среда, 25. мај 2016.

Bosić iznio uslove pod kojima Dodik i Režim mogu kapitulirati

piše: Slobodan Vasković

1.
Mladen Bosić iznio je uslove pod kojima Milorad Dodik&Režim mogu da kapituliraju.

Kao glavni preduslov da uopšte razgovara o kapitulaciji Dodika&Režima, Bosić je naveo da Javni servis mora promijeniti svoju uređivačku politiku.

Tek nakon toga, Bosić je spreman razgovarati sa Dodikom&Režimom o načinu formiranja prelazne vlade nacionalnog jedinstva koja će omogućiti održavanje fer i demokratskih prijevremenih opštih i predsjedničkih izbora.  I o ostalim uslovima, iznesenim 14. maja.

2. 
Bosić nije ostavio prostora nikakvoj dilemi da istrajava na zahtjevima od 14. maja, iako su Dodik&Režim iste izignorisali i već odbacili.

Bosić nije ostavio ni mnogo prostora Dodiku za predaju, što bi trebalo značiti njegovu ubijeđenost da protivnika “drži u šaci”!

3.
Usudio bih se reći da se Bosić nikako ne šali, niti ispaljuje populističke granate, već da počinje pripreme za nove Proteste. Koji će se, izvan svake razumne sumnje, desiti, ukoliko Dodik&Režim ne prihvate uslove sopstvene kapitulacije.

4.
Bosić je svjestan da su novi Protesti neminovnost, jer netalasanje ide  Dodiku u prilog, bez obzira na besparicu. 

Netalasanje i nenastavljanje Protesta bi potpuno poništilo pozitivne efekte onog održanog 14. maja. A nije ih bilo malo.

5.
Dodik&Režim neće prihvatiti uslove kapitulacije. Imaćemo nove Proteste.

6. 
Dodik se, nakon Bosićevih ponovljenih uslova, našao ponovo u defanzivi.

Politička kriza je opet u dvorištu Palate.

Sveobuhvatno Režimsko potcjenjivanje i etiketiranje Bosića kroz kontrolisane medije i političke izjave ne mijenja takvo stanje stvari. Dapače.

7.
Dodik vrlo teško može ponovo odgovoriti Kontramitingom. Iako će posegnuti za tim sredstvom, kao što je i najavio.

Dodik se panično boji bilo kakvog većeg Protesta; Nije siguran u institucije RS da će ga odbraniti i zato saziva Kontramitinge, kako bi stvorio Živi Štit. Između sebe i onih koji podržavaju Savez za promjene.

Dodikovi Kontramitingaši, mahom primorani da dođu 14., bili su njegov Živi Štit. To je jednom “odigralo” i neće nikada više. 

8.
Dodik nije sjedio skrštenih ruku od 14. maja, već je naredio MUP RS i paraudbašima da permanentno pritišću aktiviste opozicije širom RS, kako bi ih odvratili od nekog budućeg Protesta.

Idu i nove promjene u MUP-u RS, sve kako bi se ova insitucija što više ojačala za odbranu Režima. Luk i Voda. 

9.
Akcija pritiska na aktiviste je već sveobuhvatna, ali ne daje rezultate. 

Narod se jeste primirio, ali ne iz straha, već čekajući nove poteze Opozicije. 

Bosić je, iznošenjem uslova pod kojima se Dodik treba predati, najavio da će Protesta biti. Narednih dana krenuće ponovo veliko političko talasanje.

9. 
Dodik je nastavio i sa ulaganjem novih velikih količina novca u beogradske medije i tamošnje analitičare, premda je svjestan da su njihovi rezultati u opstrukciji Protesta 14. maja bili premršavi. Međutim, Dodik nema kud. 

Mora bacati pare po beogradskim salonima, ne bi li još jednom pokušao dočarati atmosferu podrške iz Beograda.

10.
Prije 14. maja pošlo mu je to za rukom, ali efekat je bio presiromašan. Nije pomogla ni velika, otvorena podrška Aleksandra Vučića i njegovih medija.

Podršku je Vučić dao, jer su ga Dodikovi lobisti, raspoređeni u nekoliko krugova oko premijera Srbije, ubijedili/slagali da ovdašnja Opozicija nema šanse. 

Vučić je htio da poentira, zaigrao se i razbio u paramparčad.

11. 
Isti ljudi ponovo vrte istu priču i Vučiću se ponovo servira da Opozicija ne može Dodika uzdrmati. 

Vučić zna kako je prošao 14. maja. 

Uprkos ponovnom agresivnom lobiranju Dodikovih plaćenika, premijer Srbije neće se miješati u novo srpskosrpsko odmjeravanje snaga. Bar ne intenzitetom kojim je to činio do 14. maja i na sam taj dan.

12.
Ni Crkva neće bezrezervno stati na Dodikovu stranu ovaj put.

Dodik je na netom završenom Saboru SPC-a doživio težak poraz.

Iako je njegov lični patrijarh Irinej predložio Grigorija za mitrpolita dabrobosanskog, taj prijedlog vladike su nadmoćnom većinom odbile.

Odbili su čak da glasaju o njemu, što je veoma težak poraz Irineja, težak poraz Dodika i najteži poraz Grigorija, jednog od crkvenih agenata SNSD-a.

13.
Dodik je strateški htio rukopoložiti Grigorija za mitropolita iz nekoliko razloga:  

  • Procijenio je da u Hercegovini Grigorije više ništa ne može učiniti za SNSD od dosad učinjenog. Pravilna procjena.
  • Procjenjivao je da bi Grigorije za SNSD dosta mogao učiniti kao mitropolit u narodu sarajevske regije, ali i u kontaktima sa međunarodnim faktorom. I to je bila dobra procjena, ali se nije ostvarila. 
  • Crkva je počela lagano da se udaljava od Dodika, kako sam to i najavio.
  • Cijena je bila poraz patrijarha i debakl Grigorija. Za vjersku zajednicu staru gotovo 800 godina, ta cijena nije čak ni sitnica. 

14.
Nalazimo se u središnjici šahovske partije koju igra Bosić sa Dodikom.

Tempo, koji je dobio pri otvaranju igre, Bosić je Protestom 14. maja pretvorio u veoma značajnu prednost. 

Uslovima za Dodikovu kapitulaciju tu prednost je uvećao.

Dodik sada već ulazi u cajtnot. 

Šta god da odigra, slijedi mu vrlo opasan “Šah”.