петак, 12. септембар 2014.

Biti ili ne biti: Hoće li Dodik konačno uspjeti donijeti video klip iz Moskve?


piše: Slobodan Vasković

Milorad Dodik i Željka Cvijanović boraviće od 14. do 16. septembra u Moskvi.

Taj turistički put njihovi spin doktori smatraju ključnim za izborni uspjeh. Čim je tako, jasno je da vjeruju da su Dodiku i Cvijanovićevoj veoma ugroženi izborni apetiti. Posebno loša dimenzija ovog puta u Moskvu je što on direktno ugrožava spoljnu politiku Srbije, koja je na tački neutralnosti spram Istoka i Zapada i sukoba oko Ukrajine.

Dodik i Cvijanovićeva svojim predizbornim odlaskom u Moskvu direktno ruše koncept Beograda, koji je jedini moguć u ovom trenutku i stavljaju Srbiju u vrlo težak položaj. Ne treba sumnjati da će Srbija znati odgovoriti ovom direktnom Dodikovom ataku na njene diplomatske napore, a to ćemo uskoro imati priliku i čuti i vidjeti. I to se nimalo neće dopasti vrhu Režima u RS.

Gore od toga je što Dodik za (možda) sličicu sa Putinom, RS stavlja u izuzetno težak politički položaj spram Zapada. Samo osoba koja je potpuno van sebe može jedan mali entitet gurati direktno u žrvanj u kojem najjače svjetske sile melju u punoj brzini.  

Dodik je ustvrdio da će se sastati lično sa Putinom, iako nije znao tačno objasniti zbog čega ide u Rusiju i sa kim se još sve i zašto sastaje u Moskvi.

Zato je, kao i obično, ponovio uopštene fraze da će tamo da razgovara oko privredne saradnje, Južnog toka i finalizacije dogovora oko finansijske podrške.

Kada se vrati iz Moskve, reći će, kao i u ranijim slučajevima, kako su razgovori bili na visokom nivou i da se dogovaralo o značajnim projektima, posebno iz oblasti energetike; da je Ruska Federacija jako zainteresovana za dalja ulaganja u oblasti Naftne industrije i Elektoprivrede. Sigurno će navesti da će Južni tok ići svojom dinamikom i da je neupitan krak prema RS.

Ponovit će da će Ruska Federacija odobriti značajna sredstva od oko 700 milona evra.

Interesantno je da do sada nikada nismo čuli saopštenje Ruske Federacije o tim konstruktivnim razgovorima. Svaki put kada je nekih kontakata bilo (ako ih je uopšte, čak i u širem značenju te riječi, i bilo), oglašavao se Dodik kao svoj i ruski portparol. On je bio jedini izvor informacija o temama sastanka, zaključcima, dogovorima, pregovorima, tajmingu...  

Kada sagledamo sve obećano, a neučinjeno, zaključimo da nas Ruska Federacija drži pod tačkom „razno“, koja nikako da dođe na dnevni red. Rusija do sada Republici Srpskoj ništa nije pomogla, nego je uvijek gledala samo svoje interese, što je i normalno. Ali je za RS nenormalno, što su oni uvijek na štetu ovog entiteta. (Pa makar bila i ona dva prastara ruska helikoptera za gašenje vatre, koji nikada nisu stigli u RS. Iako ih je Putin obećao, kako je to saopštio njegov povremeni portparol Dodik). Krenimo redom.

Naftna industrija Republike Srpske je prodata za 121 miliona evra, uz uslov da RS izmiri dospjele obaveze Rafinerije u Brodu. Obećane su velike investicije u modernizaciju Rafinerije i željeznica.
Prosta analiza kaže da je RS prodala tri firme za 121 miliona evra, a da je samo za Rafineriju u Brodu ista ta RS vratila preko 200 milona KM dugova. Kada se u taj odnos stave cijena i kapital sve tri firme koje su prodate, dolazimo do računice da je RS za prodaju Naftne industrije još doplatila preko 100 miliona KM. Ako se ovom iznosu dodaju i reprogramirane obaveze za poreze i doprinose od 120 miliona KM (bez kamate), a oko 200 miliona sa kamatom, onda dolazimo do računice da je RS doplatila oko 300 milona KM da bi Rusi preuzeli Rafineriju u Brodu. Iznos od 120 miliona KM, koje je RS reprogramirala Rafineriji u Brodu, na kraju će biti otpisan.

Situacija je još crnja sa RAOP-om oz Istočnog Sarajeva. Radnicima je rečeno da će ruski kupci da pokrenu proizvodnju, da će izmiriti sve obaveze i da će donijeti blagostanje. Radnici su povjerovali i ostali bez igdje ičega, od proizvodnje nema ništa, ali ona nije ni bila planirana. Kvala je u sledećem: RAOP je od klijenata iz inostranstva, posebno sa Bliskog Istoka, potraživao milione dolara za poslove koji su urađeni do izbijanja ratnih sukoba na prostoru bivše SFRJ. I RS i BiH u međunarodnim okvirima ne znače mnogo, tako da nisu ni imale šanse da naplate bilo šta od ovih sredstava. Onda su se prevaranti iz vlasti dosjetili, našli su ruske igrače, kojima su prodali RAOP. Time su im predali i potraživanja te firme. Kada ruski igrači zakucaju na nečija vrata, onda je druga priča i dugovi se izmiruju, pa sada ponosni vlasnici RAOP-a naplaćuju novac te firme, jer je to njihovo. Istovremeno, ne pada im napamet da u RAOP bilo šta ulože niti za RAOP bilo šta plate, jer to nije ni bilo planirano.
Kada su Željka Kovačevića upitali zbog čega laže radnike RAOP-a, on je odgovorio : „Šta ima veze, lijepo njima, lijepo meni“.


Treba spomenuti i Litvance, koji su, koliko do juče, bili u SSSR-u i koji su ojadili i još će da ojade RS (Balkan investment banka i Birač Zvornik). Šteta je preko milijardu maraka. Što se zna.

Dodik je jako vješt manipulator i tu je prvak svijeta. Kada su se desile majske poplave, rekao je da ćemo dobiti značajnu pomoć od Rusije. Rusi nisu poslali ni jednu lopatu, a kamoli nešto više.

Ruska Federacija je ozbiljna država i poštuje Ustave drugih država.
Da se BiH obratila Rusiji za takvim zahtjevom sigurno bi došla pomoć i u robi i novcu.
Evropska zajednica je napravila takav pristup i očekivati je pomoć za oba entiteta.

Takođe, Dodik je rekao da će Rusija odobriti kredit Republici Srpskoj od 700 miliona evra. Od toga ništa nije bilo, niti će biti. Pa je onda išla varijanta da će SBER banka odobriti kredit, što je takođe bila laž. Nakon svega, neko veče je Dodik na ATV-u rekao da je „50 miliona KM već skoro operativno, a oko značajnije cifre se još dogovara“. Sa 50 miliona KM (koji neće biti skoro), Republika Srpska može isplatiti skoro dvije trećine penzia, a nikako sve.
  
Što je tiče „Južnog toka“, tu su tek neistine. RS nema veze sa Južnim tokom, jer cjevovod ide kroz Bugarsku i Srbiju, a taj famozni krak Rusi nude svima: Crnoj gori, Makedoniji, Kosovu... (ko god hoće, izvolite, samo platite i sami gradite).

Čak ne igra varijanta ni da se kupi, jer i tu postoje pravila: RS nema nikakve šanse da dokaže potrošnju gasa potrebnu za taj krak, jer nema nikakve potrošače gasa. Firma „Gas RS“ je osnovana samo da se uhljebi Slobodan Puhalac i da krčmi 1,5 milona KM osnivačkog uloga.

Kada se sve svede, Dodik beskrupulozno manipuliše osiromašenim građanima RS i plasira izmišljotine, ne bi li ponovo prevario narod i vladao još neko (kratko) vrijeme.

Najbolji dokaz da se Dodik sastao sa Predsjednikom Ruske Federacije biće TV snimak iz Moskve na kojem se u jednom kadru i to širokom (ali ne i preširokom) vide Dodik i Putin, a ne kao, do sada foto(montaža) njega i ruskog predsjednika.

Takođe, biće interesantno vidjeti da li će ovaj put išta da saopšti Ruska Federacija, ili ćemo opet imati Dodikov monolog.