понедељак, 22. септембар 2014.

Rusija neće dati nikakav “Veliki kredit“ Republici Srpskoj

piše: Slobodan Vasković

Milorad Dodik i Željka Cvijanović najavili su po povratku iz Moskve da će „Rusija dati Republici Srpskoj mali i veliki kredit“.
„Mali kredi je 76 miliona evra i on će biti povučen od VTB banke. Veliki kredit je od 500 do 700 miliona evra“, rekao je Dodik i dodao da će o njemu odlučivati Vlada Ruske Federacije.

Cijela ova priča je tek puko predizborno hvalisanje, jer od „Velikog kredita“ nema ništa.
„Rusija je pod sankcijama, te je i sama u značajnoj krizi. Uz to, SBER banka, kao i druge ruske banke, nalaze se, zbog sankcija, pod teškim finansijskim udarom koji sve teže izdržavaju. U takvoj situaciji niko RS neće dati kredit od 500-700 miliona evra“, tvrde moji sagovornici iz vrha Režima.

Oni kažu da Dodik nije donio ništa konkretno iz Rusije, i da je cijeli njegov boravak u Moskvi bio sveden na lobiranje da se sretne sa Vladimirom Putinom, što smatra značajnim preizbornim aktom.

Odbili su da potvrde ili demantuju da je Dodik „Njeftegazinkoru“ i „Zarubežnjeftu“, vlasnicima Naftne industrije RS, otpisao dug prema budžetu RS od 130 miliona KM.
„On jeste obećao ranije Rusima da će taj dug od cca 130 miliona KM otpisati, a da li je to sada učinio, ne možemo ni potvrditi, ali ni demantovati“, kažu moji sagovornici.

Oni ukazuju na činjenicu da je „Optima grupa“, preko koje se rade poslovi sa naftom u RS, u strašnoj finansijskoj dubiozi od gotovo 800 miliona KM i ističu da cijeli taj sektor neće još dugo izdržati i da mu slijedi krah.

„Sam Dodik je u nekoliko izjava iz Moskve indirektno naznačio da Zarubežnjeft ima velikih problema, da im RS želi pomoći, a rekao je to i na pres konferenciji, po povratku iz Rusije“, navode moji izvori i dodaju da je samo pažljivo trebalo slušati lidera SNSD-a i uvjeriti se da je Naftna industrija RS u bezizlaznoj situaciji.

Moji sagovornici ukazuju i na činjenicu da vlasnici Rafinerije Brod nisu izmirili ni marke od 130 miliona KM duga prema budžetu RS, iako je prva tranša došla na naplatu u julu ove godine.
„Ruskim vlasnicima je Skupština ranije reprogramirala dug, a reprogram je istekao u julu ove godine. Oni bi do kraja godine trebalo da uplate 13 miliona maraka. I tako narednih deset godina. Do sada su za juli, avgust i septembar trebali uplatiti 6 miliona, ali ništa od toga. A ni Skupština im nije ponovo reprogramirala obaveze“, ističu oni.

Poreska uprava RS trebalo je da se oglasi po tom pitanju i krene u naplatu duga, ali ne smiju od Dodika.

Dodik je po svemu sudeći otpisao/poklonio 130 miliona KM “Zarubežnjeftu”, što je bila cijena lobista da mu obezbijede sastanak sa ruskim predsjednikom?!

Dodik je upravo o dugu “Zarubežnjefta” prema budžetu RS od 130 miliona KM, govorio po povratku iz Moskve i njegova izjava najbolje svjedoči da od tih para nema ništa.
“Zarubežnjeft po osnovu privatizacionog programa treba RS da uplati određena sredstva (130 miliona KM, op.aut.). Zarubežnjeft, koji ulaže velika investiciona sredstva u rekonstrukciju Rafinerije nafte Brod, predložio je da se da kreditna podrška putem VTB banke u kompletnom iznosu zaduženja koje ima Zarubežnjeft prema Republici Srpskoj. Kamata koja će se zaračunati, biće zaračunata Zarubežnjeftu, kasnije kada se tehnički bude rješavao taj kredit. Garanciju za taj kredit daće Zarubežnjeft, a ta kompanija plaćaće i kamatu na taj kredit”, kazao je Dodik.

Iz njegovih riječi jasno je da Zarubežnjeft neće vratiti dug od 130 miliona KM Republici Srpskoj.

Umjesto toga, “obezbijeđen” je kredit koji će vraćati Republika Srpska, a Dodikova priča o tome da će “Zarubežnjeft” plaćati kamate, jeste hladna obloga u koju je umotana ova manipulacija.