уторак, 16. септембар 2014.

Putina ni u fotošopu


piše: Slobodan Vasković

Neviđen skandal: Vladimir Putin nije primio jednog od vodećih svjetskih lidera Milorada Dodika, već ga je ostavio da na nekom kolodvoru, hodniku, iza vrata, u ćošku... čeka da se on vrati sa Istoka.

Očekivano je bilo da Dodik napusti Rusiju, i to demonstrativno, da zalupi na dugi niz godina vrata funkcionerima te neozbiljne banana države i da im uvede embargo na sve što mu padne na pamet.

Nacija bi nakon takvog Dodikovog postupka bila egzaltirana, frenetični aplauzi odjekivali bi širom Otadžbine, svi novorođeni dječaci dobili bi ime Milorad, od milošta Mile, a sve novorođene djevojčice Miloradka, od milošte Mila.

Svi bi jedni druge danima, heftama i mjesecima pozdravljali sa Dobar dan/jutro, veče mile, mila, nakon čega bi partlamentu RS bio predložen lex specialis da se kompletno građanstvo, zavisno od pola, imenuje sa Milorad/Miloradka!

Imja Vladimir bi zauvijek, zanavijek i još za sva vremena bilo protjerano sa ovih prostora. U sibirske tajge i bogaze.

Ali, avaj: Dodik nije povukao taj državnički potez, već je ostao da čuči neđe u Moskvi, čekajući da mu lobisti izdejstvuju kakvo takvo rukovanje sa Putinom, umornim od Istočnih daljina.

Dodik je naciju obrukao, Otadžbinu ponizio, Republiki Srpsku unizio, Bakince snizio, Laktaše ispizdio, a sve nas, ako ćemo pošteno, kvalitetno nasmijao.

Odavno nije bilo besmislenijeg puta, više lažnih izvještaja i još lažnijeg optimizma, od Dodikovog ponižavajućeg posrtanja po Moskvi i potucanja od vrata do vrata, od praga do praga.

Zaista sramno i krajnje odvratno je to laganje, laganje, laganje... iz večeri u veče, iz dana u dan, iz jutra u jutro!

Dodik u Moskvi nije napravio ama baš ništa, osim što je spiskao naše pare. Ali, to i nije neka novost, kada je on u pitanju.

Nije novost ni do koje mjere se spreman poniziti i poviti grbaču, taj autokrata, koji u RS gazi sve pred sobom.

Čak i da dobije sliku s Putinom, spasa mu nema.