четвртак, 2. октобар 2014.

Ruski "umjetnici" stigli vozilom MUP-a RS

Piše: Slobodan Vasković

Crni pasat, registarskih oznaka 086-K452, koji je vlasništvo MUP-a RS, prevezao je ruske državljane iz Srbije u BiH/Republiku Srpsku, na graničnom prelazu Rača. Učinjeno je to u periodu između 26-28.09. ove godine. 
Crni pasat bio je u pratnji minibusa, koji je, takođe, vozio ruske državljane.
"Prelazak preko granice obavljen je uz nadzor pripadnika MUP-a RS", rečeno je u nadležnim službama FTV-u.

MUP RS je 02.10. demantovao da su u RS stigli ruski državljani obučeni za borbena dejstva, i saopštio da u RS trebaju boraviti umjetnici iz Ruske Federacije.

Iz MUP-a RS (02.10.) nisu saopštili koje ruske državljane su svojim vozilom prevezli u pomenutom vremenskom periodu, niti ko je bio u minibusu - da li umjetnici ili "umjetnici".

Posebno je nejasno, kako su i iz MUP-a RS i iz Vlade RS saopštili da umjetnici iz Rusije tek treba da počnu da pristižu, iako je Državna granična služba zvanično saopštila da je u periodu od 26.09.-02.10. u zemlju ušlo 148 ruskih državljana. I puni su ih banjalučki hoteli. 

Čak su vlasti RS tridesetak ruskih državljana "na brzaka" skupili i uslikali pred Hramom Hrista Spasitelja, predstavlajući ih kao umjetnike Kozake. Koji, prema saopštenju Vlade RS, tek treba da stignu. 

Uz to, iz Ministarstva prosvete RS 02.10. su obavijestili nadležne bezbjednosne službe da je u Banjaluci prisutno "44 folklorna igrača, dok su ostali obezbjeđenje". 

Bezbjednosne strukture i dalje rezolutno tvrde da su u Banjaluci izvrsno uvježbani mladići ruske nacionalnosti, koji prethodnih dana jesu trenirali u bazi specijalne jedinice MUP-a RS.