четвртак, 30. октобар 2014.

DNS između SNSD-ovih "krimolovaca" i Saveza za promjene

 
Piše: Slobodan Vasković

Najveći gubitnik na opštim izborima 2014. godine, uz SNSD, je Demokratski narodni savez Marka Pavića.

U samoj kampanji, kao i u vremenu prije nje, ponavljali su da će sigurno osvojiti 12 mandata. Napravili su koaliciju sa Naprednom Srpskom i Radikalnom strankom i osvojili 8 mandata.

Ako se isključe 3 mandata, od kojih dva pripadaju SNS-u Adama Šukala i jedan radikalima Dragana Đurđevića, DNS-u ostaje na 5 osvojenih mandata što je manje nego 2010. godine. U starom sazivu parlamenta RS, DNS je imao šest mandata, što znači da su 12. oktobra osvojili jedan manje.

To je značajan pad, što je potvrdio i njihov koalicioni partner Šukalo, koji je nedavno izjavio da je DNS-ovoj koaliciji njegova stranka donijela jednu trećinu glasova.

Izbori su pokazali da je Marko Pavić potpuno prevaziđen političar.
Nije problem samo broj mandata, već što je ta partija interesna sekta, bez jasno definisane politike.

Iako su godinama na vlasti i rukovode moćnim ministarstvima, rezultat im je jako loš i zahtjeva da se Marko Pavić povuče sa čela stranke. Što se, naravno, neće dogoditi.

Pavić i Nedeljko Čubrilović najveći su krivci za katastrofalan rezultat. On bi bio još gori da na mnogim mjestipa o opštini Prijedor nisu organizovali „Bugarske vozove“, „grupno glasanje“ (Pavićev tajkun Vojo Miletić se javno hvali kako je dirigovao sa donošenjem ličnih karata i zaokruživanjem DNS kandidata) i druge izborne delicije.

Nedeljko Čubrilović imao manje 1500 glasova u odnosu na 2010. godinu, što je dodatni pokazatelj lošeg rada i rezultata.

Jedno od najvažnijih postizbornih pitanja jeste da li će koalicija DNS-SNS-SRS (Đurđević) opstati. Djeluje to prilično neizvjesno, iako Šukalo tvrdi da on sigurno ne ide iz koalicije, dok Đurđević lagano otvara vrata i za druge varijante.

Ma šta ko od njih u ovom (još uvijek veoma „mutnom“ trenutku) govorio, činjenice kažu da Šukalo, koji je mlad političar, nema ama baš nikakve dodirne tačke sa Pavićem i njegovim doživljajem politike.

Šukalo javno zastupa evropske vrijednosti, a Pavić nikada nije spomenuo evropske integracije. Uz to, Pavić je tipičan primjer političara komunističko - obavještajnog profila i veoma se dobro snalazi u prodaji magle, a najbolje u zloupotrebi javnih dobara.

Ako se Šukalo ne odmakne od Pavića, ući će u „sistem šatora i dobre jagnjetine“, što mu baš i ne garantuje prosperitet.


Ni Pavić nema uopšte izbora, osim da se odmakne od SNSD-a. Zadnja mu je prilika da se pokuša spasiti od ogromne odgovornosti za otimačinu javnih dobara i finansijsku, ekonomsku, privrednu i svaku drugu devastaciju Republike Srpske.

Koaliranje sa Savezom za promjene za Pavića znači mogućnost da u narednom periodu, sva pitanja o kriminalu i pljački prebaci u dvorište SNSD-a. U tom periodu trebalo bi da sprovede unutarstranačke izbore i prepusti nekom mlađem (na primjer Šukalu) da vodi partiju.

Šukalo je u koalicionoj priči sa DNS-om potpuno nadigrao Pavića i javno pokazao sve njegove slabosti i potrebu promjene u vrhu DNS-a.

Svaka Pavićeva dalja kombinacija sa SNSD-om će imati teške posljedice po DNS, jer su na redu krivične prijave za njega i njegove ljude; prvenstveno se to odnosi na Nedeljka Čubrilovića.

U ništa boljoj situaciji nisu ni DNS-ovi igrači iz sjene: Novak Kondić, Stanko Stanić, Ranko Travar...

SNSD, ukoliko uspije formirati Vladu RS, mora, preko organa gonjenja, početi da hapsi odgovorne za propast RS, kako bi pokušao da amortizuje socijalno nezadovoljstvo, koje će uskoro kulminirati, jer para nema. Izvjesno je da neće hapsiti svoje, već socijaliste i Pavićevce.
(Vrh SNSD-a već je utvrdio listu od 25 imena/slučajeva, koje namjerava početi hapsiti dođu li u priliku da nastave da vladaju. Na listi su samo dva SNSD-ova igrača, dok su ostali iz redova DNS-a i socijalista: njihovi direktori i poslovni ljudi).
Dodatak: Deset DNS-ovih afera
Kadrovi DNS-a su direktno učestvovali u ogromnom broju afera, u kojima je RS oštećena za stotine miliona maraka:

1. Mobilna telefonija „CEPTEL“
- Marko Pavić je u prvoj Vladi Milorada Dodika bio ministar saobraćaja i veza.
- Tada je data licenca Filipu Cepteru za uvođenje mobilne telefonije, koja nikada nije proradila, jer to i nije bila entitetska nadležnost.
- Visoki funkcioneri te kompanije tada su tvrdili da su Paviću dali pare: oko 700.000 KM.
- Filip Cepter tužio je Republiku Srpsku, a Vlada Srpske ekspresno se nagodila i platila mu 11 miliona KM. Saglasnost za ovu isplatu dao je Republički pravobranilac Slobodan Radulj, zemljak i veliki prijatelj Marka Pavića.

2. Krivična prijava i presuda Marka Pavića
- U mandatu 1998.-2000. godine Pavić je za izdavanje dozvola za međunarodni transport dobio krivičnu prijavu za zloupotrebu položaja.
- Priznao je krivicu i presuđen je na 3 mjeseca zatvora, uslovno 6 mjeseci.

3. DNS je najduže vodio i vodi ministarstvo saobraćaja i veza
- Samo u kratkom peridu 2001.-2005., DNS nije bio na čelu ministarstva saobraćaja i veza,
- To je najjače ministarstvo, unutra su: Putevi RS, Auto putevi RS, Željeznice RS i Pošte RS. Brojne afere potresaju svaku od ovih firmi.
- Iz tih razloga DNS ima povećanu izbornu bazu. Ciljano realizuju investicije i tako dobijaju glasove, asfaltiraju tamo gdje imaju interes i angažuju firme koje su njima lojalne.
- Dugo su upravljali i sa Telekomom RS, dok nije privatizovan.

4. Odliv Sredstava kroz konsultantske usluge
- Za tri godine budžet RS je finansirao konsultantske poslove u visini od 11 miliona KM.
- Poslovi su dirigovani preko bitnih članova te stranke.
- Novak Kondić je radio strategiju razvoja male privrede za Prijedor,
- Novak Kondić ima revizorsku kuću i u potpunom je sukobu interesa, jer je sekretar u Savezu računovođa i revizlora RS.
- Njegova rođena sestra Nevenka Stanić, supruga rektora Stanka Stanića, ima drugu revizorsku kući u kojoj pored nje radi i njihov rođeni brat Milan Kondić. Stanko Stanić više vremena provede na telefonu, zovući iz Rektorata razne firme da uzmu „reviziju Kondić“, nego što se bavi svojim poslom.
-Novakova revizorska kuća je „BL revizor“, a Nevenkina i Stankova je „EF revizor“. Svi podaci su na sajtu ministarstva finansija,

5. Auto put Banjaluka-Doboj –firma CPM
- Auto put Banja Luka- Doboj trebalo je da gradi slovenačka firma CPM, pa je ugovor propao.
- Podnesena je tužba „teška“ 7,6 miliona evra, od koje nema ništa, jer je CPM bankrotirao.
- 29.08.2010 potpisan je Ugovor o potkoncesiji za auto put Banjaluka –Doboj, između tek osnovane firme „Mreža autoputeva“ Banjaluka i CPM Maribor.
- Šta je sa firmom „Mreža autoputeva“, koja se nalazi u Jevrejskoj ulici?

6. Auto put Banja Luka – Gradiška
- Na izgradnji ovog puta ukradeno je oko sto miliona maraka, a on završava u rijeci Savi. Čubrilović je prije par dana priznao da Hrvatska neće izgraditi most preko Save, sve dok se ne napravi put od Banjaluke do Splita. Koji će biti izgrađen tek za 20 godina, ako se uopšte počne graditi.

7. Finansijski rezultati javnih preduzeća u okviru Ministarstva saobraćaja i veza
- Gubici u ovim prduzećima mjere se stotinama miliona KM.

8. DNS je u Skupštini RS podržao sve pljačkaške projekte i kriminalne zakone
- Privatizacija Naftne industrije RS
- Birač
- Javno preduzeće „Nikola Tesla“
- Fiskalizacija RS (sramni zakon gdje su pojedinci opljačkali RS)...

9. Aerodrom Banjaluka i razne AIR firme
- Nekoliko neuspješnih pokušaja uspostavljanja avionskih linija sa Evropom i Beogradom. Uvijek je Vlada namirivala te avio kompanije, koje su pojele nekoliko miliona KM.

10. Avion Cesna
- Gdje je nestao jedan avion?!