петак, 2. јул 2021.

Pranje novca “na struju”: U toku legalizacija opljačkanih osam miliona KM, u režiji Dodika i Prokletog Lihvara Stevanovića, koje će "konvertovati" u 18 legalno zarađenih miliona KM


Piše: Slobodan Vasković


1.

Dvije najunosnije “privredne” grane u Republici Srpskoj su izvlačenje novca, desetina miliona KM iz budžeta RS i pranje para.


2.

Obje se odvijaju pod budnim okom jednog od Kumova “Kriminalnog Sindikata” Milorada Dodika, čiji cilj nije samo bjesomučna pljačka već i biološko uništenje naroda u Republici Srpskoj.


3.

Pod Dodikovim ingerencijama je i najveći dio poslova Zvorničkog Kriminalnog Klana koji predvode Zoran Prokleti Lihvar Stevanović, Siniša Psiho Mijatović i Dejan Hijena Ilić.


4.

Ranije sam u nizu tekstova dokazao da je Klan Grada Droge Zvornika, koji predvodi pomenuti Triling Kumova, samo dio mnogo većeg i opasnijeg Zločinačkog Krakena, koji su vodili Siniša Kokeza (jedan krak) i Veljko Belivuk (drugi krak).


Najveći  dio Monstruoznog Krakena demontirale su agencije Republike Srbije, još uvijek rade na otrkivanju svih njegovih članova, ali Gang Grada Droge Medelina ostao je netaknut.



5.

Objavio sam da peru novac i u energetskom sektoru, a u ovom tekstu navodim konkretne milionske cifre na samo jednom projektu ubacivanja para iz crnih tokova u legalne.


6.

Riječ je o izgradnji mini hidroelektrane koju Zoran Prokleti Lihvar Stevanović gradi na području opštine Laktaši, na rijeci Vrbas.


Jasno je da to nije mogao učiniti bez Dodikove dozvole.  


7.

MHE je snage dva MW, zbog čije gradnje je čak promijenjen zakon kako bi Stevanović mogao da opere kriminalom stečeni novac.



8.

Gradnja ove MHE koštaće osam miliona KM. Očito je da za Stevanovića te milionske svote ne predstavljaju ništa, što i nije iznenađenje, jer je riječ o regionalnom kriminalcu, koji već trideset godina pljačka i krade: od šverca sitne stoke preko Drine; šverca devizama, ratnoprofiterske kupovine nekadašnjih jugoslovenskih dinara, koje je u vrećama dovozio preko Save iz susjedne Hrvatske (dok je rat već bjesnio), pa do mirnodopske faze u kojoj je oteo desetine miliona KM. Posebno se u pljačkanju istakao kao načelnik/gradonačelnik Medelina.


9.

Namjera mu je da otme i stotine miliona, sve pod Dodikovim visokim pokroviteljstvom i uparen sa Gordanom Pavlovićem Gocijem, vlasnikom firme “Pavgord”.


10.

Goci “Pavgord” je u posljednje dvije godine vrlo bitan Dodiku, jer preko njegove firme izvlači ogromne svote iz budžeta RS (riječ je o desetinama miliona KM), pere novac i kupuje vrijedne nekretnine. Uskoro ću detaljno objasniti o čemu je riječ, a bitnno je naglasiti da je Pavlović Dodikova veza sa crnogorkim kriminalnim klanovima.



11.

Vratimo se izgradnji MHE - Nakon što se objekat izgradi, biće oprano osam miliona crnih maraka, koje će se vrlo brzo vratiti kroz legalne tokove - od prodaje proizvedene struje.


Taj proces je nešto sporiji - novac bi se vraćao nepune četiri i po godine, jer zarada na MHE od dva MW je cca 1,8 miliona KM godišnje. Nakon tih 4,5 godina, u kojima bi se vratio oprani novac kroz legalne tokove, sve je čista zarada. I to milionska.


12.

Mnogo brži način je prodaja MHE nakon njenog puštanja u rad, a i mnogo isplativija, jer je zarada velika, a novac opran i još naplaćen ekstra profit.


13.

Uobičajena prodajna vrijednost MHE je njena desetogodišnja dobit: U ovom slučaju to je 18 miliona KM i biće prodana bez problema, budući da energetske kompanije sa Zapada kupuju ovakve objekte ne pitajući za cijenu, jer je riječ o, takozvanoj, zelenoj energiji.


14.

Praktično to znači da će, u slučaju prodaje (što je više nego izvjesno), na uloženih osam miliona KM (koje je ukrao od naroda RS), Zoran prokleti Lihvar Stevanović zaraditi čistih deset miliona KM; Plus što je za Klan oprao osam miliona KM.



15.

Nema nikakve dileme u to da je na djelu velika akcija pranja novca i to po zaštitom najviših funkcionera BiH i RS, listom pripadnika “Crvene Sekte”; Ne samo Dodika, već i drugih.


Potvrđuju to i činjenice koje sam već naveo u prvom tekstu o ovom kriminalnom aktu Stevanovića i Dodika, koji ga je odobrio. Bonus je bio lomljenje Ranka Karapetovića, bivšeg načelnika Laktaša i povratak zločinca, naručioca likvidacija i mafijaša spremnog na sve - Bude Stankovića, Dodikovog kuma.



16.

Svjedoči o tome i nastavak priče: Zbog njegovih megalomanskih zahtjeva, jer mu je potrebna što veća snaga MHE, kako bi se što više novca, sa jedne strane izvuklo iz budžeta RS, kroz finansijsku podršku tom sektoru, a, sa druge strane, opralo što više para izgradnjom objekta velikih gabarita i snage, “glavu” je izgubio Ranko Karapetrović, načelnik Laktaša u periodu 2016.-2020. godina.


17.

Karapetrović je eliminisan kao kandidat za načelnika opštine na izborima 2020. godine, a umjesto njega predložen je Miroslav Bojić, koji je i pobijedio u trci za načelnika.



Karapetrović nije ponovo imenovan za kandidata za načelnika, jer se zamjerio Dodiku i Stevanoviću, pošto nije dozvoljavao gradnju MHE od dva MW, budući da je to protivzakonito.


18.

Upravo Stevanović stoji iza izgradnje pomenute MHE i to preko firme “Waserkraft”.


“Waserkraft” d.o.o. osnovana je u Republici Srpskoj početkom 2016. godine, a njeni navodni osnivači su dvije italijanske firme. Riječ je o lažnom predstavljanju, jer je firma "tašna-mašna", a iza svega stoji Stevanović.


Zatražili su od opštine Laktaši koncesiju za izgradnju MHE i dodijeljena im je na 249 kWh.


19.

Međutim, to je Stevanoviću, koji ima velike planove pranja novca preko pomenute MHE, bilo malo i krenuo je u izgradnju šest puta veće i jače MHE - od dva megawata (MW).


20.

Karapetrović, svjestan da opština može izdati koncesiju za izgradnju MHE, snage do 250 kWh, nije dozvolio izgradnju MHE od dva MW, poslao je inspekciju na gradilište i to ga je koštalo “političke glave”.



Karapetrović je bio uporan, a onda je Dodik naložio da se promijeni Zakon o koncesijama, što je i učinjeno.


21.

Tako je donešen Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o koncecijama kojim je omogućeno Stevanoviću da poveća snagu MHE, a da ponovo ne traži koncesiju na potpuno novi objekat.


Praktično, omogućeno mu je da koncesiju koju je dobio od opštine i koja maksimalno iznosi 250 kWh, nakon izmjena Zakona, jednostavno pretvori u koncesiju od dva MW, što je Prokleti Lihvar i učinio.


Jednostavnije rečeno, omogućeno je “pravilo” - ko već ima dodijeljenu koncesiju ne treba tražiti dozvolu za veću snagu MHE.


22.

Novi Zakon, koji je usvojen samo zbog Prokletog Lihvara Stevanovića, donijela je urušena Narodna skupština RS 02.07.2020. godine.



Odmah po donošenju ovog kriminalnog akta, Stevanović je krenuo u izgradnju MHE ogromne snage i novo veliko pranje para.



Takođe, nakon usvajanja kriminalnog zakona, "Glas Laktaša" objavio je "ekskluzivno" da je Miroslav Bojić novi kandidat za načelnika Laktaša, što je bila svojevrsna politička osmrtnica za Karapetrovića!



23.

Ovaj slučaj pokazuje u kolikoj mjeri je Dodik satrao institucije RS, samim tim i Narodnu skupštinu RS, koja je poodavno takozvana, a njen puni naziv je Dodikov privatni parlament.


24.

Većina koja odlučuje u njegovom privatnom parlamentu, na čelu sa sve slabijom Sektom, čiji je Dodik predsjednik, direktno ide u korist kriminalaca, zlikovaca, trgovaca narkoticima, pljačkaša svih vrsta, a, u kontinuitetu od petnaest godina, protiv naroda koji bi trebala da predstavlja, a ne uništava, što Sekta beskrupulozno čini. (nastaviće se)