петак, 17. октобар 2014.

Režim pokušava rasturiti CIK i spriječiti istragu o krađi glasova


Piše: Slobodan Vasković

Branko Petrić i Novak Božičković napustili su Centralnu izbornu komisiju BiH i suspendovali svoj rad u toj instituciji.

„Oni su članovi iz RS i nisu došli na sjednicu Kolegijuma CIK-a i posvađali su se sa svim ostalim članovima CIK-a“, naveo je moj izvor iz CIK BiH.  
 
Razlog ovakvom ponašanju, primarno Petrića, leži u njegovom pokušaju da spriječi CIK da pozitivno reaguje na prijave Srpske demokratske stranke o brojnim nepravilnostima koje su pratile izborni proces.

SDS je prethodnih dana ukazao na niz nepravilnosti tokom izbornog procesa, ali i prezentovao više dokaza koji ukazuju na moguću izbornu krađu i izborni inženjering.

„Petrić svojim postupkom pokušava da spriječi ponovno brojanje glasova ili ponavljanje glasanja u pojedinim mjestima u RS, u namjeri da pritisne CIK da prihvati postojeće rezultate izbora po svim izbornim nivoima. Očito se u Dodikovim redovima strahuje da bi ponovno brojanje glasova ili ponavljanje glasanja u određenim mjestima pokazalo drugačije izborne rezultate od ovih koje sada imamo“, naveo je izvor iz CIK-a.

On nije mogao da predvidi dalji razvoj situacije, osim što je rekao da očekuje da će se stvari dalje komplikovati.

Branko Petrić je igrač Milorda Dodika i njegov postupak je, izvan svake sumnje, režiran iz Dodikovog štaba.

Petrić je bio taj koji je predložio da se Službenom glasniku RS dodijeli posao štampanja glasačkih listića.
Nakon takve odluke CIK-a, uopšte nije za čuditi da je Režim imao na raspolaganju glasačkih listića koliko je htio. Odnosno,  koliko im je trebalo da bi postigli kakvu takvu pobjedu.