уторак, 14. октобар 2014.

Izbori: Još traje Utisak nedelje

Piše: Slobodanm Vasković

Postizborna noć još traje -  brojanje glasova drži nas u mraku: Mladen Ivanić odmiče Željki Cvijanović, Ognjen Tadić se primiče Miloradu Dodiku.

Željki Cvijanović, koju žestoko kritikujem, odajem puno priznanje: borila se kao Lavica. Ne mogu da to ne poštujem; Gospođa je politički naturščik, ali je mnogim „vedetama“ očitala lekciju kako se bori u Velikom Ratu, što izbori jesu bili. Za razliku od Igora Radojičića koji je u Banjaluci doživio Vaterlo.

I najveći je krivac ukoliko Cvijanovićeva (a eventualno i Dodik) izgube izbore.

Unutar SNSD-a mnogi likuju zbog sve izvjesnijeg poraza Cvijanovićeve, pokazujući tako koliko su mali. Ništa. Pokušavajući na nju svaliti odgovornost za pretijesne rezultate, jer je „Dodik bazirao kampanju na Cvijanovićki“. A najveći krivac je Radojičić.

Ognjen Tadić i Nenad Stevandić rastočili su Radojičića u Banjaluci. Tadić je tako dobio bitku, a da li će dobiti i rat, saopštiće CIK.

SNSD je izgubio Banjaluku. Tolika bahatost nije više mogla pod kožu. U bliskom vremenu koje je pred nama, Banjaluka će tek pokazati SNSD-u šta zaista misli o njima. Biće to nimalo prijatno iskustvo.

Dok predsjednički kandidati još uvijek trče poslednji krug, naziru se i prvi stranački rezultati.

Najbitnije od svega je da je Režim u četveropetinskom obimu demoliran. Ostao je od te „Birtije“ samo šank. A i on je oštećen. Ubuduće će se za njim piti samo žuč, pod uslovom da će se išta piti. Slabo će se šta pojesti.

Režimske snage veoma veoma teško će dohvatiti kotu 42, a ako je i dohvate, to je krvavi politički ples na žici.

Dodik više nije ni sjena sopstvene sjene, ma u kom kapacitetu nastavio politički život nakon što se CIK zvanično i stoprocentno izjasni o rezultatima.

Dok brojanje traje, a njegova tanka prednost postaje pretanka, on gubi na kilaži uticaja. I sopstvenom autoritetu. I posebno legitimitetu.

Silnu bahatost, drskost, bezobrazluk, primitivizam, sklonost devijantnom ponašanju, istopili su birači. Istina ne do kraja, ali nisu izbori ni bili bitka za jedan dan.

Sa druge strane, Dodiku se treba odati priznanje, jer je iznio sav teret kampanje i za SNSD i za DNS i za SP RS.

Dok je on bio pod kanonadom, Marko Pavić i, čini se, neuništivi Petar Đokić, marljivo su skupljali glasove i povećali ukupni zbir. (Čaure će pokupiti Radojičić). Biti Baja ima svoju cijenu. I Dodik je to platio.

SNSD je doživio veliki pad, iako je ostao najjača stranka. Ima veliki koalicioni kapacitet, ali ne i presudan značaj.  

SNSD se iz svog virtuelnog svijeta vratio u Republiku Srpsku, gdje je izuzetno teško živjeti i raditi. Tek će to morati učiti, povijajući se pred malima tražeći kombinaciju za većinu.

Dodikova kadrovska križaljka, rađena u 2013. i 2014., nije bila baš najsretnija. Ali, on je išao na najlojalnije ljude, računajući i da bi mogao doživjeti i poraz. Radojičića nije mogao izbjeći i tu je gdje je. Mogao je Miću Kraljevića, ali nije htio, što ga je, takođe, koštalo. Kraljević je gubitnik koliko i Radojičić.  

Savez za promjene može biti zadovoljan, ali ne i prezadovoljan rezultatima.

SDS je ostvario snažan napredak, ali im je podbacilo 16 načelnika opština, što govori da je Mladen Bosić u velikoj mjeri reformisao stranku. Ali da je ostalo još posla.

Mladen Bosić uradio je jako dobar posao; budu li konačni predsjednički rezultati bar polovični, onda će taj dobar posao biti i snažno podcrtan.

PDP Mladena Ivanića nije se raspao, ali nije ni napredovao. Tu stranku je spasila Ivanićeva kandidatura. Zato se za nju i borio ne birajući sredstva.

U izbornoj noći, PDP je funkcionisao odlično; Prava je šteta što je to kod njih bio samo jedan blistavi trenutak.

Ukoliko Ivanić zaista i pobijedi u trci za srpskog člana Predsjedništva BiH, morao bi PDP prepustiti nekom mlađem, jer je ovaj izborni nivo bila njegova poslednja velika trka. Ili PDP udružiti sa SDS-om i tako stvoriti novi politički subjekt koji bi u RS postao dominantan i jači od SNSD-a.

NDP Dragana Čavića (sklopljen od tri partije), ponovio je rezultat od prije četiri godine (kada se saberu rezultati tih stranaka), što znači da se nisu pomakli sa mjesta. Jedina novina je da se u politički život vratio Zdravko Krsmanović, pod zastavom NDP-a.

Čavić definitivno, zajedno sa Krstom Jandrićem, mora izvršiti asanaciju većine opštinskih odbora. Posebno onog u Banjaluci.

Činjenice kažu sledeće: da NDP-u nisu pristupili pred same izbore Zdravko Krsmanović, Vojin Mitrović i Radomir Pašić, danas bi NDP imao dva mandata. I to jedva.

U toj stranci je pravilo da Čavić i Jandrić vuku, a ostali leže u hladovini i čekaju da im pomenuti dvojac, osim pite, donese i dobro ohlađeno kiselo mlijeko.

Izbori su pokazali nerad ogromnog broja stranačkih funkcionera i to bi vrh NDP-a morao uočiti. Inače im je vijek trajanja ograničen na još ovaj mandat.  

I na kraju, sasvim lično.
Režim mi je tokom izborne kampanje odao veliko priznanje, jer su napravili moj lažni blog na kojem su isključivo emitovali tekstove u kojima sam kritikovao opoziciju. Uložili su velike pare u taj blog, čija je url adresa bila www.slbodanvaskovic.blogspot.com. Izbacili su slovo „o“, a sve ostalo je bilo isto.

Znao sam da pripremaju diverziju i pratio sam taj blog, ne izvještavajući o njemu, sve do noći duela, kada su Režimski spinidioti pokušali sa diverzijom, emitujući svoj tekst pod mojim imenom. O tome sam već pisao.

Danima su strpljivo punili taj svoj blog mojim tekstovima, ne mijenjajući ništa, plaćali skupo oglašavanje, koje je „lažnjaka“ izbacivalo u vrh stranica pretraživača - a onda BUM: njihov tekst pod mojim imenom.

Nešto čitalaca su i uspjeli zbuniti.

Ta dimenzija svjedoči o ozbiljnosti priprema Režima za izbore, širini njihovog zahvata, ogromnoj logistici – pokrili su sve: od dobrog dijela beogradskih medija, preko istrošenih, ali još uvijek poznatih ličnosti, svojih medija, pa čak i do lažnjaka mog bloga.

Ma šta ja mislio o Režimu i onim koji rade za njega, zahvat je to koji se mora uvažavati, jer svjedoči o ozbiljnosti pristupa izborima, kvalitetnom (iako naopakom) poimanju taktite i strategije, odlučnosti da se svim sredstvima izbore za kredibilan rezultat.