четвртак, 30. октобар 2014.

Švedski sto: Za poziciju premijera SNSD nudi DNS-u Čubrilovića umjesto Gavranovića; Savez ponudio socijalistima premijersku fotelju


 
Piše: Slobodan Vasković

Milorad Dodik snažno pritišće gradonačelnika Banjaluke Slobodana Gavranovića da podnese ostavku. Njegovu “glavu” želi da prinese na DNS-ov oltar, kako bi stranku Marka Pavića odobrovoljio da SNSD-u ustupi poziciju premijera u budućem sastavu Vlade RS.

DNS je za podršku u izbornoj trci predsjedničkim kandidatima SNSD-a, trebalo da dobije poziciju premijera nakon izbora, ukoliko ta koalicija uspije da skupi potrebnu većinu.

“Dodikova kombinacija je sledeća: pozicija gradonačelnika Banjaluke ponudiće se Nedeljku Čubriloviću, visokom funkcioneru DNS-a, a zauzvrat će DNS ustupiti mjesto premijera SNSD-u”, navode moji izvori iz vrha SNSD-a.

Gavranović je u stalnom i otvorenom ratu sa koalicionim DNS-om, posebno predsjednikom gradske Skupštine Budimirom Balabanom.

To je dodatni razlog da Gavranović “leti” iz gradonačelničke fotelje, a da bi se sve prikrilo, i Balaban bi napustio gradsku Skupštinu.
“U kombinaciji je ponuđeno da Balaban preuzme jedno ministarstvo u Vladi RS, kako bi se stvorio utisak da Gavranović nije otjeran zbog sukoba sa njim i da SNSD nije ustuknuo pred DNS-om”, tvrde moji izvori.

Da bi ova varijanta uopšte bila “prohodna”, neophodna je i podrška Socijalističke partije RS, koja je, bar u ovom trenutku, na dugom štapu.


Opozicioni Savez za promjene ponudio je socijalistima mjesto premijera, što je u toj stranci itekako dobro prihvaćeno i otvorilo im je postizborne apetite do neslućenih razmjera.
“Veliki broj naših funkcionera smatra da je vrijeme da se raziđemo sa SNSD-om, koji nam već deceniju daje mrvice i prihvatimo jedno takvo odgovorno mjesto kao što je predsjednik Vlade RS”, saopštili su mi izvori iz vrha te stranke.

Oni nisu isključili mogućnost da od SNSD-a, takođe, zatraže da im ustupi mjesto premijera.
“Ukoliko odbiju, jasno je da mi nema više sa njima šta da tražimo”, tvrdi moj izvor.  

Igor Radojičić je u ime SNSD-a obavio prve razgovore s koalicijom "Domovina". Na sastanku održanom 29. oktobra, predstavnici "Domovine" svoju podršku novoj Vladi RS uslovili su dobijanjem osam ministarskih mjesta, pet Bošnjačkih i tri Hrvatska. Radojičić se o tom zahrjevu nije očitovao.