среда, 22. октобар 2014.

U SNSD-u čistka i panika; DNS “zategao” oko Vlade RS

piše: Slobodan Vasković

Milorad Dodik raspustio je u nedelju, 19.10.2014. godine, Opštinski odbor SNSD-a u Bijeljini.
Razlog je debakl koji je doživio na izborima u tom gradu.

Predsjednik tog odbora bio je Miroslav Milovanović, bivši ministar poljoprivrede i aktuelni šef kabineta premijerke Željke Cvijanović.

Raspuštanje OO SNSD Bijeljina prvi je u nizu konkretnih poteza koje namjerava da povuče Dodik, nakon opštih izbora održanih 12. oktobra.

Dodik je, prema mojim izvorima iz vrha SNSD-a, potpuno konsterniran činjenicom da zamalo nije izgubio izbore od protivkandidata Ognjena Tadića.

“Dodiku su garantovali da će Tadića pobijediti razlikom od 45-50 hiljada glasova. Nakon pretijesnog rezultata, Dodik je van sebe i teško mu je pogođena sujeta. Traže se krivci za debakl”, rekao mi je izvor iz vrha SNSD.

Prema njegovim riječima, u toku je detaljna analiza izbornih rezultata u SNSD-u.
“Svi funkcioneri SNSD koji su dobili više glasova za parlamentarne liste u odnosu na predsjedničke kandidature, su na ledu. Optuženi su da su radili isključivo u svoju korist, a ne za Dodika i Cvijanovićevu. Češljaju se detaljno sve izborne jedinice i svaki glas”, tvrdi moj izvor.

Čitav ovaj proces odvija se u vrlo užarenoj atmosferi, prepunoj nervoze, pa i panike, zbog slaganja vlasti na nivou RS i BiH.
„DNS je snažno zategao oko formiranja Vlade RS i vrh stranke je u panici da bi Marko Pavić mogao da se priključi SDS-u“, tvrde moji izvori i dodaju da su u problemu i sa socijalistima, „ali nešto manjim, nego sa DNS-om“.

Oni još dodaju da je Dodik sa saradnicima sve snage bacio na dogovor sa Pavićem, ali i da poseban problem predstavlja činjenica da na listi DNS-a u parlament RS ulaze „tri nesigurna mandata“. Oni pripadaju SNS-u Adama Šukala (dva) i radikalima Dragana Đurđevića (jedan).

„Još uvijek se traži glavni krivac za ovakve rezultate. Svi oko Dodika su u strahu da bi mogao u njih uprijeti prstom. Situacija je grozna“, zaključio je moj izvor.

P.S. Smjene i na RTRS?
Za neuspjeh SNSD na izborima traže se krivci i na RTRS. Trenutno je najugroženija pozicija Draška Ignjatića, direktora programa Televizije, koji je označen kao najveći krivac. On bi trebalo da bude smijenjen do 1. novembra.