субота, 27. септембар 2014.

Na Kusturici Vasković: O Prosjacima, Pravoslavnim Naturščicima i Jadnicima

piše: Slobodan Vasković

Vratio sam se u Otadžbinu. Vrli novi svijet, kojim upravljaju Kasapini, uz sasluženje bulumente primitivaca.

Bavim se vječnim pitanjem: Da li je gore udariti glavom o linoleum ili kada ti je linoleum u glavi. Kako god obrnem, dođem do one Konfučijeve da je najgore kada je u glavi septička jama. Kao što je to slučaj sa Pravoslavnim Naturščikom na Službenom putu kod Srba Emirom Kusturicom, Jadnikom Perom Simićem i Jadnikom Anđelkom Kozomarom.

Otkud Pravoslavni Naturščik, nekada režiser svjetskog glasa, sa ovdašnjim bašibozukom - Jadnicima?
Odgovor leži u Geteovoj: „Prosjačka je tuga pregolema“, a Kusturica, Prvi Prosjak svih diktatorskih dvorova, mora za nadnicu da dirinči sa Dodikovim crijevnim napastima.

Ali, nije to mrsko Kusturici, jer je i njegovo, kao i Simićevo i Kozomarino prirodno stanje Coprophagia. I to svakodnevno, a nije im mrsko ni Dodikovo.  

Kusturica je najuspješniji Prosjak u Jugositočnoj Evropi. Možda čak i u Evropi. Što ga čini i najuspješnijim Prosjakom među režiserima i najboljim Režiserom među Prosjacima. On je i najbogatiji Prosjak, a isprosjačena imanja mu se protežu od Crne Gore, preko Beograda, pa do Andrićgrada, kičeraja nad kičerajima na obali rijeke Drine. Preko kojeg je isprosjačio više od 30 miliona narodnih para.

Kič-efendija Kusturica, svjestan činjenice da je provaljen kako prejeftinu bižuteriju „valja“ pod srebro, druge optužuje za šund. A sve da se Vlasi ne dosjete.

Jadni Kič-efendija, pa tvoj Gazda Dodik najveći je Šund-političar u ovom dijelu svijeta. Šundom i Šatorima dostigao je neslućene visine, pa čak i tebe dobio za ličnog Prosjaka, što, složićemo se, nije nimalo jeftino.

Sada valja pasti sa vrha Šatora, Čadora; Šund više nije u modi (na BN TV nema ga već godinama), pjevaju se neke druge pjesme, pa se Gazda Dodik dosjetio da ne bi bilo loše da Prosjak/Pravoslavni Naturščik/Propali Bezidejni Režiser odradi dio isprošenog. Možda pomogne.

Za Prosjaka je zadužio Duo Jadnik, da zajedno u šest ruku i bez grama sive mase, „udare“ na Vaskovića i Vladu Trišića.

Dodik mora da je u agoniji straha od gubitka izbora, čim taj jad sprema na nas dvojicu. (Dragi Mile, ti jesi ozbiljan protivnik, ova tvoja bagra nije ni za nogom nabit!).

Čitam nepovezane gadarije Trojice od Boga Žigosanih i zaključujem da su i Kusturica i Simić i Kozomara zajedno i odjednom udarali po tastaturi, pa šta ispadne.

I ispade teška frustracija od mog filma „Na Drini Kusturica“, zbog koje je Pravoslavni Naturščik već mjesecima na Psihijatrijskom Kauču. Ali pomoći nema, jer sam ga u, kako reče, nizu nepovezanih slika, toliko rasturio, raksrinkao i ogolio da je svima od stotina hiljada gledalaca BN TV, koji su imali priliku vidjeti taj film, sasvim jasno ko je Kič-efendijica!

Tužni moj Kič-efendijice, pa da sam slike „povezao“, šta bi tek onda od tebe bilo, kad u ovoj situaciji ne osta od Prosjaka ni kamen na kamen. Iskreno da ti kažem, sa tobom sam Linoleum triput obrisao. Sa Jadnicima ne bih nijednom, jer ni Linoleum takvu gadost ne zaslužuje.

Što se tiče Trišića, poznajući ga, mogu reći da je za njega Kusturica samo jedan u nizu onih koji su iskoristili ime i državu. Kao vlasnik ozbiljnog privatnog kapitala, koji je stekao svojim radom, a ne poput Kič-efendijice, Trišić izvjesno nema namjeru sa bilo kim da se raspravlja. Posebno ne sa Prosjakom. Trišić je, za razliku od Prosjaka, uvijek spreman izaći i pred Boga i pred Zakon. Koji će, prije ili poslije, Profesionalnog Prosjaka upitati kako je i čije milione trošio!

I za kraj, kada sretnem Prosjaka i Jadnike, neću ih čak ni pogledati poprijeko. Samo ću pustiti vodu!