среда, 17. септембар 2014.

Desetine miliona iz budžeta trovačima naroda

piše: Slobodan Vasković

Trovati građane Republike Srpske sasvim je u redu, ukoliko iza tog čina stoje osobe bliske vrhu ovog entiteta. Preciznije, trovati građane RS je izvanredno, ukoliko taj bolesni, neljudski postupak donosi enormnu zaradu.

Pokazuje to najjasnije poslovanje firme „Farmland“, koja stanovništu RS prodaje zaraženo meso i mlijeko, o čemu postoje svi dokazi, ali niko od nadležnih ne reaguje. Jer, Dragan Vasiljević, vlasnik „Farmlanda“, lični je prijatelj Milorada Dodika.

Za „poslovanje“ Vasiljevića postoji samo jedna riječ - mafija. I članovi te mafijaške grupe su i najviši entitetski funkcioneri, bez čije pomoći on ne bi mogao da iz RS izvuče preko 50 miliona KM.
Početkom ovog mjeseca objavio sam dokumente (5.septembra u tekstu Ekskluzivno - Vlast atakuje na živote građana:Farmland prodaje zaraženo miljeko i meso; Vlada RS ih po Dodikovom nalogu štiti) o tome da firma „Farmland“ iz Nove Topole truje građane Republike Srpske zaraženim mesom i mlijekom.
Isti dokumenti svjedoče da u trovanju građana učestvuje direktno vlast Republike Srpske, i to preko Radmile Čojo, pomoćnice  Ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, ali ni ta informacija nije nagnala nikog od odgovornih da hitro reaguje, kako bi se sa trovanjem prestalo, iako su svi dokazi u posjedu Ministarstva unutrašnjih poslova RS.

Međutim, nije samo Čojo odgovorna, već i ministar poljoprivrede Stevo Mirjanić i premijerka Željka Cvijanović, koji nisu učinili ništa da trovanje građana prestane. Štaviše, oni i dalje daju sve moguće povlastice „Farmlandu“.
 
Najodgovorniji je, izvan svake razumne sumnje, Ministar unutrašnjih poslova Radislav Jovičić, koji nije preduzeo ništa da se spriječi kriminalni rad mafijaške grupacije, koji traje već punih sedam godina.

Jovičić je prije godinu i po dana, kada je postao ministar, najavljivao velike promjene u policiji, a sve je završilo na tome da je postao blijedi poslušnik, kojem komanduju pripadnici zloglasnih kriminalnih klanova.

Samo notorni kriminalci mogu štititi „Farmland“, uz sve dokaze koji postoje o tome da je Vasiljević falsifikovao dokumente o zdravlju stoke, uvežene iz Njemačke u martu ove godine, a da ga je nakon toga Vlada RS, predstavljena kroz Radmilu Čojo, štitila na sve moguće načine i zahtijevala da se bolesna grla puste iz karantina, a cijeli slučaj zataška (vidi vezani tekst).

Samo poslušnik kriminalnih organizacija može nakon svih tih nedjela nereagovati sa policijom i dozvoliti da zaražena stoka i dalje bude predmet unosnog poslovanja bjelosvjetskog prevaranta Dragana Vasiljevića.

Kako bih dodatno dokazao sve izrečeno, objaljujem i nalaze referentne francuske laboratorije, koji nedvosmisleno potvrđuju da je Vasiljević uvezao bolesnu stoku, da je falsifikovao dokumente (što su potvrdile Njemačke vlasti) i da ga je Vlada RS sve vrijeme štitila.     

“Rezultati su dobijeni putem tri metode (IDEXX kit, LSI kit, IdVET kit). Prvi metod pokazuje nivoe antitijela koji se graniči sa dozvoljenom granicom, tako da se ne može smatrati striktno negativnom. Sa druge strane, rezultati dobijeni iz druga dva metoda pokazuju da su većina pregledanih uzoraka pozitivni. Tako da se epidemiološki sastav koji je uzet na analizu smatra nezdravim”, navodi se u nalazu francuske laboratorije Sophia Antipolis Laboratoiry. I nakon tog nalaza, svi u Vladi RS pravili su se Englezi!

Vasiljević i njegova mafijaška družina, već godinama pljačkaju RS.

“Farmland” je prije nekoliko godina dobio junice, i trebalo je da vrati dug državi u vidu teladi. Nijedno nije isporučeno, a od 500 junica koje su mu poklonjene, prikazao je da je njih oko 100 je uginulo.

Ostalo su prodali ili zadržali. Uvijek prvi dobijaju premiju za mlijeko od ministarstva, a nikada nisu vratili  5.000 tona žitarica pozajmljenih iz Srbije 2010. godine, koje su čuvali za Robne rezerve.
Iako su načinili milionsku štetu, Robne rezerve su im obnovile ugovore.

I dalje dobijaju redovno premije za mlijeko, iako su dužnici prema JP Robne rezerve. Nezakonito daju zemlju koju su dobili na korišćenje trećim licima i to zna svako u Lijevče polju, samo ne i Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo unutrašnjih poslova RS.

Zbog izdvajanja značajnih podsticajnih sredstava za “Farmland”,  Ministarstvo poljoprivrede je dobilo negativne revizorske izvještaje za 2012. i 2013. godinu. Novim Pravilnikom o podsticajima za 2014. godinu  promijenjen je član 3. tog dokumenta po kojem je sada moguće davati podsticaje i dužnicima koji imaju neizmirene obaveze po osnovu koncesionih naknada, što je nečuveno.

Da bi se mafijaška firma “Farmland” mogla isfinansirati, zakinuti su mnogi drugi poljoprivrednici, koji imaju dug prema Robnim rezervama veći od 1.000 KM. Oni ne dobijaju podsticaje.

Taj dug je nastao još u period od 1998. -2000. godine (prvi Dodikov premijerski mandate) kada su dobijali “donacije” u vidu mehanizacije i junica. Tada su im političari rekli da su to donacije, a ustvari su bili krediti. Bivši ministar poljoprivrede Miroslav Milovanović je tim poljoprivrednicima 2011. godine dao samo mjesec dana da vrate dug Ministarstvu iz tog perioda. Mnogi nisu znali za to i sada ne mogu da dobijaju premije za mlijeko ili ostale podsticaje, jer su dužnici, a Farmland, PD Semberija i ostale mafijaške firme mogu.

Dodatak: 20 miliona premija za mlijeko firmi mafije
FARMLAND 2007.-2013. godina - PREMIJA ZA MLIJEKO                                                               
2007.godina -2.250.702 KM                                                                                          2008.-3.999.252 KM                                                                                                           2009.-2.836.000 KM                                                                                     2010.-2.183.999 KM                                                                                                   2011.- 2.137.000 KM                                                                           
2012.-2.418.000 KM                                                                                                             2013. – 3.563.000 KM

UKUPNO:19.388.953 KM

“Farmland” u 2014. godini-premije za mlijeko:
januar 2014.-139.224 KM
februar- 135.488 KM
mart – 153.604 KM
april - 143.973 KM
UKUPNO: 572.289 KM

vezani tekst: Ekskluzivno - Vlast atakuje na živote građana: Farmland prodaje zaraženo miljeko i meso; Vlada RS ih po Dodikovom nalogu štiti