петак, 10. октобар 2014.

TV duel: Tadić Dodiku priredio “Dodikov pakao”

piše: Slobodan Vasković

Duel Ognjena Tadića i Milorada Dodika nije bio ni istorijski ni upečatljiv niti će na bilo koji način uticati na izbore.

Od takvog ishoda mnogo više koristi ima Tadić, jer mu ispitivanja javnog mnenja daju 10 procenata prednosti, tako da večerašnji TV duel tu vrijednost neće promijeniti.

Tadićev cilj bio je da pokaže da nije slabiji od Dodika ni u drskosti, a da na kraju poentira tako što će se izviniti gledaocima zbog onoga što su vidjeli i pokazati da im takav ambijent više nije potreban, već da ga treba mijenjati. Odnosno da treba mijenjati Dodika.

Sasvim je drugo pitanje koliko je takva cjelovita poruka, nakon sat i po emisije, stigla do gledalaca. I u kolikoj mjeri su je oni razumjeli. Mišljenja su podijeljena i to svjedoči da Tadić nije uspio da do kraja jasno predstavi osnovnu strategiju svog nastupa u emisiji.

Ono što mu ide u prilog jeste činjenica da je Dodik sve vrijeme bio u defanzivi, i da nikako nije uspijevao da pohvata konce duela i uspostavi dominantnu poziciju. To je potpuno nova situacija za Dodika koji je nenaviknut na odbrambeni položaj, što ga je u određenim situacijama dovodilo na sam rub korektnosti.

Prijetnje izrečene Tadiću u vrijeme reklama, koje je kandidat Saveza obznanio, a Dodik nije demantovao (već ih indirektno potvrdio), svjedoče da Dodiku nije bilo nimalo ugodno kada se nađe pod rafalnom paljbom oruđa koje najviše voli – drskost. Kod Dodika je to i bahatost, sa kojom je pokušavao razbiti Tadićev gard, ali mu to nije pošlo za rukom.

I veoma interesantno, malo ko od zainteresovanih za duel primjećuje tu zapanjujuću činjenicu da je Dodik prijetio tučom, ali su “šokirani” Tadićevom drskošću.

Dodik je sve vrijeme vrijeđao i omalovažavao Tadića, dok u suprotnom pravcu takve paljbe nije bilo. Licemjerno bi bilo očekivati od Tadića da pokaže da je drugačiji od Dodika, tako što će biti fin, korektan i uglađen i dozvoliti mu da ga gazi na, do sada, bezbroj puta viđen način. Oni koji su sebi dozvolili takvu epizodu, doživjeli su u duelima sa Dodikom pakao. A u očima javnosti potpunu propast. Dodik je u duelu prošao dio pakla koji on priprema drugima i to ga nikako nije učinilo boljim kandidatom.

Zato oni koji “kukaju” nad Tadićevom drskošću, u stvari, (u najvećem broju) iskreno žale što ih je Dodik iznevjerio i nije uspio zgaziti protivnika.

Štaviše, Dodik se našao u situaciji Tajsona, kojeg Holifild bije neprestano, iz runde u rundu. Tu drskost Holifild je platio odgriženim uhom, a Tadić nezadovoljnim huktanjem jednog dijela “prosvijećene elite”, kojoj je u duelu izmakla njegova krv.

Ključni zaplet duela je bio da li će Dodik uspjeti pokazati da je Tadić slabić i to je Tadić spriječio, ali je platio određenu cijenu za to, jer nije osjetio trenutak kada je trebalo da prestane sa upadicama i nasijecanjem sagovornika.

Sam Dodik nije imao nikakve jasne strategije, sem da javno ne pokaže da je potpuno iznerviran i da mu se, pri tom, ne omakne neka psovka.

U dobroj mjeri je u tome i uspio, ali platio je veliku cijenu, jer nije iskoristio nijednu priliku da kaže bilo šta konkretno sem o gradnji TE u Stanarima i prosječne plate. Premalo za čovjeka koji devet godina gospodari Republikom Srpskom.

Ekonomija je bila jedino polje gdje je Dodik mogao da potuče Tadića, ali nije mu to pošlo za rukom. Rekao je vrlo malo, kao i njegov protivnik. Dodik je ostao na Stanarima, a Tadić na neizgrađenim hidroelektranama.  

Kada se emisija segmentira, prvih pola sata Tadić je ubjedljivo dobio, vješto tuširajući Dodika dokumentacijom o švercu cigareta i okrećući pamflet SNSD-a, u kojem je najvulgarnije izvrijeđan, protiv samog Dodika.

Nakon reklama, za vrijeme kojih je Dodik sebi dao oduška prijeteći Tadiću, Dodik je nastavio da prima udarce, ali tu je već Tadić počeo lagano da pretjeruje sa upadicama.  
   
Poslednjih pola sata protekli su u nadvikivanju, što je razvuklo Tadićevu strategiju i u određenoj mjeri oštetilo oštricu poente izrečene na kraju. Priča je bila preduga za željeni cilj.

Kad se sve sabere, Tadić može biti jako zadodoljan, a Dodik ne. Jer, Dodik je prihvatio duel da bi pokušao da okrene kampanju u svoju korist, što mu nije pošlo za rukom. Ni u jednom trenutku.