четвртак, 15. јул 2021.

UKIO Mafija:Zorana Stevanović platio 3,5 miliona KM Domaćim sudijama Ustavnog suda BiH; Oni presudili u korist Romanova, a ne Prokletog Lihvara; Stevanović zlokobno prijeti, jer je namagarčen; "UKIO" banka bila glavna perionica "Troike Dialog" za pronevjeru 4,5 milijardi dolara


piše: Slobodan Vasković


1.

Domaće sudije Ustavnog suda BiH otvoreno su se stavile u službu mafijaša svjetskog kalibra Aleksandra Romanova i njegove glavne perionice novca UKIO banke, što sam detaljno opisao u  prethodnim tekstovima.


Da podsjetim, Domaće sudije Ustavnog suda BiH donijele su zločinačku odluku kojom su usvojili apelaciju “Ukio banke”, svojevremeno najznačajnijeg dijela Mafijaške organizacije Vladimira Romanova, preko koje je oprano 4,6 milijardi dolara, a iz FG “Birač” izvučeno milijardu KM.


Na taj način su banci koja više nema bilo kakvu imovinu pokušali da poklone 155 miliona KM na osnovu lažnih faktura, jer nijedan cent od pomenutih 155 miiliona KM nije ušao u FG "Birač"


2.

Međutim, to je sitnica naspram činjenice da su Domaće Sudije Ustavnog suda BiH, svojom zločinačkom odlukom, oslobodile kako Vladimira Romanova i njegove litvanske saradnike koji su iz FG "Birač" iznijeli nezakonito preko milijardu KM, već i njihove ovdašnje saradnike bez kojih to nije bilo moguće - pripadnike Režima Milorada Dodika za čije vladavine je taj međunarodni kriminal počinjen.



Osim Dodika, korumpirane Domaće sudije Ustavnog suda BiH oslobodile su i Zorana Tegeltiju, ministra finansija u vrijeme operacije izvlačenja više od milijarde KM iz FG "Birač", te njegove brojne saradnike iz tog resora koji su pomagali kriminalne akte Romanova umjesto da su ih sprečavali.


3.

Oslobođeni su, do daljnjeg, i Zoran Prokleti Lihvar Stevanović kao i Gordan Pavlović Goci koji su, nakon što se više nije moglo kriti da su Romanov i njegovi saradnici iz LItvanije i Bosne i Hercegovine opljačkali milijardu KM, dobili zadatak da, kao dio te bande, učine sve da se FG "Birač", njegov najznačajniji dio "Alumina", uništi i, što je rijetko viđen kriminalni paradoks, ponovo vrati u ruke onih koji su ga opljačkali - Vladimira Romanova.


Zoran Prokleti Lihvar Stevanović je za kupovinu Domaćih sudija Ustavnog suda BiH isplatio 3,5 miliona KM; Kupovao je advokate FG "Birač", zajedno sa Pavlovićem, vjerujući da će se dokopati "Alumine", nesvjesni da sve vrijeme Glavni Šefovi ove zločinačke organizacije igraju dvostruku igru u kojoj su i Stevanović i Pavlović tek pioni koji će isplatiti 3,5 miliona KM za kupovinu sudija, a, istovremeno, ostati kratkih rukava u cijelom poslu.


4.

Stevanović i Pavlović su, nakon isplate 3,5 miliona KM, shvatili da imaju "Magareće uši", jer "Alumina" nije dosuđena njima, kao što su im to obećale Domaće sudije Ustavnog suda BiH, već ponovo Romanovu i njegovim glavnim saradnicima iz BiH/RS, među kojima je i Dodik.


Pohlepni dvojac Stevanović i Pavlović bili su sve vrijeme kontrolisani preko svojih zastupnika, ali su to tek shvatili kada su ostali bez 3,5 miliona KM.


Uzalud sada Stevanović prijeti onima preko kojih je isplatio milione za kriminalnu odluku Domaćih sudija Ustavnog suda BiH; Pare su otišle, a "Alumina" je za njih skoro pa nedohvatljiva.


6.

Operacija ponovnog otimanja FG "Birač", odnosno "Alumine" toliko je složena da će biti potrebno još nekoliko nastavaka da se detaljno pojasne sve kriminalne niti u vezi sa ponovnim zločinom nad zvorničkim privrednim gigantom i vraćanjem zločinaca Romanova&co na mjesto zločina nakon osam godina - ne u bukagijama, već kao pobjednika.


7.

Važno je naglasiti da su Domaće sudije Ustavnog suda BiH teško zloupotrijebile podršku toj instituciji od Međunarodne zajednice, jer ona Ustavni sud BiH smatra kao jednu od najjačih kopči koja održava BiH kao državu; Istovremeno, njihovo mafijaško djelovanje ukazuje na prijeku potrebu ostanka Stranih sudija, bez kojih je ova zločinačka odluka donesena u Ustavnom sudu BiH. 


8.

Da podsjetim, bezobzirno postupanja Domaćih sudija Ustavnog suda BiH ide toliko daleko da u svojoj ukidajućoj odluci nalažu Vrhovnom sudu RS, koji je ranije presudio u korist FG "Birač", da, suštinski, donese odluku kojom će “Ukio banci” dodjeliti cijeli FG “Birač”, odnosno, indirektno “Aluminu”, jedini subjekt koji vrijedi i koji zapošljava najmanje 1.500 radnika, a hrani cijelu regiju.


Vrhovnom sudu RS naloženo je da to učine, mimo svih pravnih normi, u naredna tri mjeseca!!!! 


Štaviše, nečasna šestorka Domaćih Sudija Ustavnog suda BiH, doslovno crta odluku Vrhovnom sudu Republike Srpske, iako Ustavni sud BiH skoro nikada nije ulazio u primjenu prava i ocjenu činjenica redovnih sudova, jer to, uostalom, i nije njegova nadležnost.



9.

Domaće sudije Ustavnog suda BiH su, kako sam to već ranije ustvrdio, plaćene za svoj prljavi posao prljavim parama, a izvršioci Romanova bili su ovdašnji pripadnici njegove međunarodne zločinačke organizacije Zoran Stevanović Gladni, gradonačelnik grada Droge Zvornika i Gordan Pavlović Goci, vlasnik firme “Pavgord”, koja je nosilac kriminalnih aktivnosti protiv FG “Birač”. Plaćeno je, kao što sam već naveo, 3,5 miliona KM.


Važno je napomenuti da je Pavlović u posljednje dvije godine izuzetno blizak Miloradu Dodiku i nekolicini njegovih omiljenih gangstera, među kojima je najznačajniji Veljko Vukelić, Dodikov kum.

10.

Neophodno je, da bi se razumjele razmjere zločinačkog postupka Domaćih Sudija Ustavnog suda BiH, osvrnuti se i na kriminalnu istoriju Ukio banke.


Skoro nezapaženo je u bh. javnosti prošla ogromna afera svjetskih razmjera u bankarskom sektoru (u martu 2019. godine) pod nazivom Troika Loundromat (Troika - Mašina za pranje).


Tada je  OCCRP, (Međunarodna organizacija za istraživanje kriminala i korupcije), otkrio da je moskovska privatna investiciona banka Troika Dialog kreirala najmanje 75 firmi u poreskim rajevima kako bi za ruske oligarhe i kriminalne sindikate izvukla oko 4,6 milijardi dolara. 


Prema tvrdnjama OCCRP-a, centralnu ulogu u ovom pranju novca je imala litvanska Ukio banka. 



11.

Prema OCCRP-u, “Troika Dialog” koristila je Ukio banku kao zaustavnu tačku za usmjeravanje gotovine od prevara, korumpiranih poslovnih dogovora, prljavog i krvavog novca od 2006. do 2013. godine.


Njihova istraživanja dokazuju da je “Ukio banka” držala račune za, najmanje, 35 kompanija koje su osnovane u Velikoj Britaniji, Britanskim djevičanskim ostrvima, Panami…; Sve njih osnovala je “Troika Dialog”.


Obje banke su koristile imenovane direktore bez uočljivih veza s kompanijama ili sredstvima koja su tekla preko njihovih računa, a transakcije su često prikrivane kao plaćanja u vezi s trgovinom.



Ove dvije banke su oprale milijarde dolara nezakonitih sredstava za ruske oligarhe, ali i za kriminalce i, što je najvažnije, omogućile tim grupama da se sakriju iza korporativnog vela i steknu udjele u državnim kompanijama, kupe vrhunske nekretnine i ostale luksuzne robe u Rusiji, Velikoj Britaniji i drugim zemljama.


12.

Imajući u vidu da je Ustavni sud BiH spornom odlukom legitimisao “Ukio banku” da slobodno potražuje fiktivnih 155 miliona KM od FG “Birač”, (sa kamatom taj iznos prelazi 250 miliona KM), postavlja se pitanje da li su Domaće Sudije Ustavnog suda BiH ovim zločinom, preko noći, legalizovali milijarde evra opranih preko “Ukio banke”, iako se brojne evropske pravosudne institucije i dan danas bave krivičnim istragama o pomenutom pranju milijardi evra?! 



Budući da se evropski policijski centri i tužilaštva već dvije godine bave ovom svjetskom bankarskom aferom, pozivam Tužilaštvo BIH da sve ovo uzme u obzir, te presudu Domaćih Sudija Ustavnog suda BiH u korist mafijaške “UKIO banke” dostavi tužiocima u Evropskoj uniji, kao i EUROPOL-u, ako već sami neće da pokrenu istrage protiv sramnog kriminalnog akta Domaće šestorke teško korumpiranih sudija koju čine Mato Tadića, Miodrag Simović, Mirsad Ćeman, Valerija Galić, Seada Palavrić i Zlatko M. Knežević!!! 


13.

Šestorka je iz pohlepe, obijesti, umišljenosti da su nedodirljivi, jer su zaštićeni sudijskom togom, napravila kobnu grešku koja će skupo koštati Bosnu i Hercegovinu. 



14.

Očekujem da Tužilaštvo BiH u najkraćem roku otvori krivičnu istragu protiv sramne Šestorke Domaćih Sudija Ustavnog suda BiH, Gordana Gocija Pavlovića, gradonačelnika Zvornika Zorana Prokletog Lihvara Stevanovića i brojnih drugih osoba o kojima ću tek pisati, jer su mafijašku “UKIO banku” svojom kriminalnom odlukom pretvorili u “žrtvu”, iako je posredstvom te iste banke iz BiH izvučeno preko milijardu KM, u vrijeme dok je Romanov, zajedno sa grupom Litvanaca gazdovao sa FG “Birač”.


15.

Da je izvučeno preko milijardu KM, potvrdio je 2013. godine Zoran Tegeltija, tadašnji ministar finansija u Vladi RS, a sada predsjedavajući Savjeta ministara BiH, nazivajući Romanova i njegove mafijaše iz Litvanije - Litvanskim Banditima.


 

Očekujem da Tužilaštvo BiH presudu što hitnije uputi EUROPOL-u,  jer je, bez dileme, pravosuđe najveći kancer BiH koje je potpuno razvalio Milan Tegeltija, a nakon njega i pohlepna, bezočna Šestorka - Domaće sudije Ustavnog suda BiH. (nastaviće se)