понедељак, 8. септембар 2014.

Vlada RS teško prekršila Zakon o zdravstvenoj zaštiti

piše: Slobodan Vasković

Vlada Republike Srpske veoma je inovativna, kreativna, avangardna, jer nam svako veče otvara nove vidike. Najnovije “dostignuće” Vlade RS jeste - reklamom u elektronskim medijima prikrij kriminal i korupciju.

Nakon serije tekstova koje sam objavio o uništavanju i pljačkanju bivšeg Kliničkog centra Banjaluka (sadašnje Univerzitetske bolnice), Vlada RS mi je doskočila naručivši “našminkani” video klip u kojem do nebesa diže svoja dostignuća u oblasti izgradnje bolničkog Južnog krila i Centralnog bloka.
I to helikopterima Helikopterskog servisa RS, koji su korišteni prilikom snimanja ovog naučno-fantastičnog spota.

Spot je, izvan svake razumne sumnje, profesionalno “ušminkan”, preskupo plaćen, a i sekunde u kojima se emituje su takođe preskupe. Futuristički je, jer u njemu ništa nije tačno. Kada gledate taj sjani spot, poželite da se razbolite, pa da vas smjeste na Paprikovac, gdje će vam lično Željka Cvijanović izmjeriti temperaturu, a Milorad Dodik vas operisati bez anestezije. Jer, šta će vam anestezija kada u spotu vidite kako to sve divno i krasno izgleda.

Manimo se opserviranja. Riječ je o zaista morbidnom postupku Vlade, jer se u propagandne svrhe koristi zdravstvena ustanova, što je nezabilježeno.

U želji da što jače, ćvršće i uvjerljivije kreiraju lažnu stvarnost, koja postoji samo u video klipovima i ispraznoj priči čelnika Režima, Vlada RS je prekršila Zakon o zdravstvenoj zaštiti RS, donesen 2009. godine.

U članu 123., tačka 1. ovog Zakona izričito se kaže da je reklamiranje zdravstvenih ustanova zabranjeno.
“Pravnom i fizičkom listu je zabranjeno reklamiranje obavljanja zdravstvene djelatnosti”, precizira se u pomenutom članu.
U tački 2. istog člana se navodi da ministar Pravilnikom “propisuje način i sadržaj oglašavanja zdravstvene ustanove”. U Pravilniku o načinu i sadržaju oglašavanja zdravstvene ustanove u tački 3. je navedeno da se ono dozvoljava “samo na zgradi u kojoj su prostorije zdravstvene ustanove”.
Zakon o zdravstvenoj zaštiti u članu 138., tačka 1. precizira da će se novčanom kaznom od 10.000 KM do 100.000 KM kazniti pravo lice za prekršaj ako: … aj) naruči ili reklamira obavljanje zdravstvene djelatnosti suprotno propisima (član 123.).

Jasno je da postupak Vlade sa spotom nije moralan niti etički i kosi se sa svim važećom stručnim i profesionalnim normama. Najgore od svega je što je on protivzakonit. Reklamirati bolnicu, kao da je hotel, odmarališta, banja je ispod svakog nivoa i to nema ama baš nikakvog smisla.  

Najodgovorniji za ovaj morbidni akt jesu ministar zdravlja Dragan Bogdanić i direktor Univerzitetske bolnice Mirko Stanetić, koji su pogazili sve etičke norme, ali i prekršili zakon. Biće interesantno vidjeti da li će Bogdanić i Stanetić biti kažnjeni zbog teškog kršenja Zakona o zdravstvenoj zaštiti.