четвртак, 30. октобар 2014.

Patrijarh 302.573 pravoslavna građanina RS duplo skuplji od Cece


Piše: Slobodan Vasković

Patrijarh Irinej, koji u Republici Srpskoj kao pripadnike SPC-a priznaje jedino glasače Milorada Dodika, veoma skupo naplaćuje svoje usluge dijeljenja srpskog naroda na one koji vrijede i one koji ne vrijede.

Irinej, koji se nakon 10.10.2014. godine, (kada je javno podržao izborne napore Milorada Dodika), može smatrati za najvećeg raskolnika u gotovo hiljadugodišnjoj istoriji Crkve, za svoj „Juda akt“, naplatio je sto hiljada evra.

Zaista malo, naspram ogromne štete koju je pričinio dijeleći narod, ali i predstavljajući Srpsku Pravoslavnu Crkvu kao marketinšku agenciju, spremnu i na najcrnju i najprljaviju kampanju kako bi prigrabila srebrnjake.

Istina, sto hiljada evra „Irinejeve „narukvice“ je duplo više nego što je Ceca uzela za propali koncert u Istočnom Sarajevu (sto hiljada KM), ali slaba je to utjeha, jer je Patrijarh grupe pravoslavnih građana koja podržava Dodika, 10. oktobra prodao sjeni Svetog Simeona Mirotočivog za bagatelu.

Da preciziram: Irinej je patrijarh 302.573 pravoslavna građanina RS, koji su glasali za Dodika, dok ostalih cca million i nešto on ne priznaje kao pripadnike Srpske Pravoslavne Crkve. I još preciznije: Irinej je Patrijarh Dodikove Pravoslavne Crkve - DPS!

Dodik je već jednom keširao Irineja i to prije dvije godine, kada mu je obećao (a potom i isplatio) milion evra za obnovu patrijarhove vile na Dedinju. Što će reći da su Dodik i Irinej komšije. A i dobri na komšiluku.

Irinej je u Banjaluku stigao 10.10. 2014. godine da bi otkrio nezavršeni spomenik Stefanu Nemanji. Došao je na urgentni Dodikov telefonski poziv, upućen dan ranije.

„Dodik je pozvao Irineja i rekao mu - Dođi i pomozi, inače ću izgubiti izbore“, tvrde moji izvori iz Crkve. Oni još dodaju da je Dodik podsjetio Irineja da mu je dao milion evra za obnovu vile i da je istakao da će para biti još, ukoliko on ostane predsjednik RS.

„Irinej je prihvatio poziv, a vladiku Jefrema nazvali su uveče 09.10. da mu saopšte da Irinej stiže u Banjaluku. Jefrem se šokirao, jer se posjeta Patrijarha nekoj od Eparhija najavljuje najmanje deset dana ranije, ali nije imao kud“, tvrde moji sagovornici.

Jefrema je zvao Dejan Nakić, najbliži saradnik patrijarha pravoslavne grupe građana. Nakića u krugovima SPC zovu Neron, jer dnevno potroši i do 2000 evra na ručkove i provode.

Nakić je po „činu“ ipođakon, što je najveći „čin“ koji civil u redovima SPC može dobiti. Nakić nije sveštenik, a ima fabriku odjeće, koja šije odežde za vladike. Sve vladike SPC-a moraju kod njega kupovati odežde. Nema tendera.