среда, 24. септембар 2014.

SDA i SDP BIH podržavaju Željku Cvijanović


piše: Slobodan Vasković
Stranka demokratske akcije i Socijaldemokratska partija BiH podržavaju kandidaturu Željke Cvijanović za srpskog člana predsjedništva BiH.

Zlatko Lagumdžija, predsjednik SDP-a BiH, dao je instrukciju biračima te stranke u Republici Srpskoj da ne glasaju za Mladena Ivanića.
„Lagumdžija je naložio da se ne glasa za Ivanića, čime je jasno stavio do znanja da treba podržati Cvijanovićevu“, potvrdio mi je izbor iz vrha SDP BiH.

Prema njegovim riječima, u tom potezu nema ništa iznenađujuće, jer SDP planira Koaliciju sa SNSD-om i nakon izbora.
„SDP se nalazi u teškom problemu, jer ćemo doživjeti značajan pad na izborima. To je neminovnost. Jedini način da SDP opstane u vlasti na nivou BiH, jeste čvrsta Koalicija sa SNSD-om“, zaključio je moj sagovornik.

Osim birača SDP BiH, svoje glasove Željki Cvijanović daće i veliki broj birača Stranke demokratske akcije.

Nedim Čivić, šef SDA Zvornik, u kojem je značajno biračko tijelo SDA, dogovorio je sa Zoranom Stevanovićem, načelnikom tog grada, podršku Željki Cvijanović.

Zauzvrat, Stevanović mu je obećao brojne političke ustupke.

Podrška SDA Cvijanovićevoj osigurana je i u Vlasenici, a sve je dogovorio Mićo Kraljević.

Ista varijanta odigrana je i u Dubici, dok u Prijedoru sa bošnjačkim prvacima, za podršku Cvijanovićevoj, direktno pregovara Marko Pavić, lider DNS-a i načelnik tog grada.

Na području Doboja i Teslića, za glasove Bošnjaka i podršku Cvijanovićevoj lobira Dragan Bogdanić, ministar zdravlja u Vladi RS.

U vrhu SDA demantuju da su izdali bilo kakvu instrukciju o podršci bilo kom od kandidata za srpskog člana predsjedništva BiH.
„Centrala nije izdala nikakvu instrukciju biračima, niti ćemo to učiniti“, rečeno mi je u vrhu SDA.

Na moju konstataciju da je podrška SDA Cvijanovićevoj već dogovorena u Zvorniku, Dubici, Vlasenici, Doboju, Tesliću..., u SDA nisu ništa htjeli ni demantovati ni potvrditi.  
„Moguće je da je neko od lokalnih lidera dogovorio podršku Cvijanovićevoj, ali centrala SDA nema ništa sa tim“, saopštili su mi iz SDA.

Prava bitka za glasove Bošnjaka tek predstoji i ona je sasvim legitimna.