четвртак, 4. септембар 2014.

Režim u ludilu- SRNA: RS dobila Čez 310 hiljada evra; Svjetski mediji: Čez dobio 7,5 miliona evra odštete od RSpiše: Slobodan Vasković

Režim Milorada Dodika u potpunom je rasulu i ludilu. Strah od gubitka izbora natjerao ih je na najgroznije stvari i kreiranje virtuelne stvarnosti u kojoj kao istine važe jedino laži koje im idu u prilog.

SRNA je, pozivajući se na upravu ERS, objavila potpuno lažnu vijest da je “Arbitražni tribunal odbio skoro u cjelosti odštetni zahtjev ČEZ-a i obavezao tu kompaniju iz Praga da tuženima Elektroprivredi Republike Srpske /ERS/ i Rudniku i Termoelektrani Gacko isplati 310.000 evra na ime troškova arbitražnog postupka”.


Brojni svjetski mediji objavili su da se desilo upravo suprotno i da je Čez dobio odštetu od 7,5 miliona evra, odnosno 15 miliona KM.

Prosto je nevjerovatno da su se u Režimu usudili iznijeti jednu ovako grozomranu laž, a njihove projektovane neistine i manipulacije pokazuju da su spremni na svako zlo.

Ovakve stvari se dešavaju još samo u Sjevernoj Koreji, a bilo gdje drugo na svijetu to je nezamislivo. Čak i u Bjelorusiji.

Način na koji su plasirali lažnu vijest o tome da je RS dobila ČEZ je ispod svakog nivoa i van svake pameti i svjedoči da su osobe koje vode RS izgubile bilo kakvu vezui sa realnim svijetom. Postoji samo njihov satkan od najbezočnijih laži i prevara.


“Arbitražni tribunal donio je konačnu arbitražnu odluku u arbitražnom postupku koji je vođen u Beču, a zahtjev ČEZ-a odbijen je u procentu od 96 odsto.U Upravi ERS-a potvrđeno je da je Arbitražni tribunal obavezao ERS da sprovede dogovorenu put opciju, čime će taj mješoviti holding preuzeti udio ČEZ-a u privrednom društvu Nove elektrane Republike Srpske /NERS/, Gacko, po cijeni njegovog direktnog ulaganja od 2.039.522 evra, te da je obavezao ERS da nadoknadi ČEZ-u trošak od 1.913.449 evra na ime određenih kursnih razlika”, navodi se u Srninoj vijesti.

Doslovni prevod saopštenja ČEZ objavljenog na njihovom sajtu: Češka elektroprivreda (ČEZ) uspješna u arbitraži u Gacku
Arbitražno vijeće potvrdilo je ČEZ-ove tvrdnje u arbitraži iniciranoj 2009. godine na temelju prekršenih ugovornih klauzula u projektu za rekonstrukciju stare i izgradnji nove elektrane Gacko u Bosni i Hercegovini. Projekt je tada stopiran prije velikih kapitalnih rashoda. ČEZ-u je dosuđena ukupna odšteta od  7,5 miliona EUR. 

Arbitražno vijeće je obavezalo državno preduzeće Elektroprivreda Republike Srpske (ERS) da kupi od ČEZ ​​udio u njihovom zajedničkom holdingu zvanom Nove elektrane Republike Srpske (NERS) po cijeni od 2 miliona EUR plus troškovi kamata definisanih ugovorom. Dodatno, ČEZ će dobiti isti iznos odštete za likvidaciju (dodatnih 2 mil. EUR), plus zatezne kamate.


Zajedno sa već zabilježenom štetom od 2,2 mil. EUR, ČEZ će ukupno dobiti naknadu od cca. 7,5 mil. EUR. Istovremeno, arbitražno vijeće je odbacilo sve tvrdnje Srpske strane. 

"Ovo je naša druga pobjeda u dva arbitražna postupka koje smo inicirali, što dokazuje da smo u stanju uspješno braniti svoja prava, čak i kada ulažemo izvan Evropske unije", rekao je Tomáš Pleskač, član Uprave i voditelj međunarodnog odjela ČEZ. U prvoj arbitraži ČEZ je uspjela protiv Bugarske u januaru 2009. 


ČEZ je pokrenuo arbitražni postupak u maju 2009 zbog kršenja obaveza druge strane koje proizlaze iz Ugovora od 16. maja 2007. Iz tog razloga, projekt Gacko je zaustavljen prije velikih kapitalnih izdataka. "Naša strategija je konzervativna; mi uvijek pokušavamo kontrolsati sve rizike inherentne projektima u manje stabilnim poslovnim okruženjima. To je ono što smo učinili u ovom slučaju, i drago mi je da je nezavisni odbor arbitara potvrdio naš stav ", dodao je Pleskač. 

Te 2006. dogovoren je zajednički investicioni projekt između Republike Srpske (dijela Bosne i Hercegovine) i ČEZ, na osnovu koga je dogovoreno osnivanje zajedničkog holdinga sa ERS RS, u svrhu rekonstrukcije postojeće termoelektrane u Gacku, obnova  susjednog rudnika uglja, te izgradnji nove termoelektrane Gacko II. ČEZ je imao 51% udjela u zajedničkom holdingu Nove Elektrarne Republike Srpske, dok je Elektroprivreda Republike Srpske učestvovala sa preostalih 49%. 
Barbora Půlpánová, portparol ČEZ 


Česi su početkom 2009. godine saopštili da se povlače iz projekta s „Elektroprivredom RS“ (ERS) u Gacku, procijenjene vrijednosti oko 1,4 milijarde evra, navodeći da će prodati svoj udio u zajedničkom preduzeću „Nove elektrane RS“. Oni su optužili ERS da nije učinila ništa na realizaciji projekta izgradnje nove termoelektrane u Gacku, planirane snage 660 megavata.

Potpisnik ugovora sa ČEZ-om bio je tadašnji premijer Milorad Dodik.

Linkovi na kojima su vijesti o rezultatima arbitraže između ČEZ-a  i Republike Srpske
https://ssl.gstatic.com/ui/v1/icons/mail/images/cleardot.gif