петак, 24. октобар 2014.

Dosje/ATV na Gibraltaru: Hoće li Aleksić propjevati o ulozi Tešanovićeve?!

 
piše: Slobodan Vasković

Bilo je za očekivati da Alternativna televizija objavi da je uhapšen jedan od suvlasnika i direktora te kuće Darko Aleksić i da precizira zbog čega je uhapšen.
Bilo je za očekivati da ATV saopšti u svim svojim „Vijestima na jednom mjestu“ da li stoje ili ne stoje iza suvlasnika i da li je Aleksić ili nije oštetio ATV za neka sredstva? I kolika?
Bilo je za očekivati da se oglasi Nataša Tešanović, koja posjeduje 30 posto udjela u vlasništvu ATV-a, i progovori o svojoj ulozi u „Mreži plus“, te istakne da je: ili prevarena, ili obmanuta, ili zbunjena, ili nije „odavle“, ili saučesnik u prevari.
Bilo je za očekivati da ATV u nekoj od svojih dijaloških emisija kao temu promoviše akciju „Gibraltar“, pozove analitičare, urednike, političke trudbenike, da ponešto kažu o tome.
Bilo je za očekivati da neko od novinarskih „imena“ sa ATV-a bar riječ promrsi o Gibraltaru, ali ne promrsi niko.
Bilo je za očekivati da ATV saopšti koliko su, na osnovu lažnih istraživanja gledanosti, koje je sprovodila „Mareco Index Bosnia“, oteli desetina miliona maraka izvaranim klijentima, što su se reklamirali kod njih preko „Mreže plus“ i mafijaških marketinških agencija Nevena Kulenovića?!
Bilo je za očekivati da ATV saopšti za koliko novaca su prevarili i oštetili svoje radnike, kojima isplaćuju platu u četiri rate, od kojih je jedna ponižavajući Bon?!

Sve što je bilo za očekivati od ATV-a u stvari je bilo za ne očekivati, jer ATV već odavno ima ulogu Režimske sluškinje, čiji je zadatak hinjsko zabijanje noža u leđa svima i svakom ko se suprotstavlja autokratiji u RS.
Novinarske „vedete“ ATV-a, sem Vlatka Vukotića, najobičniji su bauštelci, koje je ispod časti i kritikovati. Toliko su ništa. Nule. Sve te škore, kosovi, vozari iz Prnjavora, galići i ostali majkovići  na novinarskom tržištu ne vrijede ni pišljiva boba.  

Prije tri godine otvorio sam Dosje “ATV” i pisao o milionskim prevarama, urađenim preko firme “Mreža plus” (desetak tekstova je na blogu).

FAKTI:

-      „Darko Aleksić se tereti da je počinio krivično djelo organizovani kriminal iz člana 250 stav 2. KZ BiH, a u vezi sa krivičnim djelom zloupotreba položaja ili ovlasti, propisano članom 383 stav 1. u vezi sa stavom 3. propisana KZ FBiH, krivičnom djelom poreska utaja iz člana 273 KZ FBiH, krivičnim djelom pranje novca, propisanim članom 209, stav 1. u vezi sa stavovima 2. i 3. KZ BiH“, navodi se u optužnom prijedlogu Tužilaštva BiH.

-      Darko Aleksić je trećeosumnjičeni u aferi „Gibraltar“. Neven i Belma Kulenović su prvoosumnjičeni i drugoosumnjičeni. Ukupno ih je devet na listi Tužilaštva BiH: Osim narečenih, tu su Stipe Prlić, Zoran Bakula, Senad Zaimović, Lajla Torlak, Sanjin Kulenović, Ejup Kučuk.

-      Darko Aleksić ima 10 posto (10%) udjela u vlasništvu ATV-a. Suvlasnik je.

-      Darka Aleksića uhapsila je, 22.10.2014. godine, SIPA, po nalogu Tužilaštva BiH.

-      Tužilaštvo BiH posjeduje neoborive dokaze da je organizovana grupa, čiji je dio uhapšen u akciji „Gibraltar“, oštetila budžet BiH za preko 5 miliona evra.

-      Aleksić nije prezao ni od falsifikata. Zajedno sa Nevenom Kulenovićem, kao ovlaštenim licem of šor kompanije „3 Media Limited“, falsifikovao je tri ugovora između Mreže plus, čiji je Aleksić direktor i gibraltarske firme. Na osnovu tih ugovora, Aleksić je, kao ovlašteno lice, izvršio bezgotovinski prenos sredstava u iznosu od 486.000,017 evra sa računa Mreže plus na račune kompanije „3 Media Limited“. Osnov za ovu kriminalnu transakciju bio je navodni otkup TV prava, koja nikada zaista nisu kupljena od od šor kompanije, niti ih je ta gibraltarska firma uopšte posjedovala. Postupajući na ovaj način Aleksić je oštetio budžet BiH za 95.053,37 KM po osnovu izbjegavanja plaćanja poreza na dobit Mreže plus. Aleksićev tal u ovoj kriminalnoj transakciji iznosio je 156.000 evra, koje mu je Kulenović, na osnovu dara i krivotvorenih ugovora, prebacio sa računa of šor kompanije na Aleksićeve račune otvorene u Hrvatskoj i Srbiji (dokumenti su u mom posjedu).

-      Nije to jedina šteta koju je Aleksić napravio kao član organizovane kriminalne grupe, koja je godinama pljačkala BiH, donatore, klijente, ali i radnike ATV-a. Aleksić je tokom 2008. i 2010. godine oštetio budžet za dodatnih 259.637,21 KM takođe falsifikujući dokumente. Aleksić, kao direktor Mreže plus, i Dženan Priganica, kao uposlenik te firme su čak u 30 slučajeva uvoza „Betacam SP PAL COLOR video kaseta“ sa licenciranim sadržajima, ukupne ugovorene/fakturisane vrijednosti 1.080.920,94 KM, nabavljenih od sedam različitih ino dobavljača, podnosili neadekvatnu i falsifikovanu dokumentaciju u kojoj su tražili oslobađanje od plaćanja uvoznih dažbina. Pri ruci im se našao Vehid Sadiković, šef Carinske ispostave Aerodrom Sarajevo, kao i niz carinika, koji su prekršili carinske procedure propisane Zakonom o carinskoj politici i u skraćenom postupku izvršili oslobađanje „Mreže plus“ plaćanja uvoznih dažbina na pomenute sadržaje (dokumenti u mom posjedu).

-      Akcija “Gibraltar” pokrenuta je iz Slovenije, čiji su istražni organi utvrdili pranje novca. Slovenački sud donio je 8. septembra 2012. godine rješenje da se u tamošnjoj Unikredit banci blokiraju račini Stipe Prlića, Zorana Bakule, Nevena Kulenovića i ostalih, kao i da se blokiraju računi i imovina firme „3 Media LTD“ Gibraltar. Osnivač i vlasnik te firme je Oskar Lionel Ruiz Ramirez iz Gvadalahare u Meksiku, koji je odmah po osnivanju firme dao punomoć Nevenu Kulenoviću. Kulenović nakon toga otvara račune kod Unikredit banke u Austriji i Sloveniji. Na te račune S.V.R.S.A. (čiji je vlasnik Kulenović) je uplatila 2,5 miliona evra; Mreža Plus, koju su činili ATV i Hajat, te još tri manje TV kuće, uplatila je 685.000 evra; Pink 696.000 evra; Ujedinjeni mediji 768.000 evra; UFA Medija 61.000 evra...


-      Darku Aleksiću uplaćeno je 214.000 evra na račun Rajfajzen banke u Zagrebu. Broj računa je HR70248400846020399.


-      Bitno je naglasiti da je Neven Kulenović vlasnik/suvlasnik marketinških agencija “SV-RSA” i “Ujedinjeni mediji”, dok je Darko Aleksić, nekadašnji snimatelj na banjalučkoj Alternativnoj televiziji, suosnivač i direktor firme “Mreža plus”.
-      “Mreža plus”, društvo za medijsko poslovanje i distribuciju programa osnovana je 2001. godine, a njeni suosnivači sem Darka Aleksića (ispred ATV-a), su bili Elvir Švrakić (direktor TV Hajat), Alija Behram (vlasnik RTV Mostar), Semir Salihović (direktor TV Tuzla), te Ante Krišto, čelnik TV “Oskar C” iz Mostara. Prema dokumentima, osnivački ulog “Mreže plus” je 10.000 KM, a svaki od suosnivača uložio je po 2000 maraka.
-      Cijeli ovaj projekat osmislili su, prema tvrdnjama Darka Aleksića, on i Nataša Tešanović, direktor ATV i član UO “Mreža plus”. Društvo je od početka imalo snažnu podršku međunarodne zajednice i njenih donatora.
-      Prema pouzdanim procjenama, preko računa “Mreže plus” u gotovo deset godina (društvo je zaledilo rad početkom 2011. godine) prešlo je cca 30 miliona KM, od kojih je 10-12 miliona maraka završilo u privatnim džepovima. Kao glavne aktere nelegalnosti i nezakonitosti moji izvori navode Darka Aleksića, koji je bio direktor “Mreže plus”, Nevena Kulenovića, Natašu Tešanović i Elvira Švrakića, osnivača TV “Hajat”.
-      Najveće žrtve mahinacija sprovedenih preko “Mreže plus” nisu RTV Mostar, TV Tuzla i TV Oskar C, već Alternativna televizija. “Mreža plus” suvereno je gospodarila sa 80 posto programa ove kuće i to u vremenu od 09-24 časova (tačnije sa 12 sati programa). Oni jesu punili to vrijeme kupljenim programima, ali su imali na raspolaganju gotovo 90 posto učešća u marketinškim minutama. Suštinski, “Mreža plus” je prodavala marketinško vrijeme ATV-a za program koji im je davala. ATV nije imala nikakav uvid u poslovanje “Mreže plus”, već su prihvatali “bačeno im”. ATV nije imala uvid, ali jeste Nataša Tešanović, koja je kao direktor ATV i član UO “Mreža plus” jedina sve znala (i zna) o tokovima novca obje firme.
-      Novac se otimao tako što su Kulenovićeve firme poslovale sa Mrežom plus, koja je posjedovala, primjera radi, gotovo sav reklamni prostor ATV-a.  Kulenović je novac od firmi koje je zastupao, uplaćivao Mreži plus, a ovi bi vrlo male cifre prebacivali na račune matičnih TV kuća, plaćajući im za reklamni prostor. Ostatak, lavovski dio, završavao je u džepovima Kulenovića i njegovih saradnika sa ATV-a i Hajata. Mareco je namještao rezultate gledanosti, jer su na taj način Kulenovićeve firme mogle zaključiti mnogo vrednije ugovore sa komintentima.
-      Do previranja u “Mreži plus” dolazi kada su Behram, Salihović i Krišto uočili da su izigrani u ovom poslu, te da su njihovim TV kućama uskraćena ogromna sredstva. Zatražili su reviziju poslovanja “Mreže plus”.
-      Još prije toga, uposlenici i suvlasnici ATV-a, Anđa Kuzek, Stojan Sumonja i Slavica Išaretović, koji su bili “nervni sistem” ATV-a, zahtijevali su od Tešanovićeve razjašnjenje odnosa na relaciji ATV - “Mreža Plus”, zbog čega su otjerani sa posla.
-      Nekoliko stvari u ovom obračunu Tešanovićeve sa „nervnim sistemom“ ATV-a je frapantno: prvo, Sumonja i Kuzek su osnivači ATV-a i zajedno sa direktoricom te medijske kuće, učestvovali su u podizanju televizije od „nulte tačke“, u čemu im se Slavica Išaretović pridružila nedugo nakon početka emitovanja programa. Druga bitna stvar je da su Sumonja, Kuzek i Išaretović suvlasnici ATV-a, jer svako od njih ima po osam posto (8%) udjela u toj kući. Udjele u vlasništvu dobili su po osnovu zasluga u stvaranju ATV-a. Zvuči apsurdno, ali je činjenica da je direktorica otpustila (su)vlasnike ATV-a. Uz to, njih troje bili su tada članovi Upravnog odbora Alternativne televizije.
-      Osim narečenog trojca, suvlasnici ATV-a su: Nataša Tešanović (30%), Darko Aleksić (kojeg SIPA i Interpol sumnjiče za pranje cca 2 miliona evra sa Nevenom Kulenovićem, vlasnikom nekoliko marketinških agencija i drugim osobama) ima 10 posto (10%) udjela, Dragana Banjac i Danko Matić posjeduju po osam posto (8%) udjela, dok firma K2 kontroliše 20 posto vlasništva. „K2“ čini 25 radnika ATV-a, koji posjeduju po 0,8 posto udjela u vlasništvu.