четвртак, 29. јул 2021.

Škaljarci u vrhu MUP-a RS: Zataškavanje ključni dio policijske “istrage”

Miloš Božović

Piše: Slobodan Vasković


1.

U istrazi koja je uslijedila nakon hapšenja pripadnika Škaljarskog klana Miloša Božovića i njegovog pratioca iz MUP RS Mladena Milovanovića, Glavnog inspektora UKP MUP RS (uhapšeni  17.07.o.g.), toliko je svjesno napravljenih rupa, da se nedvosmileno može zaključiti da se sve zataškava.


2.

Kola bi, prema scenariju koji se odvija u Banjaluci, trebalo da se slome na Milovanoviću i da cijela jeziva priča, u kojoj visokopozicioniranog pripadnika izuzetno jakog narkoklana obezbjeđuju najviši funkcioneri MUP RS, daju mu logistiku i svaku vrstu podrške, padne u zaborav.


3.

Ono što to potvrđuje je zapanjujuće činjenica da nisu pretreseni stanovi inspektora Predraga  Vatreša i Gordane Rečević, iako je i protiv njih, kao i protiv Milovanovića MUP RS 19.07.o.g. podnio krivičnu prijavu zbog pružanja podrške Božoviću.

Vatreš

4.

Pretresena su oba stana Milovanovića, kao i objekti Petra Dukića, kod kojeg je stanovao Božović; U tim prostorijama i objektima pronađen je “glok”, GPS uređaj za praćenje i tri pancira, kao i dva ukradena automobila - “Mercedes” i “Audi 8”.


Petar Dukić
5.
Izostanak pretresa stanova Vatrešu i Rečevićevoj, izvan svake razumne sumnje, ukazuje da je na djelu zataškavanje njihove uloge u ovom velikom nedjelu visokih funkcionera MUP RS.


Milovanović, Vatreš i Rečević su bliski Siniši Kostreševiću, direktoru Policije i nema dileme da ih on štiti.


6.

To potvrđuje i podatak da je saslušan i Viktor Latinović, visoki funkcioner MUP RS, isti dan kada je uhapšen Milovanović, ali da bi svjedočio u korist Vatreša!!!


Latinović


Vatreš je, kako sam to ranije objavio, napustio teretanu “4 life”, koja je u vlasništvu kriminalaca i narko dilera Dejana Tubić, samo par minuta prije upada policije i hapšenja Škaljarca Božovića i Glavnog inspektora Milovanovića.


Vatreš je uhapšen nekoliko časova nakon toga, ali je pušten da se brani sa slobode, kao i Rečevićeva, dok je Milovanoviću određen jednomjesečni pritvor.


Milovanović

7.

Vatreša je najžešće branio Siniša Bereta, načelnik Jedinice za organizovani  kriminal u Upravi za borbu protiv organizovanog kriminala.


Vatreš je, prema mojim saznanjima, odradio niz prljavih poslova za Kostreševića i očito je direktoru Policije važnija njegova “glava” mnogo više od Milovanovićeve.


Kostrešević

8.

Da se slučaj “Škaljarci u MUP-u RS” pokušava zataškati svjedoči i činjenica da nije izuzet video nadzor iz kafea “Everest” i da se čekalo da se snimci obrišu.


Tako se i desilo, a 27.07. u svojstvu svjedoka saslušani su vlasnik tog kafea, kao i osoblje, koji su izjavili da snimci jesu obrisani i rekli da “određenog datuma” na njima nije bilo Božovića?!


9.

Nisu samo saslušani oni, već i osoblje kafea “Bizzar”, a neki od njih su svjedočili da su vidjeli visoke funkcionere policije sa Božovićem.


10.

Ono što zaista zapanjuje jeste podatak da niko ne saopštava od kada je Božović u Banjaluci i koji su motivi njegovog boravka u najvećem gradu RS.


U istražnim dokumentima se navodi da je Božović u RS od maja, dok moji izvori tvrde da je on u Republici Srpskoj mnogo mnogo duže i da je najčešće putovao na relaciji Banjaluka-Sarajevo, ali i u druga mjesta.


Privođenje Božovića

11.

Kako stvari stoje, iz MUP RS niko ne želi saopšti kako se desilo da Božović tako dugo boravi na teritoriji RS, zbog čega nije ranije uhapšen, čime se bavio, da li je pripremao kakvo zlo, jer je riječ o izuzetno opasnoj osobi, te koji su stvarni razlozi njegovog boravka u ovom entitetu?!


12.

Sud BiH donio 19.07.2021. godine rješenje o određivanju mjera pritvora Milošu Božoviću sa Cetinja, koji je 17.07.2021. goidne uhapšen u Banjaluci po međunarodnoj potjernici.


Po tom rješenju, pritvor može trajati najduže 18 dana od dana hapšenja, odnosno do 4. avgusta ili do nove odluke Suda.


Crna Gora je dužna da u tom periodu dostavi ekstradicionu molbu, s obzirom na to da je Božović tražio dalje sprovođenje ekstradicionog postupka, odnosno nije pristao na pojednostavljeno izručenje.



Božović je uhapšen u Banjaluci po međunarodnoj potjernici zbog sumnje da je počinio teško ubistvo.


Prema podacima MUP-a Crne Gore, on je jedan od optuženih za podstrekavanje na ubistvo Nikšićanina Ranka Vuletića 2019. godine. Od tada se nalazio u bjekstvu, zbog čega je za njim raspisana Interpolova potjernica. (nastaviće se)