понедељак, 23. мај 2016.

Zona sumraka u SPC: Dodik zahtijevao od Irineja da Grigorija postavi za mitropolita dabrobosanskog

piše: Slobodan Vasković

Irinej tezgari pod Dodikovim šatorom
Milorad Dodik zatražio je od patrijarha Irineja da lobira na Saboru SPC-a, koji je trenutno u toku, kako bi vladika Grigorije bio ustoličen za mitropolita dabrobosanskog.

Sastanak Dodika i Irineja desio se prije par dana i trajao je gotovo dva sata, potvrdili su mi izvori iz Patrijaršije.

Dodik je rekao Irineju da je veoma bitno da Grigorije postane mitropolit, jer to njemu odgovara “za odbranu interesa RS”.

Dodik je obećao Irineju obilnu finansijsku pomoć i nove donacije SPC-u, ukoliko Grigorije postane mitropolit.

Grigorije je amdinistrator mitropolije dabrobosanske.

Mitropolit dabrobosanski Nikolaj upokojio se 28.10.2015. godine.

Većina episkopa zgrožena je ponašanjem i Dodika i Irineja i očekuje se, u nastavku zasjedanja Sabora, snažan otpor ovoj političkofinansijskoj operaciji, koja se odvija pod svodovima Patrijaršije.

Kakav licemjer je Grigorije, svjedoči činjenica da je na Sabor pristigao u skromnom automobilu “Ford c-max”, iako je opštepoznato da on nerijetko vozi najskupocjenije automobile, poput maseratija, rendžrovera…

Dodikov "Džoker": Grigorije sa novom maskom 
Vjeruje se da je Grigorije došao u skromnom Fordu, nakon što mu se u snu ukazao jedan od “anđela koji su nedavno sletili na Trg Krajine u Banjaluci” i rekao da će novinari i fotoreporteri praviti priču oko vozila kojima vladike pristižu na Sabor, te da “pripazi u čemu će”! 

I Grigorije posluša!

Do Dodikovog dolaska glavni favorit za mitropolita bio je vladika Fotije.


Od srijede (25.05.) se očekuje prava bitka na Saboru, a sve što se dešava ukazuje da je Irinej od SPC-a napravio, najblaže rečeno, Berzu! Što nije nikakvo čudo nakon Irinejevih sve češćih nastupa pod šatorom.