среда, 14. јул 2021.

Metuzalem i Pašalić nastavljaju da uništavaju poljoprivrednike: Sluge uvozničkih lobija i njihova otužna amaterska igra oko sortne liste


Piše: Slobodan Vasković


1.

Bilo je nekoliko pokušaja eminentnih stručnjaka iz raznih oblasti - od medicinskih do poljoprivrednih da pokušaju “sortirati” aktuelnog Ministra poljoprivrede Borisa Pašalića.


Svaki od tih pokušaja završio je konstatacijom da je riječ o “furadanu", zabranjenom sredstvu za zaštitu bilja. Ovaj herbicid spada u bojni otrov, a smrtonosan je čak i za ljude.


2.

Brzina kojom Pašalić, pod komandnom palicom Steve Mirjanića Metuzalema i visokim pokroviteljstvom Milorada Dodika, uništava i dokusuruje poljoprivredu RS, sve njene grane, svjedoči da je narečeni najgori bojni otrov koji je bačen na voćare, stočare, povrtare i ostale stanovnike Republike Srpske koji se bave bilo kojom vrstom poljoprivrednih aktivnosti.


3.

Pašalić je za Metuzalema, autora i decenijskog izvođača radova totalnog uništenja poljoprivrednog sektora, tek šegrt, pa njime direktno komanduju, po Mirjanićevim naredbama, dva poznata otrovna pesticida Crvene Sekte Nikola Mićić i Gordana Đurić.


4.

Furadan Pašalić nastavio je svoje razarajuće djelovanje daljim urušavanjem Zakona o sjemenu poljoprivrednog bilja Republike Srpske.


Sorte koje su registrovane u državama EU ili državama u okruženju sa kojima graniči BiH, a koje imaju slične agroekološke uslove, mogu se priznati i bez ispitivanja na oglednom polju ili u laboratoriji - rekao je Pašalić u Narodnoj skupštini obrazlažući izmjene zakonskih odredbi.


5.

Naveo je da se priznavanje sorti vrši na osnovu zahtjeva koji podnosi vlasnik sorte ili njegov ovlašćeni zastupnik, uz koji se prilaže tehnički upitnik i rješenje o priznavanju ili upisu, izdato od nadležnog organa zemlje u kojoj je sorta priznata.


Obrazloženje obiluje kontradiktornostima i vodi potpunom obesmišljavanju ove veoma značajne materije i degradiranju zakona Republike Srpske, tvrde stručna lica iz ove oblasti.


6.

Pašalić je, zatvoren strahom od Metuzaema, “zaboravuo” da kaže, a trebalo je to reći narodnim poslanicima, da je njegov mentor i gospodar, bivši ministar Stevo Metuzalem Mirjanić lično, već jednom demolirao Zakon o sjemenu, jer je naknadno legalizovao nezakoniti upis stotina sorti poljoprivrednog bilja u tzv. Registar sorti.


Tu izmjenu zakona Stari Falsifikator napravio je na osnovu zaključka Vlade RS kojoj su “podmetnuti” lažni razlozi za donošenje izmjena. 


Jedan od najvažnijih razloga za kriminalno djelovanje Metuzalema bio je pokušaj rušenja sortne liste BiH i ukidanje uvoznih dozvola za reprodukcioni materijal u poljoprivredi


7.

Kada bi i prihvatili da je, kako kažu moji sagovornici, izmjena zakona potrebna i logična, kako je, onda, moguće u istu ravan staviti klimatske, geografske, zemlljišne i ostale uslove za ispitivanje i priznavanje sorti u državama članicama EU, sa uslovima u BIH? Kakve sličnosti imaju uslovi u Portugalu, Finskoj, Holandiji… sa agroekološkim i ostalim uslovima u BiH? 


Nemaju nikakve, ali to Pašaliću nije ni bitno. Jedino mu je važno da zadovolji Metuzalema!


8.

Pašalićev “Zakon” nije usaglašen za Zakonom o sjemenu i sadnom materijalu poljoprivrednog bilja BiH iako poljoprivrednici godinama imaju probleme upravo zbog toga, tvrde moji sagovornici!


Pašalić na ta pitanja nije odgovorio, kao ni zašto je kao izuzetak od ovog nakaradnog principa uzeta samo Srbija i Crna Gora. Šta je npr. Sa Turskom, Azerbejdžanom, Rusijom (njen evropski dio)?!


9.

Koja je uloga, pitaju se styručna lica (koja još uvijek smiju da bilo šta pitaju) Komisije za sorte RS ako se na opisani način priznaju i upisuju sorte? 


Nikakva! 


Uloga komisije za sorte potpuno je deplasirana, jer ona nema ni pravni osnov ni logičnu ulogu da priznaje nešto što nije ispitivano u BiH i pod nadzorom te Komisije, jer se opisani postupak može i treba završiti samo u administarstivnom postupku pred Ministarstvom poljoprivrede Republike Srpske i Komisiju treba potpuno isključiti iz ovog nakaradnog posla, navode moji izvori.


10.

Pašalić nije objasnio ni kako misli da zaštiti oplemenjivačka prava ako se pojave nosioci kada samo BiH, kao država, može da zaštiti ova prava, na osnovu važećeg Zakona o zaštiti oplemenjivača sorti poljoprivrednog bilja na nivou BiH.


Je li to olakšanje trgovine subjektima koji se bave uvozom sjemena i sadnog materijala poljoprivrednog bilja i da li je to i bio ključni Pašalićev zadatak, jer ima ličnu mkorist od toga? Sve ukazuje da jeste!


11.

Pašalić bi, prema mojim sagovornicima, morao da prizna  da u BiH ne postoje institucije koje imaju kapacite i ovlaštenje za DUS ispitivanja; To je postupak i način ispitivanja različitosti, ujednačenosti i postojanosti novih biljnih sorti u svrhu dodjeljivanja oplemenjivačkog prava i priznavanja sorti, te vrijeme dostave reprodukcijskog materijala (sjemena ili sadnog materijala) u svrhu DUS-ispitivanja.


12.

Jedino logično i ispravno bilo bi da se istovremeno promijene i entitetski i zakon na nivou BiH i da se propiše da se u BiH mogu uvoziti sorte poljoprivrednog bilja, koje su upisane u Zajednički katalog sorti EU, a da se Sortna lista BiH vodi samo na nivou BiH i samo za domaće i odomaćene sorte! 


13.

Ključno pitanje je zašto na sve ovo ćute eksperti za ova pitanja iz Republike Srpske?! 


Ćute, jer su kupljeni raznim funkcijama od “Crvene Sekte”; Ćute, jer se boje svoje sjene i, kao zadnji trulež, čekaju da se neko drugi bori za ono što bi oni trebalo da rade. (nastaviće se)