четвртак, 11. септембар 2014.

Bubrežni bolesnici, kojima je izvršena transplantacija bubrega, životno su ugroženi

piše: Slobodan Vasković

Bubrežni bolesnici, kojima je izvršena transplantacija bubrega, životno su ugroženi.

Od početka septembra ne dobijaju lijekove, na način na koji ova kategorija treba da ih dobija: na recept bez finansiske nadoknade, kao u svim zemljama svijeta.

Riječ je o imunosupresivnoj terapiji, bez čega ne bi mogli normalno da žive. To je lijek koji održava transplant, kako ne bi došlo do odbacivanja transplanta od organizma.  

Prema riječima tih pacijenata, apoteke uz recept traže finansijsku nadoknadu za tablete i kapi, koja dostiže i 700 KM na mjesečnom nivou za neke pacijente.

U apotekama svoj postupak obrazlažu tvrdnjom da je tako precizirano novim zakonom i “tenderom između FZO RS, i dostavljača, uz mogućnost refundacije novca”! A čpitaju se šta da rade oni koji novca nemaju nikako, a takvih je najviše u toj kategoriji?!

Pripadnici ove kategorije još tvrde da se, “nakon poslednjeg tendera ministarstva zdravlja i FZO ne dobijaju lijekovi originalnih proizvođača, nego generički ili zamjenski za originalne, koji nisu do kraja ispitani i čiji efekat djelovanja je upitan”.

Zalihe tableta koje pacijenti imaju su, kako ističu, veoma male: neki pacijenti ih imaju za samo par dana, a neuzimanje ovih tableta može da dovede do odbacivanja organa i konačan ishod bi mogao da bude dijaliza,  pa i fatalan.

U pitanju su tablete i kapi iz grupe imunosupresivnih lijekova:
1.       fabrički naziv CellCept kapsule 250 mg, (mikofenolat mofetil) proizvođač  Roche
2.       fabrički naziv Neoral tbl. od 25 mg. 50 mg. i 100 mg. i kapi, (sandimmun) proizvođač Novartis. 

Valjda će neko pokušati da riješi nevolje ovih ljudi, jer su u pitanju njihovi životi, koji su veoma ugroženi.