петак, 17. октобар 2014.

Sukob u CIK-u: Petrić tražio “gledanje kroz prste”; Mikić se oštro usprotivio tome

 
piše: Slobodan Vasković

Branko Petrić izazvao je oštra sukobljavanja u Centralnoj izbornoj komisiji BiH svojim zahtjevom da se “SNSD-u progleda kroz prste”, zbog nepravilnosti koje su napravili aktivisti te stranke tokom izbornog procesa i insistiranjem da se “sve poravna”, tako što će se bez provjere odbaciti prijave, koje su podnijele opozicione stranke iz RS.

Na takav Petrićev zahtjev oštro je reagovao Stjepan Mikić, takođe član CIK-a, nakon čega je došlo do otvorene svađe u kojoj se nisu birale riječi.

To se desilo prije tri dana i od tada CIK radi “u vanrednim uslovima”.

Povod za sukob nisu bile samo uočene nepravilnosti, već i skidanje Slavka Vučurevića sa kandidatske liste. Tu odluku CIK-a poništio je Sud BiH, nakon čega su pojedini članovi izborne komisije postavili pitanje regularnosti izbora na području Hercegovine.
“Skidanje Vučurevića bilo je upereno protiv Saveza za promjene i odrazilo se na ukupan rezultat. Trebalo bi razmišljati o ponavljaju izbora u Hercegovini”, insistirali su pojedini članovi CIK-a, što je Petrić pokušao na sve načine minimizirati.

Nije mu to do kraja pošlo za rukom, a onda su na površinu isplivali dokazi koje iznio SDS o izbornoj krađi.

Branko Petrić i Novak Božičković, dan nakon što je SDS javnosti pokazao svoje dokaze, napustili su Centralnu izbornu komisiju BiH i suspendovali svoj rad u toj instituciji. To je otvoren pritisak na CIK da stane na stranu SNSD-a.