петак, 27. мај 2016.

I Tegeltija u optužnici za “Pavlović banku”?!

piše: Slobodan Vasković

Zoran Tegeltija, ministar finansija u vladi RS, mogao bi biti obuhvaćen optužnicom za malverzacije izvršene preko “Pavlović banke”.

Tegeltija je, 25.05. tokom saslušanja u Tužilaštvu BiH, dao vrlo neracionalne i neuvjerljive odgovore na pitanja zbog čega je budžetska sredstva prebacivao na račune “Pavlović banke”, iako je bio upoznat sa činjenicom da bi taj novac vrlo lako mogao propasti, jer je Banka na ivici likvidnosti.

On je svjesno rizikovao propast državnog novca, pokušavajući po svaku cijenu sačuvati likvidnost “Pavlović banke”, nakon pritvaranja njenog vlasnika Slobodana Pavlovića.

Tegeltija to nije činio svojom voljom, već po naredbi iz vrha Režima, ali on je odgovoran.

Ministarstvo finansija prebacilo je u prvoj polovini aprila ove godine 7 miliona KM budžetskih sredstava na račune “Pavlović banke”, kako bi spriječilo njen pad.

Upravo to je bio razlog zbog čega je Tegeltija pozvan na prvo u nizu saslušanja u Tužilaštvo BiH. 

Ministru finansija slijedi niz saslušanja u drugim predmetima koji se tiču finansijskih pronevjera u bankarskom sektoru.

“Pavlović banka” je u proteklih dvadesetak dana dva puta bila nelikvidna, ali je sve zataškano i Agencija za bankarstvo RS nije reagovala. 

Međutim, vrh ove Agencije više ne želi da učestvuje u nelegalnim poslovima prikrivanja nelikvidnosti “Pavlović banke”.

U slučaju “Pavlović banka” prvoosumnjičeni je Milorad Dodik, a potom Slobodan Pavlović, vlasnik “Pavlović banke”. 

Oni se terete za pranje 1,5 miliona KM.

Miodrag Stojanović, Pavlovićev advokat, nedavno je izjavio da, prema nalazu vještaka, u koji je imao uvid, u ovom slučaju nema pranja novca.Moji izvori iz Tužilaštva tvrde drugačije i navode da se Dodik i Pavlović i dalje terete za pranje novca.