недеља, 8. мај 2016.

Vaganje

piše: Slobodan Vasković
1.
Milorad Dodik ponovo je pozvao Opoziciju na sastanak. Na koji oni neće doći. Dodikov poziv mi liči na poslednji zov na odustajanje od “Vaganja” 14. maja. Kada su zakazani Protest i Kontramiting.

2.
Dodiku je “letio jezik ispred pameti”, pa je najavio Kontramiting. Sad ne može nazad. A ne ide mu baš najbolje na terenu sa prikupljanjem oduševljenih pobornika njegove propale politike. U stvari, ide mu vrlo loše. 

3.
Na GO SNSD naređena je opšta mobilizacija članstva, ali vrijeme je izgubljeno. Članstvo SNSD-a se koleba oko Kontramitinga. Mnogo je bliže nedolasku. Daleko su im Opštinski odbori od naređenih kvota. Predaleko.
Ni koalicioni partneri mu se uopšte ne trude da dovedu ikoga. 

4.
Za to vrijeme Opoziciji ide sasvim solidno. Vaganja će biti. 

5.
Dodik tvrdi da MUP RS neće dozvoliti nijedan incident i da su pokazali kompetentnost prilikom obezbjeđenja otvaranja obnovljene Ferhadije. Istina je da je taj skup bio odlično obezbijeđen.

6.
Istina je i da obezbjeđenje Protesta i Kontramitinga nije ni slično obezbjeđivanju otvaranja Ferhat-pašine džamije. Okolnosti su potpuno drugačije. Strasti mnogo raspaljenije. Broj ljudi će biti znatno veći. 

7.
Incident je već sama činjenica da je Dodik zakazao Kontramiting na dan Protesta. I to veliki. Incident je multipliciran Dodikovim tvrdoglavim neodustajanjem od Kontramitinga.  

8. 
MUP RS teško može da ima kredibilan plan u ambijentu istovremenih Protesta i Kontramitinga. Tek okvir, a unutar tog okvira će se morati improvizovati. Svaka improvizacija moguća je varnica. Svaka varnica mogući incident, svaki incident…

9.
Dodik je najavom Kontramitinga, istrajavanjem na njegovom održavanju, preuzeo ogromnu odgovornost. Sada će imati priliku i pokazati gdje su zaista i On i SNSD. Do sada je uspio podijeliti Narod; 14. maj će pokazati na kakve i kolike dijelove. Ne djeluje u ovom trenutku da je Dodik većinski dobitnik. 

10.
Svijest o tome tjera ga da i dalje traži načine sprečavanja Protesta. Do Kontramitinga mu nikada nije ni bilo. Posebno ne njegovim funkcionerima i članstvu. Koji su smatrali da je Dodikova najava Kontramitinga samo trenutni hir. Dok im Hir nije skočio na Nos.

11. 
14. Maj će pokazati i gdje je MUP RS.

12.
Bilo bi odlično da sve prođe bez ikakvih incidenata; Ukoliko, pak, incidenata bude, Dodik mnogo gubi, realno sve. Kontramitingom je namjeravao uplašiti Opoziciju, a samo je sebe doveo u težak defanzivni položaj. I MUP RS u najteže iskušenje od 1997. godine do danas. 

13.
U prvi mah MUP RS će djelovati jedinstveno. Ukoliko dođe do incidenata ili produženja Protesta na više dana, doći će i do polarizacije unutar MUP-a RS. To je nemoguće spriječiti. 

14.
Na Dodikovoj strani sigurno ostaju Specijalna policija MUP RS (njen veći dio), Jedinica za podršku CJB Banjaluka i Jedinica za prevenciju (njegova privatna Udba), koja se nalazi unutar Uprave za borbu protiv terorizma i ekstremizma.

15.
Veći dio MUP-a će, u mogućem lošem razvoju situacije/višednevniim Protestima, opstruisati naredbe o “tretiranju” Opozije; Jasno je šta to znači!

16. 
Svjestan je svega Dodik, što pojačava njegovu dezorijentisanost. I dalje je najbliže odluci da MUP RS zabrani protest. Što je tek prava Katastrofa!