среда, 10. септембар 2014.

Pristojno na ATV-u

piše: Slobodan Vasković

Uvijek se obradujem Kneževu, nakon što po mrakači prejezdim Vlašić.
Grkuša. Posebno kada kiša lije; magle, izmaglice, odroni, provaljen put; farovi u susret, uporno svjetlo u retrovizoru…

Tako i večeras.
U 20h u Kneževu, lisica na pola puta do Vidovog vrela; prolazim “Vaskovića krivinu” iznad Tisovca, sa koje sam lani, zajedno sa suprugom, odletio u provaliju. I preživio sva prevrtanja.

Jedva čekam Banjaluku. Konačno malo odmora, (nadam se), nakon traumatičnog puta, ali odmora nema: na ATV-u ponovo specijal – Mladen Bosić, Mladen Ivanić, Ognjen Tadić.

Odlično je što uredništvo te kuće nije promijenilo voditeljski par -  vidjećemo da li zaista znaju govoriti ili su evolutivno razvijeni tek do faze zamuckivanja i tucmucanja, što su demonstrirali kada su im gosti bili Milorad Dodik, Željka Cvijanović i, čini mi se, Igor Radojičić.

Otkrovenje: Milijana Kos i Vozar iz Prnjavora govore kao podmazani, ne “zaklapaju”; pričaju li pričaju…

Koliko su riječi potrošili, prava je šteta da je ono što su izgovorili bez ikakvog smisla. Površnost na djelu.

Bosić, Ivanić i Tadić pristojni. Ne viču na njih, ne brecaju se, nisu arogantni ni osorni; Nemaju grčeve po licu, kao Trojka iz SNSD-a! Ali šta to vrijedi kada Vozar iz Prnjavora o mogućnosti održavanja izbornog duela dva predsjednička kandidata postavi sledeće pitanje: “Da li je bilo kontakata izbornih štabova da se taj duel dogodi”?

Ako tog Nesretnika okvalifikujem kao kompletnog idiota, narušiću visok stepen pristojnosti, što su ga opozicioni lideri dostigli u pomenutoj emisiji.
A što je zaista izvanredna novost na političkoj sceni RS.

Djeluje veoma osvježavajuće, pa i optimistično nakon godina primitivizma, prostakluka, nasilništva, uvreda i psovki.

Zato to neću učiniti, ali bi mu neko iz vrha ATV-a trebao objasniti da izbori nisu bokserska revija, da ih ne organizuje Don King, i da Dodik nije Tajson, niti Tadić Holifild, iako bi prvi drugom možda vrlo rado odgrizao uho. Oba.

Milijana Kos nije htjela da zaostane za kolegom Vozarom, pa je Bosića priupitala: “Gdje je Pero Bukejlović”? Zaboravila je u pitanje ubaciti – Boga ti -, nakon čega bi odnijela titulu za biser gluposti u voditeljskom duelu, koji se odvijao u ravni -  ko će biti površniji? Vozar ili Dama u Crvenim/Bordo/Lila Platformama?!


Izjednačeni su, jer se Gospoja nije sjetila da postavi Bosiću klopka pitanje: “Bogati Boske, šta bi sa Roćkom iz Brke? A?”.

Kakve veze ima gdje je i šta je Bukejlović sa ponudom opozicije biračima? Nikakve! Ali cilj antivoditeljskog para bio je da popuni svoju kvotu izgovaranja riječi, koje samo oni smatraju suvislim i konkretnim, ne pitajući za cijenu sopstvene gluposti!

Uprkos destruktivnom djelovanju Vozara/Gospoje, koje nije bilo namjerno, već je posledica njihovog nezanja, površnosti i opšte plitkoće, Bosić, Ivanić i Tadić uspjeli su reći dijelove onoga što misle učiniti, ukoliko dođu na vlast.

Dvije stvari su najznačajnije: Bosić je rekao da će raditi na promjeni mentaliteta vlasti i to je gigantsko obećanje. Tadić je naglasio da će, ukoliko pobijedi, biti predsjednik svih građana, što bi bio snažan iskorak u odnosu na dosadašnju praksu. A ona kaže da je Dodik tek predsjednik male grupe građana uvezane velikim interesima i da tu poziciju želi i zadržati.

Važno je primijetiti još nekoliko stvari: Bosić je bio energičan, borben i (standardno) koncizan; Napravio je značajan iskorak u svom političkom nastupu.

Tadić je bio racionalan, razuman, odmjeren i, što je vrlo bitno, umjeren.
Sa lakoćom je u par navrata očitao lekciju nesretnim voditeljima, ali to je tek mala demonstracija znanja nad neznalicama, koje nije ponizio. Jer je pristojan političar. A to nikako nije osobina koja bi se trebala potcijeniti. Dapače.

Ivanić je kratkih dometa, njegov nastup bi se mogao figurativno opisati kao “dobro iščetkano bezbroj puta nošeno odijelo”. Morao bi hitno poraditi na sebi, jer je ono što je demonstrirao daleko ispod nivoa pozicije za koju se kandidovao.

P.S. Voditelji su se mogli sjetiti da je Ivanić bio u vlasti sa Dodikom od 2006. do 2009. godine i da je on srušio vladu Pere Bukejlovića.