недеља, 7. септембар 2014.

Izborna trka u Federaciji BiH: Petak 13. pada u ponedeljak 13. oktobra


piše: Slobodan Vasković
Bakir Izetbegović veoma je prisutan u Republici Srpskoj -  kao municija u srpsko-srpskom predizbornom obračunu.
„Udaranje Bakirom“ stvorilo je utisak u javnosti ovog entiteta da je Izetbegović siguran pobjednik trke za bošnjačkog člana predsjedništva BiH.

Iako predsjedništvo BiH ima protokolarne ovlasti, taj izborni nivo je najznačajniji u Federaciji BiH iz dva razloga: Bošnjaci, kao narod, najviše i najčvršće preferiraju BiH kao svoju državu, a onaj političar koji postane članom predsjedništva BiH nosi i neformalnu titulu bošnjačkog prvaka.

Stanje izbornih stvari u Federaciji BiH kaže da Izetbegović jeste po istraživanjima javnog mnenja najbliži obnavljaju mandata u predsjedništvu, ali se vrlo vrlo lako može desiti da ostane bez te pozicije.

Primarno to zavisi od (ne)ozvaničene koalicije Demokratska fronta Željka Komšića – SBB BiH Fahrudina Radončića – HDZ BiH, koja je formirana na osovini Berlin-Zagreb. (Uslov za ovu koaliciju bio je da DF da slabog kandidata u trci za hrvatskog člana predsjedništva, što se i desilo. Kontrausluga - HDZ će podržati/prihvatiti postizborni savez sa Komšićem i Radončićem).


Djelovanje ove koalicije, već je satralo nade Martina Raguža u bilo kakav otpor Draganu Čoviću u trci za hrvatskog člana predsjedništva BiH, a ukoliko dođe do „objedinjavanja kandidata“ za bošnjačkog člana te institucije (DF+SBB), Izetbegović bi nakon oktobarskih izbora vrlo lako mogao da spakuje kofere. To bi ujedno značilo i da su mu šanse da postane predsjednik SDA (umjesto teško bolesnog Sulejmana Tihića) nulirane.

Jednostavnije rečeno, ukoliko Radončić u osvit izbora javno odstupi iz trke i podrži Emira Suljagića, kandidata DF-a, Izetbegović bi vrlo lako mogao biti matiran.

Ovaj rasplet sasvim je realan i očekivan. I biće veliko iznenađenje da se ne desi.

U takvom razigravanju i SDA bi ostala kratkih rukava i bez vlasti u mnogim kantonima, a možda čak i na svim nivoima (FBiH, BiH).

Izetbegović, kako sada stvari stoje, nema sa kim napraviti koaliciju, da bi parirao Komšiću i Radončiću, jer je u potpuno netolerantnim odnosima sa Mustafom Cerićem, a nikako ne može očekivati da mu glasove ustupi SDP BiH, zato što bi to bio kraj te stranke.

Dodatni problem Izetbegoviću je unutarstranački udar, koji je već krenuo na terenu i iza kojeg stoji Bakir Alispahić. Njega je Izetbegović otjerao iz vrha SDA, što ovaj finansijski moćni profiter ne oprašta.

U sjeni bitke za predsjedništvo BiH odvija se borba Zlatka Lagumdžije za goli politički život. I bitka za šefa SDP-a BiH, koja je u ovoj stranci mnogo važnija od trke za člana predsjedništva. I svih drugih parlamentarnih trka.

Lagumdžija je do zvanične prijave kandidatura bio potpuno satjeran u ćošak, jer se od njega očekivalo da se nominuje za bošnjačkog člana predsjedništva BiH. Na tome su insistirali Nermin Nikšić i Damir Hadžić, koji sebe vide na šefovskom mjestu SDP BiH.

Kada je izgledalo da će Lagumdžija morati da izađe na crtu i neslavno „pogine“ u trci za bošnjačkog člana predsjedništva, što bi značilo njegovo sigurno odvlačenje na političku deponiju, on je iz šešira izvukao Bakira Hadžiomerovića i, najmanje, do 12. oktobra odgodio sopstvenu političku egzekuciju.

Istovremeno, on se kandidovao za parlament BiH, kao broj 1 u svojoj izbornoj jedinici, dok je Hadžiću, u istoj izbornoj jedinici, dao nipodaštavajući i potcjenjujući broj 5.

Lagumdžija računa da će Hadžiomerović osvojiti 12. oktobra bar glas više od SDP-a BiH, što bi definitivno značilo da je ta stranka dobila novog predsjednika - Bakira Hadžiomerovića. Iza kojeg stoji Lagumdžija. Da ne bude zabune - Lagumdžija bi i u toj varijanti nastavio da vodi SDP, ali iz „sjene“.

Uslov da se ova mogućnost „zabetonira“ je da Lagumdžija nadjača Hadžića, što nimalo neće biti lako. Ukoliko Hadžić uspije da pobijedi Lagumdžiju u otvorenom duelu i uđe u parlament BiH sa više glasova od njega, onda je Lagumdžija definitivno politička „lešina“, a SDP BiH će pući kao ledenica.  

Ponedeljak 13. oktobar, sve više počinje da liči na Petak 13!