уторак, 21. октобар 2014.

Rezervat: Šošoni i Irokezi između Kreacionizma i Evolucije

 
piše: Slobodna Strijela

Kreacionizam je među Komančima dugih devet godina vodeća ideologija, s tim što se, umjesto Boga, Razjareni Bik smatrao Vračem/Tvorcem svega.

Evolucija ovdje ne teče isto to vrijeme. Manji bi problem bio da je samo zaustavljena; nažalost, društveni procesi vraćeni su na nivo plemenske zajednice, u kojoj Poglavica ima sve i odlučuje o svemu, dok su Komanči  od silnih bizona dobijali tek poneku oglodanu kosku.

Kreacionizam je, nakon poslednjeg kruga oko plemenske vatre, u dobroj mjeri destabilizovan, gotovo poražen; Evolucija pokušava ući u Vigvame, a ovdašnji Vrač, poprilično onemoćao, oronuo, iscrpljen..., koristi svoje prozirne i tragikomične vradžbine da spriječi ponovni početak razvoja. Krenimo redom.

Ognjena Četiri Oka, po svemu sudeći, nije uspio da Razjarenom Biku oduzme prebivališe u Vigvamu poglavice, ali mu je oduzeo sve ostalo: snagu, integritet, bahatost, nasilništvo, mir. Čak i Lulu mira. Haug.

Četiri Oka je izduvao Razjarenog gotovo do kraja i ta stara potrošena Perka, nije više ni za kakvo kićenje. Ali, ne prestaje da pokazuje istrošeno perje, jer nikome se ne ide na deponiju. Pa ni njemu.

Bik panično pokušava stvoriti iluziju da najbolja vremena kreacionizma nisu prošlost, da tek nastupaju, iako činjenice kažu da su i on i ta vremena već pluskvamperfekt i da evolucija nadire kao stihija. Čučao on ili ne čučao u Vigvamu poglavice.

Razjareni može još jedno vrijeme sprečavati početak razvoja, ali vrlo vrlo kratko, jer je njegov pješčani politički sat već gotovo iscurio.

Razjareni Bik, ovakav kakav je, potreban je samo maloj Grupi Komanča opasnih namjera koja je u proteklih devet godina, koristeći ga kao borbenog ovna, uspjela u prah i pepeo da sruši finansije, ekonomiju, privredu, poljoprivredu..., i sve institucije Plemena. Pretvarajući ih u ruine. Danas ta Grupa Komanča opasnih namjera ima samo jedan cilj: spriječiti/zaustaviti pozitivne procese/promjene, koje bi razotkrile gigantsku veličinu septičke jame u koju su gurnuli kompletno društvo.

Sve ovo o Razjarenom zna i sam Bik, ali i manja plemena koja su ga prethodnih godina podržavala na njegovom ratnom pohodu protiv interesa sopstvenog naroda – Markovi Šošoni  i Petrovi Irokezi.

Šošoni i Irokezi svjesni su da biraju između Rezervata, u kojem će ih Varalica Vrač, po potrebi, loviti kao konjokradice, i nekih drugih prerija, nad kojima se ne nadvija njegova precrna sjenka.

Istina, u njegovom Rezervatu  im je bilo odlično, dok je bizona bilo. Tomahavci, lukovi i strijele, duvaljke…, odavno skupljaju prašinu po šatorima.  Bizoni su istrebljeni. Komanči su gladni.The winter is coming.

Plemenske vođe Šošona i Irokeza moraju brzo odlučiti da li će biti Konjokradice Rezervata ili Korisni Dačići Prerije. Darvin je pred vratima.