недеља, 28. септембар 2014.

Laktaši ostali kod Bakinaca

piše: Slobodan Vasković

Miroslav Kodžoman, očekivano, novi je načelnik Laktaša. SNSD je nastavio tradiciju nepobjedivosti u ovom gradiću i tu zamjerke nema.

Vrlo je važno da je cijeli proces završio bez težih incidenata, a priče o tome kakvih sve pritisaka, prijetnji i obećanja prema biračima je bilo, odlaze u arhiv.

Kodžoman je osvojio cca 55% posto glasova, a njegov protivkandidat iz Saveza za promjene Vukašin Vojnović cca 42 posto, dok je treći takmac Željko Perenčević dobio cca 3 posto glasova.

Ako i glasove Perenčevića pribrojimo opozicionim, kalkulacija kaže da je Kodžoman (SNSD, DNS i SPRS) osvojio cca 55 posto, a opozicija cca 45%. To je pomak opozicije u odnosu na rezultate od prije dvije godine, kada je tadašnji kandidat SNSD-a  ubrao cca 57 posto, a opozicija (ukupno) cca 43 %.

Lokalni izbori u Laktašima pokazali su organizovanost i disciplinovanost i vlasti i opozicije, ali i jedva natpolovičnu zainteresovanost birača za izborni proces.

U gotovo istom broju važećih glasova (2012.-15.331; 2014.-15.518), opozicija je ostvarila lagani napredak, a pozicija mali pad.

Mnogo važnije od toga je da je opozicija u Laktašima demonstrirala jedinstvo, jer su listom glasali za Vojnovića (cca 6526 glasova), dok je prije dvije godine taj blok bio razjedinjen na dvije polovine, gdje je Vojnovićeva koalicija „Vozi Miško“ uzela 25,28%, a SDS 17,47%.

Milovan Topolović je prije dvije godine osvojio 8762 glasa (56,95%), dok je Kodžoman na septembarskim prijevremenim osvojio 8609 glasova (cca 55%).

Dodik je dobio izbornu bitku u Laktašima, pa je pitanje da li to znači da će dobiti i izborni rat?

Ni slučajno.

Ako bi se uporedili/sabrali glasovi za načelničke pozicije prije dvije godine i stavili u rang sa predsjedničkim izborima ove godine, to bi značilo da Dodik gubi izbore u trci za prvog čovjeka RS.

Ipak, takva komparacija ne daje do kraja korektnu sliku stanja stvari.

Mnogo bitniji je parametar da Dodik i stranke vlasti (SNSD, DNS i SPRS) u Laktašima nisu zabilježile nikakav rast, već mali pad.

Laktaši su pokazali i da putinizacija Dodika i prečesto trčanje u Beograd i slikanje sa tamošnjim čelnicima, nisu imali ama baš nikakav uticaj na rezultat.

 Opozicija je imala u Laktašima mali rast.

To implicira da će u drugim opštinama, stranke vlasti zabilježiti još značajniji pad, što je opasnost koju Dodik&co moraju pokušati otkloniti u naredne dvije nedelje do izbora. A opozicija pokušati pojačati svoj uticaj u svim ostalim sredinama.

Pitanje je i da li će rezultati izbora biti deprimirajući po opozicione napore?
Neće, jer niko nije ni očekivao da opozicija pobijedi u Laktašima. Bilo bi to neozbiljno, jer bi značilo da su se SNSD, DNS, SPRS i Dodik predali i izgubili i prije 12. oktobra.

Međutim, rezultati izbora u Laktašima daće novu energiju članstvu SNSD-a u narednim sedmicama. Ni opozicija nije bez motiva, jer su u Laktašima demonstrirali jedinstvo i disciplinu i u Zmajevom gnijezdu smanjili razliku na cca deset posto, što je do prije dvije godine bilo nezamislivo.

Izvan Zmajevog gnijezda, opozicija ima sve u svojim rukama i, nakon Laktaškog duela, jasno je da sve zavisi samo od njih. I nikog drugog.

P.S. Cifre koje označavaju rezultate na izborima u Laktašima su nezvanične, ali se od zvaničnih mogu razlikovati u 10 do 15 glasova gore ili dole, tako da se u procentualnim odnosima ništa neće promijeniti.