, uslovno 6 mjeseci, mada bi u svakoj drugoj državi za to dobio najmanje pet godina iza rešetaka. Sve se završilo na uslovnoj kazni, a Pavić je nesmetano nastavio da se bavi politikom i javnim poslom.

DNS je najduže vodio Ministarstvo saobraćaja i veza, koje je za njih bila zlatna koka. Samo u kratkom peridu od 2001. do 2005. godine, kada je na vlasti bila koalicija predvođena SDS-om, DNS nije vladao ovim resorom, koji je jedan od najznačajnijih resora, jer pod njegovu nadležnost spadaju Putevi RS, Auto putevi RS, Željeznice i Pošte RS.

Gospodareći Ministarstvom saobraćaja i veza, DNS je vladao i ovim javnim preduzećima. Em što su putem tih kompanija izvlačili novac, em što su povećavali svoju izbornu bazu, zapošljavajući u ova preduzeća svoje članove, rođake, prijatelje, kumove...
Uz to, putem ovih kompanija su ciljano realizovali investicije i tako dobijali glasove na izborima. Shema je uvijek ista - pred izbore se asfaltiraju putevi tamo gdje im je to u interesu i angažuju firme koje su im lojalne. Postoje glasine da je firma „Prijedor putevi“ u vlasništvu Marka Pavića, koji je gradonačelnik Prijedora.
Dugo vremena su upravljali i Telekomom RS, posebno u poslijeratnim godinama.

(nastaviće se)