недеља, 29. мај 2016.

Izborne jedinice 4,5 i 6: Procjena rezultata Lokalnih izbora 2016. u trci za gradonačelnike/načelnike

piše: Slobodan Vasković

Moja terenska ekipa uradila je procjenu izbornih rezultata/pobjednika u trci za načelnike opština u svim izbornim jedinicama.

Prema tim istraživanjima, kada bi se izbori održali sutra, najjače stranke SDS i SNSD zadržale bi približan broj načelničkih pozicija kao i sada, s tim da predstojeći lokalni izbori neće biti copy paste onih 2012. godine.


Izborna Jedinica 4

Derventa 
Dugogodišnja vladavina SNSD-a i njihovog načelnika Milorada Simića gotovo sigurno će završiti u oktobru ove godine.  
SDS-ov kandidat, ko god bio, pobijediće SNSD-ovog, bez obzira da li će ta stranka kandidovati Simića ili Igora Žunića, koji je narodni poslanik. 
Miodrag Simić SNSD
SNSD je na opštim izborima doživo poraz u Derventi; Bilo je to vrlo poticajno po SDS, koji se veoma razvio u ovoj opštini. 
OO SDS Derventa smatra se najorganizovanijim i najefikasnijim odborom unutar te stranke.
Brod 
Brod je još jedna opština u kojoj će SNSD izgubiti. Njihov načelnik Ilija Jovičić doživjeće debakl. Kao i SNSD, jer su u ovom gradu svjesno ugrozili stotine porodica boračke populacije i invalida proteklog rata, ostavljajući ih bez primanja.
Jovičić i SNSD će platiti “tajkunski danak” - izgon vlasnika tezgi na pijaci u centru grada na lokaciju kraj gradske deponije. Učinili su to po nalogu tajkuna.
Pisao sma o tome u nekoliko navrata, a vlasnici tezgi su bivši borci i invalidi proteklog rata. 
Modriča
U Modriči se nakon dugo godina SDS ponovo vratio u igru. 
U ovom gradu odlučivaće fotofiniš.
SDS je, kao stranka, u ovom trenutku jači od SNSD-a u Modriči. Međutim, problem SDS-a je slabost koalicionih partnera, prije svega PDP-a koji nema ni 300 glasova u Modriči. NDP i SP su u Modriči u egalu, pa njihovi glasovi neće biti odlučujući.  
Mala prednost SDS-a u Modriči je zasićenost stanovnika SNSD-ovom dugogodišnjom vlasti.
Bitka u ovoj opštini je krajnje neizvjesna i pobjednika će odlučiti najviše nekoliko desetina glasova.
Vukosavlje
U ovoj maloj opštini neće biti utakmice između SNSD/DNS/SP i SzP, već će se izborna trka odvijati na etničkoj osnovi: Bošnjaci ili Srbi.
U Vukosavlju je načelnik bošnjačke nacionalnosti.
Potpuno je neizvjesno ko će dobiti bitku u ovoj maloj opštini.
Izborna jedinica 5
Doboj 
Obren Petrović
Uz Prijedor, Bijeljinu i Sokolac, Doboj je grad gdje izbori i ne treba da se održavaju - budući načelnik se zna, a to je Obren Petrović. 
Da budem potpuno precizan, u Doboju neće pobijediti SDS, već Obren Petrović. 
Petrovo 
Mala opština u kojoj je teško predvidjeti pobjednika, ali SDS trenutno ima blagu prednost.
Teslić 
Bitka u Tesliću je veoma značajna, jer u ovom gradu se direktno sukobljavaju najviši funkcioneri SNSD-a i SDS-a. 
Milan Miličević, aktuelni načelnik opštine, je predsjednik Glavnog odbora SDS-a, dok je Dragan Bogdanić, njegov protivkandidat iz SNSD-a, aktuelni ministar zdravlja. 
Važna je i činjenica da je premijerka Željka Cvijanović iz Teslića. 
Poraz u Tesliću bilo kog kandidata, znači i udar na vrh stranke kojoj pripada. 
Dragan Bogdanić
Za ministra Bogdanića vežu se mnoge afere, što mu je hendikep u kampanji. Miličeviću građani Teslića zamjeraju što je, po dolasku na načelničku poziciju, za savjetnika doveo svog šuru Nikolu Kovačevića.
Kovačević je neomiljen u Tesliću i Ahilova peta je MIličeviću. Miličević je imao još nekoliko nepotističkih poteza, koji su mu znatno umanjili šanse u predstojećoj izbornoj trci. 
Pored navedenog, Miličević u OO SDS-a ima probleme sa Dušanom Stojičićem, bivšim predsjednikom NSRS, koji predvodi dosta snažnu frakciju unutar stranke, sa još nekolicinom istaknutih članova SDS-a iz Teslića. 
Prednost Bogdaniću, vjerovatno i ključnu, donio je povratak Dragutina Škrebića iz NDP-a u SP. Škrebić će podržati Bogdanića za načelnika.
Kako stvari stoje, realno je očekivati povratak SNSD-a na vlast u Tesliću nakon četverogodišnje pauze.
Izborna jedinica 6

Bijeljina 
Mićo Mićić će nadmoćno pobijediti u izbornoj trci. 
Mićo Mićić
Ključ Mićićeve pobjede je što mu je protivkandidat preambiciozni, karikaturalni Zlatko Maksimović, kojeg podržava predsjednik GO SNSD Bijeljina Nedeljko Ćorić. Međutim, Maksimovića ne podržava najmanje 70 posto članova SNSD-a, tako da su njegove šanse nula.
Šamac
U Šamcu SNSD gubi izbore. Aktuelni načelnik Savo Minić nema nikakve šanse protiv kandidata NDP-a (NDP je dobio kandidaturu ispred SzP u Šamcu).
Minić se uopšte nije snašao u ulozi načelnika i ostaće bez ove pozicije.  
Ugljevik, Lopare i Donji Žabar su standardna SDS-ova uporišta, koja će to ostati i nakon oktobarskih lokalnih izbora. Što se, pak, Pelagićeva tiče, radi se o maloj opštini pa su sve prognoze preuranjene. (nastaviće se)