среда, 1. октобар 2014.

Režim sprema nasilje u izbornoj noći

piše: Slobodan Vasković

Režim Milorada Dodika sprema najcrnji scenario za izbornu noć, 12. oktobra: cilj im je te noći proglasiti pobjedu, bez obzira na izborne rezultate, a onda tu “pobjedu” braniti oružjem.

Izrečeno djeluje kao teorija zavjere/paranoja, ali daleko je od toga, za šta postoje čvrsti dokazi, koje upravo Režim iznosi svakodnevno. I pokazuje da neće bez velikih problema, pa čak i bez nasilja, odstupiti sa vlasti.

Gotovo dvije godine Režim, preko isluženih obavještajaca i raznoraznih prevaranata, obučenih u “srpske” uniforme “odbrane“ vjere i nacije, upire prstom u pojedince, ali i opozicione stranke optužujući ih za izdaju, iako nisu iznijeli nijedan jedini validan dokaz za to.

Kontaminacija javnog prostora
Teško kontaminiraju javni prostor izjavama o “zapadnim obavještajcima” u Budimpešti/Tuzli…,  a da nikada nisu jasno rekli nijedno ime tih “zapadnih obavještajaca”, niti organizacija po čijem nalogu su došli.

Sva se priča svodi na “ugroženost RS” od neimenovanih, neidentifikovanih, nepoznatih zemalja/organizacija/osoba. Istovremeno, otvoreno targetiraju ovdašnje kritičare Režima, pretvarajući ih u glinene golubove.

Laži, laži i samo laži ne prestaju da isijavaju iz Režimskih redova, od “kamiona natovarenog gumama za paljenje” do “penzionisanih obavještajaca” koji su čas u Tuzli, čas “dislocirani iz Tuzle”.

Prijetnje
Sve ove paranoične najave prate i vrlo vrlo ozbiljne prijetnje, izrečene iz Dodikovog izbornog štaba.

Стога се Требињски Синдром кампањског насиља шири Српском.
То кампањско насиље било би безазлено да није само мали индикатор огромне негативне енергије која се складишти у акумулаторима Политике.
Близу је прага када се треба запитати ко ће се први заобадати.
Плодно тло за то су планови и оптужбе за крађу избора, најаве Петог Октобра послије дванаестог октобра, распитивање званичних странаца о немирима послије избора, пуштање Хилових Димова...
Генерално. Постоји опасност да се заобада свако ко, овдје, побиједи на изборима. Тај негативни набој у кампањи, када пријеђе праг, постаје општедруштвена енергија. Која укључује освету, трајнију мржњу, трајну девастацију противника, наставак рата крвавим средствима, хапшења и уништења сваке врсте.
Тада се древна кинеска политичка филозофија, изражена кроз филозофију ратовања аутора званог и знаног као Сун Це, претвара у српску ратничку философију Сунце Ти Јебем Милосно. Саћеш видит како Гуја Крсно Име Служи.
Да сам на вашем мјесту, не бих дирао туђе билборде, objavio je Rajko Vasić, član Dodikovog Izbornog štaba, na svom blogu 27.09.2014. godine u tekstu „Niske strasti u političkim kampanjama“.

Vasić je, uz Slavka Mitrovića, jedan od najbitnijih Dodikovih ljudi i njegove poruke su sve, samo ne neozbiljne.

Citat iz njegovog teksta (shvatili ga kao prijetnju ili ne), svjedoči da se Režim sprema za najcrnji scenario u izbornoj noći. I da je spreman na nasilje već sada.

Transferisanje odgovornosti
Naravno, Režim sve vrijeme transferiše odgovornost na opoziciju, iz čijih redova nijedan jedini put nije došao poziv na bilo kakvu nasilnu akciju.

Najnovije sijanje paranoje, izveo je lično Dodik, 28.09.2014 godine, samo dan nakon Vasićevog “upozorenja” o nasilju.

Dodik je rekao da je centar penzionisanih obavještajaca sa zapada dislociran iz Tuzle i da je njihov plan da u izbornoj noći krenu sa pričom o navodnoj krađi.
“Onda će se početi dizati Pale, Bijeljina, Doboj i dio Banjaluke da bi se tako napravio spektakl i priča o tome. To je bio njihov plan”, istakao je Dodik. On je ranije naveo da jedan broj stranih penzionisanih obavještajaca sjedi u hotelu "Tuzla" u Tuzli na dva sprata zauzetog prostora.
“Ti strani obavještajci nastoje da koordinišu aktivnosti protiv, kako oni kažu ‘režima u RS’, u nastojanju da dobiju mekšu strukturu ljudi, koje će moći da pridobiju za svoje planove - izjavio je tada lider SNSD-a.
Sličan stav na toj konferenciji za novinare iznio je i lider socijalista u RS Petar Đokić.
Prema njegovim riječima, oni su svjesni da postoje određeni centri koji u RS žele da izazovu scenario nezadovoljstva.

Dodikova i Đokićeva izjava potpuno su šuplje, ali bitno je zasijati mržnju, što zgusnutije, kako bi se one Vasićeve najave o nasilju što snažnije materijalizovale.

Istraživanja vrlo nepovoljna po Dodika i SNSD
Nije uopšte naodmet pomenuti da je SNSD za 12. oktobar u 21 čas na Trgu Krajine zakazao proslavu pobjede na izborima. Čini se bezazlenim, ali daleko je od toga. Tada namjeravaju proglasiti pobjedu, bez obzira na rezultat. A rezultat neće uopšte biti povoljan po njih, odlično to znaju.

Jednostavnije rečeno, pobjedu opozicije namjeravaju proglasiti izbornom krađom i već mjesecima za tu crnu opciju pripremaju javno mnenje.

Poslednja istraživanja pokazuju da SNSD gubi izbore. Ispitivanje javnog mnenja donijelo je poražavajuće rezultate po tu stranku: Ognjen Tadić ima 4,3% prednosti nad Dodikom. Gore od ovog rezultata su tendencije koje pokazuju dalji rast Tadićevog rejtinga, odnosno dalji pad Dodikove popularnosti.

SNSD ima 2,5 procenta prednosti nad SDS-om, s tim što u račun najjače opozicione stranke nisu ubrojani postoci radikala i penzionera. Sa njima, blok SDS-a jači je od SNSD-a.

Prema tom istraživanju, PDP ima 6,5%, DNS 6%, a NDP 4 posto, dok drugih uopšte nema.

Isto istraživanje pokazalo je i da Željka Cvijanović ima procenat prednosti nad Mladenom Ivanićem.

Međutim, SNSD-u je do rezultata Cvijanovićeve stalo koliko i do lanjskog snijega. Bitan im je jedino Dodik.

Filozofija je jednostavna - sačuvati Dodika na poziciji predsjednika, znači sačuvati sopstvene pozicije i opljačkano. Sve je podređeno tome i to je sveti cilj SNSD-a.

Oružane formacije Režima
Bitno je sagledati koje su to snage na koje Režim može da računa u izbornoj noći, ukoliko krenu u najcrnji scenario. A krenuće.

Prije svih, Režim računa na zaštitarsku agenciju “Alfa”, koja je već odavno vojno krilo SNSD-a. Pod “Alfom” su prikriveni brojni kriminalci, a komandanti te grupacije su Miloš Čubrilović Čubri i Milan Jolović Legenda. Potonji je posebno opasan, a već mjesecima je na terenu, gdje priprema teren “za najgore”.

Tu su i brojne kriminalne grupe, koje kontrolišu Dodikovi tajkuni, prije svih Budo Stanković i Mile Radišić. Neke od tih zločinačkih organizacija čak su registrovane kao Nevladine organizacije, poput ovdašnje “SNP 1389”, čiji su članovi i šefovi višestruko presuđivani, a neki čak i za ubistva.

Ipak, najvažnija oružana formacija u koju se Režim pouzdaje jeste Specijalna policija MUP RS/Jedinica za podršku. Većina pripadnika ove formacije odana je Dodiku.

Ministar ne kontroliše specijalu
Radislav Jovičić, ministar unutrašnjih poslova, ne kontroliše ovu jedinicu i to je jedan od segmenata policije kojim nije uspio da ovlada. Sam Jovičić nije dio scenarija nasilnih demonstracija u izbornoj noći.

Još nekoliko bitnih stvari vezanih za specijalu.

Zakonom o platama u MUP-u RS, odnosno njegovim izmjenama i dopunama, njihova primanja značajno su povećana, čime su dobili povlašten status unutar te institucije. Ova formacija stavljena je u prioritete i prilikom raspodjele nedavno kupljenih vozila, ali i raspodjele druge opreme.

Izmjene ovog Zakona, koje idu u prilog specijalcima, donesene su 10. aprila u Narodnoj skupštini RS.
(Iz MUP-a RS odbili su odgovoriti na moj upit o visini plata specijale i njihovog komandnog kadra).

Krvoločni “naučnici”
Krajem aprila, u Banjaluci je održan i “naučni” skup o temi "Obojene revolucije kao instrument geopolitičke transformacije", na kojem je  zaključeno da rukovodstvo Republike Srpske treba da usvoji i preduzme "osnovne mjere s ciljem učvršćivanja države i sprečavanja mogućnosti spolja dirigovanih smjena ili nametanja vlasti". 


Vrlo su važne smjernice Banjalučke deklaracije i prijedloga mjera za zaštitu Republike Srpske, donesene na tom “naučnom” skupu.

“Redovni policijski sastav Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske nije adekvatno opremljen niti obučen, taktički ili psihološki, za taj izuzetno složen zadatak - navedeno je u Deklaraciji. 
Ovo ne iznenađuje: izazovi kontrole mase u kontekstu "obojenih revolucija“ ukazuju da redovna policija nije dorasla tom zadatku. Jedno je kontrolisati fudbalske navijače, a drugo spriječiti pažljivo planirani ulični državni udar.
Specijalna jedinica policije Republike Srpske ima kao svoj primarni zadatak borbu protiv teororizma i organizovanog kriminala. Ona ima u svom sastavu snajperiste, ronioce, SMV tim, vodiče pasa itd, ali ne i specijalce za kontrolu mase. 
Nepostojanje usko specijalizovane policijske jedinice za kontrolu mase krije dvojaku opasnost već uočenu drugdje na poprištima "obojenih revolucija": da policija neće uspješno sasjeći bezakonje na startu, kao i da će kasnije naglo eskalirati nasilje uz upotrebu vatrenog oružja - što režiseri protesta zapravo i žele. 
Iz navedenih razloga neophodno je da se formira specijalizovana interventna jedinica MUP Srpske za očuvanje javnog reda, po ugledu na slične specijalizovane jedinice u svijetu koje su dokazale svoju efikasnost. Personal nove jedinice treba birati među najkvalitetnijim pripadnicima postojećeg policijskog sastava. 
Adekvatna oprema /oklopni transporteri, vodeni topovi sa ofarbanom tečnošću, šljemovi i tjelesni oklopi bez ranjivih tačaka, providni štitovi, gas maske, suzavac, pištolji sa gumenim mecima, tejzer, biber sprej, psi, konji itd.c neophodna je na startu da bi se pristupilo intenzivnoj i kontinuiranoj taktičkoj obuci.
Posebno je značajno u okviru teoretske nastave upoznati pripadnike interventne jedinice sa tehnologijom uličnih prevrata, odnosno sa tehnikom inicijatora i izvršilaca "promjena režima“, a taj značajan aspekt nije bio prisutan na primjer u obuci ukrajinskog Berkuta. 
Ako se pripadnicima buduće interventne jedinice detaljno objasni razlika između privida i suštine "protesta", to će ih učiniti moralno i psihološki spremnijim da u izvršenju zadataka ostanu smireni ali nepokolebljivi”, navedeno je u Deklaraciji. 

Deklaraciju su potpisali - direktor "Istorijskog projekta Srebrenica" Stefan Karganović, glavni urednik Fonda strateške kulture Ana Filimonova, politikolog Aleksandar Pavić, profesor politike i međunarodnih odnosa Srđa Trifković i profesor pravnih nauka i nauka bezbjednosti Predrag Ćeranić. 

Nema sumnje kuda gone “naučnici” koji su odreda na kazanu Režima: oni su sigurni da se u Republici Srpskoj priprema “državni udar”, da će biti “upotrebe vatrenog oružja”

Pri tom, oni kao stratezi slamanja kičme narodu, a ne naučnici, daju smjernice kako specijala treba da se obračuna sa “izdajnicima”, a arsenal oružja i oruđa koji im preporučuju za upotrebu je zastrašujući.