недеља, 19. октобар 2014.

Formiranje Savjeta ministara: Čović između Evrope i Dodika


Piše: Slobodan Vasković

Ključna tačka postizbornog političkog raspleta jeste formiranje vlasti na nivou BiH i taj akt će uveliko determinisati dalja dešavanja u BiH i oba njena entiteta.

Koalicioni kapacitet za formiranje vlasti na nivou BiH imaju i SNSD i SDS i obje stranke se u ovoj izbornoj ravni doživljavaju pobjedničkim.

Oba srpska bloka, i onaj okupljen oko SNSD-a i Savez za promjene, nakon prvih izbornih rezultata iskazali su želju da učestvuju u vlasti na niovu BiH.

Razloga je mnogo, ali za Režim (primarno SNSD) je učešće u Savjetu ministara mogućnost da u dobroj mjeri stabilizuju sopstvene redove, nakon teškog izbornog udarca, dok za Savez (primarno SDS) participiranje u vlasti na nivou BiH znači i zvanično veliku pobjedu u izbornoj trci.

Gubitak vlasti na nivou BiH za SNSD bi bio novi težak udarac, od kojeg bi se vrlo vrlo teško oporavili. Takav rasplet bi značio gubitak ključnog uticaja na politička kretanja u BiH, koja značajne reperkusije imaju i na dešavanja u entitetu.

Štaviše, u vrhu SNSD-a su svjesni realnosti (po njih otvorene opasnosti) koja kaže da bi SDS-ovo osvajanje vlasti na bh. nivou, toj stranci i Savezu otvorilo veoma širok prostor i za formiranje entitetske vlade.

 U toj situaciji u velikoj mjeri bili bi uzdrmani DNS i SPRS, koji bi krenuli u veliko, precizno premjeravanje, prije nego presijeku kome će se privoljeti.

U detalju, gubitak uticaja nad Upravom za indirektno oporezivanje, Sipom i ostalim brojnim bh. institucijama, za SNSD bi značio potpunu političku klaustrofobiju i izuzetno jaku aritmiju, kao posledice straha od rasplitanja brojnih afera, koje su oni do sada „držali u zamrzivaču“, jakim uticajem na pomenute subjekte.

Stoga je Režim ispalio spin, kojim pokušava uplašiti moguće partnere iz Federacije BiH, ali i međunarodnu zajednicu, i natjerati ih da podrže učešće SNSD-a u vlasti na bh. nivou.
„U SNSD-u će biti jako zadovoljni, ukoliko SDS uđe u vlast na bh. nivou, jer će to Miloradu Dodiku omogućiti da se u potpunosti posveti nezavisnosti Republike Srpske“, teza je koju Režimski telali raznose po „teheranskim mahalama“, kako domaćim, tako i stranim.

Ovaj SNSD-ov „borbeni komplet“ je bezvrijedan i u ravni je „plašenja mečke rešetom“, ali oni računaju da će postići cilj tim nejakim ispraznim prijetnjama, jer će ojačati želju za nedjelovanjem i bilo kakvim talasanjem, jednog dijela političkog establišmenta u BiH (kako domaćeg, tako i stranog) i dijela javnog mnenja, čija je deviza „samo bonaca“.
Riječ je o političkim hedonistima, kojima ne odgovara nikakva promjena stanja u BiH, zato što ovaj haotični i rasuti ambijent itekako odgovara njihovim karijerama, bilo političkim ili poslovnim.

Ista ta hedo-grupacija smatra da izborni rezultati nisu donijeli nikakvu promjenju, što je svjesno političko sljepilo, sračunato da  bi se njime spriječilo bilo kakvo talasnje i drugačiju strukturu vlasti, što bi, samo po sebi, značilo itekako veliku i značajnu promjenu.

Režimski spin o „posvećenosti nezavisnosti RS“ ispaljuje se danima, kako bi se pokušali ojačati „ne talasaj redovi“, koji, u određenoj mjeri, mogu uticati na postizbornu slagalicu.

Spin je isprazan i nikakve „posvećenosti nezavisnosti RS“ u Režimskim redovima neće biti, ukoliko Savez uspije da osvoji vlast na bh.niovu; Štaviše, nakon toga unutar Režima nastupiće potpuna panika, dok će se u redovima njihovih koalicionih partnera suočiti sa izborom između „prošlosti i budućnosti“.(To suočavanje već je počelo, nakon što je Mladen Bosić ponudio koaliciju DNS-u i SPRS-u na nivou RS, na koju je Petar Đokić kliknuo prihvatanjem razgovora na tu temu. Bosić je ovom gestom razbio spin Režima da sigurno oni formiraju Vladu RS).

Ukratko, ukoliko Savez za promjene bude učestvovao u vlasti na bh. nivou, to će značiti da je Režim u RS nabijen u mišiju rupu, ali i da će mu ta mišija rupa, protokom vremena, biti prevelika.

Ključeve formiranja Savjeta ministara BiH drži HDZ i od političke odluke vrha te stranke zavisi da li će njegov dio iz RS činiti SNSD ili SDS.  

HDZ i SNSD već godinama imaju odlične odnose i Dodik je u velikoj mjeri bio agent političkih interesa Dragana Čovića, što ukazuje da bi lider HDZ-a trebalo da snažno zaigra na kartu Režima iz RS.

Međutim, nije to ni blizu gotova stvar, jer HDZ ima potpisanu Deklaraciju o zajedničkom djelovanju narodnjačkih partija iz BiH, među kojima su SDS i PDP.  

Predstavnici SDA, SDS-a, PDP-a, HDZ-a BiH i HDZ-a 1990 potpisali su 04. aprila 2014. godine u Sarajevu zajedničku deklaraciju o evropskim vrijednostima i zajedničkim ciljevima stranaka iz BiH koje pripadaju ili podržavaju Evropsku narodnu stranku.

Deklaraciju su potpisali predsjednici SDS-a Mladen Bosić, PDP-a Mladen Ivanić, HDZ-a BiH Dragan Čović, HDZ-a 1990 Martin Raguž i zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović.

Poseban naglasak u Deklaraciji stavljen je na “unutrašnji politički dogovor”, kao jednu od najvažnijih stvari za deblokadu BiH, u naredne četiri godine nakon izbora u oktobru. To, praktično, znači da se HDZ, potpisivanjem Deklaracije, obavezao na formiranje vlasti sa SDS-om, PDP-om i ostalim narodnjačkim partijama iz BiH.

Svoj potpis na Deklaraciju, Čović vrlo teško može ignorisati, jer bi ga odstupanje od dokumenta dovelo u nezavidnu situaciju spram Evropskih narodnjaka. Zato on ne bira između SNSD-a i SDS-a, već između jačanja uloge HDZ-a i na unutrašnjem i na spoljnom planu, što bi značila narodnjačka koalicija u bh. institucijama ili između slabljenja HDZ-a i na unutrašnjem i na spoljnom planu, što bi začilo odstupanje od Deklaracije.

Šta će uraditi Čović? Na ovo pitanje, njemu bliski saradnici bi odgovorili: “On je ultrapragmatičan”!