четвртак, 4. септембар 2014.

Čez dobio na arbitražnom sudu RS i odštetu od 15 miliona KM


piše: Slobodan Vasković
Arbitražni tribunal presudio je da je Elektroprivreda RS češlkom ČEZ-u dužna isplatiti 7,5 miliona evra (15 miliona KM) na ime odštete.

Ovu vijest objavili su brojni svjetski mediji. Jedino je SRNA objavila laž da je ČEZ izgubio spor i da mu je naloženo da ERS-u isplati  "310.000 evra na ime troškova arbitražnog postupka". 

ČEZ  je Elektroprivredu Republike Srpske  i Rudnik i termoelektranu Gacko (RITE Gacko) tužio u junu 2009. godine tražeći gotovo 60 miliona evra za izgubljenu dobit i ulaganje u projekat.
 Ova arbitraža je obuhvatila spor nastao iz i u vezi Ugovora o implementaciji od 16. maja 2007. godine u vrijeme premijerskog mandata Milorada Dodika.

Česi su početkom 2009. godine saopštili da se povlače iz projekta s „Elektroprivredom RS“ (ERS) u Gacku, procijenjene vrijednosti oko 1,4 milijarde evra, navodeći da će prodati svoj udio u zajedničkom preduzeću „Nove elektrane RS“. Oni su optužili ERS da nije učinila ništa na realizaciji projekta izgradnje nove termoelektrane u Gacku, planirane snage 660 megavata.
(uskoro opširnije)