уторак, 30. септембар 2014.

Dosje “Vamed”: Projektovana prevara

piše: Slobodan Vasković

U Banjaluci su 30. septembra ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić i direktor kompanije "Vamed" iz Beča Gerhard Rajter potpisali ugovor za rekonstrukciju i opremanje centralnog medicinskog bloka i izgradnju novog sjevernog krila Univerzitetske bolnice - Klinički centar Banjaluka.

Obećano je da će RS za 42 mjeseca dobiti “najsavremeniju i najmoderniju bolnicu u regionu”, a ministar Bogdanić je precizirao da je ugovorom je predviđena rekonstukcija centralnog medicinskog bloka površine oko 41.000 kvadratnih metara i dogradnja 17.000 kvadratnih metara objekta sjevernog krila. Još je naveo da će biti i sve postojeće klinike i prostori - tri etaže koje do danas nikada nisu završene.

Bogdanić tvrdi da je ovo “najznačajniji događaj u zdravstvu Republike Srpske u posljednjih pola vijeka”, ističući da će “kompletnom rekonstrukcijom i dogradnjom dobiti savremenu, respektabilnu zdravstvenu ustanovu koja će biti nosilac razvoja zdravstva Republike Srpske”.

Direktor Univerzitetske bolnice – Kliničkog centra Banjaluka Mirko Stanetić poručio je da se potpisivanjem ovog ugovora “ostvaruje san koji traje skoro 50 godina sa željom da se pod jedan krov stave sve službe, klinike i zavodi Univerzitetske bolnice – Klinički centar Banjaluka”.

Potpisivanju ugovora prisustvovao je i Milorad Dodik, koji tvrdi da će banjalučka  Univerzitetska bolnica postati jedna od najsavremenijih zdravstvenih ustanova u regionu.

“Nakon završetka ovog projekta imaćemo jedan od najsavremenijih zdravstvenih objekata u regionu, kao i najbolje metode liječenja”, istakao je Dodik.

On je naveo da će finansijske obaveze od 84 miliona evra bez PDV-a snositi Republika Srpska, a ne zdravstveni sistem.
“Obavili smo tendersku proceduru na koju se javilo nekoliko renomiranih firmi. Evropska investiciona banka odobrila je dugoročni i povoljan kredit, te dala saglasnost na izbor izvođača radova i partnera”, kazao je Dodik.
To su akteri potpisivanja ugovora rekli. A sada šta nisu rekli.

Šta nije rečeno
Izvorni projekat, koji je sačinio “Mediko inžerenjing” Sarajevo predvidio je hirurgiju u Južnom krilu. Revidiran je taj projekat, a učinili su to njemački “Obermajer”, zajedno sa ovdašnjom firmom “Pro control”.

Nju vodi Slavko Bojić, koji je “uspio” Univerzitetskoj bolnici prodati info pult za nevjerovatnih 80 hiljada KM.

Revidiranim projektom, preseljena je hirurgija u Sjeverno krilo, čija kvadratura je povećana.

To je dovelo do situacije da u Južnom krilu ostane neiskorištenih 1000 m2, koji će zvrjati prazni. Bačene pare.

Zašto je hirurgija preseljena u Sjeverno krilo, ostalo je svima nejasno. Jedino obrazloženje je da su oni koji su radili reviziju projekta, morali nešto da izmijene, kako bi opravdali 2,4 miliona KM uzeta za taj posao.

Uz to, “Mediko inženjering” potražuje 3,7 miliona KM za autorska prava na projektu, a cijeli slučaj je u sporu. Ukoliko se taj spor ne riješi, ništa neće biti od projektantskog nadzora, koji je obaveza.

Prema raspoloživim informacijama, medicinska oprema je, tradicionalno, papreno i preskupo ugovorena. “Bosnamed” i “Proma Sarajevo” su glavni distributeri. (Ode PDV u Federaciju BiH).

Kolika je vrijednost ugovorene opreme, nikome nije poznato, jer to ministar zdravlja Dragan Bogdanić krije kao zmija noge. Pominje se cifra od 50 miliona maraka samo za Centralni blok (za Južno krilo dodatnih 11 miliona dolara).

Niko od nadležnih nije rekao da se zgrade ginekologije i zaraznog neće raditi, niti je obrazloženo zbog čega. Takođe, ni psihijatrija neće biti preseljena, već ostaje u barakama, tako od “zajedničkog krova” nema ništa.

Tender
Bečka firma “Vamed” dirigovano je pobijedila na tenderu, vrijednom cca 165 miliona KM, za izgradnju Centralnog medicinskog bloka Univerzitetske bolnice u Banjaluci.

U tenderskoj igri ključnu ulogu odigralo je Ministarstvo zdravlja Republike Srpske, odnosno ministar Dragan Bogdanić.

Prema informacijama potvrđenim iz nekoliko različitih izvora, “Vamedu” su tri mjeseca prije nego ostalim firmama zainteresovanim za gradnju Centralnog bloka, dostavljeni opšti uslovi tendera. To je “Vamedu” dalo mogućnost da mnogo bolje pripremi svoju ponudu od češke firme “Metrostav”, koja se prijavila na tender.

“Tri mjeseca prednosti koje je Vamed imao nad ostalim takmacima, bili su im dovoljni da precizno spreme tehničku dokumentaciju po stavkama. Zato je njihova ponuda u obimu od 90 posto ispunjavala tehničke uslove, dok je ponuda češke firme ispunila oko 74 posto iste te uslove”, tvrde moji sagovornici.

Sve kompanije zainteresovane za gradnju Centralnog bloka dobile su uslove 12. februara 2014., ali su oni “Vamedu” tajno dostavljeni tri mjeseca ranije, početkom novembra 2013. godine.

Pomoćnik ministra zdravlja Gordan Jelić je, u julu ove godine na pres konferenciji, istakao da je riječ o veoma detaljnom tenderu sa više od 12.000 strana “koje su 12. februara dostavljene na adrese pet zainteresovanih kompanija, a do roka za podnošenje ponuda 7. maja stigle su dvije ponude” i to kompanije „Vamed“ iz Austrije i kompanije „Metrostav“ iz Češke.

“Na osnovu rezulatata i nalaza ocijenjene su ponude i u izvještaju je navedeno da je pobjednik na tenderu kompanija `Vamed` iz Austrije. Taj izvještaj je 18. juna poslat u EIB na saglasnost“, naveo je Jelić.

Ponuda kompanije “Vamed” za izgradnju Centralnog bloka iznosi 83.990.000 evra.

Gordan Jelić, v.d. pomoćnika ministra zdravlja RS, rekao je na pres konferenciji da će konačna vrijednost ugovora biti poznata nakon zvaničnih pregovora između Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Srpske i kompanije „Vamed“, koji su planirani za avgust.

Jelić je rekao da bi cijena nakon tih pregovora mogla biti i niža. Zaboravio je napomenuti da bi mogla biti i viša.

Naređenje Dodika i Škrbića
Kompanija “Vamed” morala je dobiti ovaj posao, jer su tako naložili Milorad Dodik i Ranko Škrbić.

Nakon svečanog potpisivanja ugovora, krenula je realizacije nove, desetine miliona maraka, teške prevare u zdravstvu Republike Srpske.

Ponuda „Vameda“ krajnje je nepovoljna i prema pouzdanim podacima jedino garantuje izvlačenje desetina miliona maraka iz projekta, a nikako njegov uspješan završetak. (Nema, npr., specifikacije opreme, već je navedeno „operaciona sala“, „sala za reanimaciju“..., znači objekat uključujući opremu).

Iza bečke firme „Vamed“ stoji Dragan Pajić, koji je njen suvlasnik (manjinski).

Pajić je 19.05.2011. smijenjen sa pozicije gradonačelnika Brčkog, a protiv njega je 12. marta 2013. godine podignuta optužnica zbog zloupotrebe položaja. Pajić je visoki funkcioner SNSD-a.

Frezenijus
Većinski vlasnik „Vameda“ je firma „Frezenijus“.

U Izvještaju Glavne službe za reviziju o radu Fonda zdravstva u 2012. godini, precizirano je da je na troškove dijalize utrošeno gotovo 36 miliona
maraka u toj godini.  

Najveći dio ovog novca odlazi na račune njemačke firme „Frezenijus“ - preko 30 miliona maraka. Računica kaže da je u proteklih sedam godina, „Frezenijus“ iz Republike  Srpske odnio najmanje 170 miliona maraka. A sada će odnijeti dodatne stotine preko „Vameda“.

Zgradu će graditi presuđeni kriminalci 
 „Vamed“ je dobio posao izgradnje Centralnog bloka, ali će izvođač radova biti firma „Sloboprom“ iz Brčkog. „Famed“ i „Sloboprom“ gradili su i bolnicu u Bijeljini, koja nikada nije do kraja završena, i potrošili gotovo 80 miliona maraka.

Vlasnik firme „Sloboprom“ Slobodan Ćurčić presudom Suda BiH (broj KPV-09/04 od 07.03.2005. godine) osuđen je na 3 godine zatvora zbog utaje i ranja novca u iznosu od ukupno 324.044 KM, sa ostalim fizičkim i pravnim licima iz iste presude.

Ćurčić je optužen od Tužilaštva BiH pred Sudom BiH, u predmetu br.KT-80/06 od 16.11.2009 godine, takođe za utaju poreza, zbog čega mu je izrečena presuda od godinu dana zatvora.

Osnovna djelatnost firme „Sloboprom“ je trgovina kućanskom tehnikom.
Ćurčić je visoki funkcioner SNSD.

Interesantno je znati i sledeće: Mirko Stanetić, direktor banjalučke bolnice, smijenjen je 30.11.2011. godine sa mjesta direktora KBC Banjaluka, jer se protivio potpisivanju ugovora sa „Famedom“ i „Slobopromom“. Stanetić i grupacija koja soji iza njega imali su svoje favorite i insistirali su da KBC sprovede cijeli tender.  

Nakon što je Stanetić rekao Pajiću i Ćurčiću da neće dobiti ugovor, Dodik i Škrbić su ga ekspresno smijenili.

Ugrađivanje
Stanetić je sada prihvatio sve, jer je to osoba bez ikakvih skrupula. I bez trunke morala, kao i ministar Bogdanić, koji je do kraja „izgurao“ ovaj štetni posao. Nakon čega mu preostaje da čeka odvođenje u zatvor.

Ugovor sa „Vamedom“ je kruna pljačke nekadašnjeg KBC-a Banjaluka i sva dešavanja prethodnih mjeseci u toj zdravstvenoj instituciji prouzrokovana su pripremom terena za potpisivanje tog ugovora, u koji su se režiseri cijelog ovog posla već ugradili sa cifrom od 30 miliona maraka. Za početak.

Narodna skupština Republike Srpske donijela je odluku o kreditnom zaduženju kod Evropske banke za razvoj od 100.000.000 Eura za dogradnju KBC Banjaluka i bolnice u Bijeljini.