уторак, 24. мај 2016.

Papci vladike Hrizostoma: Bacanje ikona iz krstionice i Putevoditeljica

piše: Slobodan Vasković

Popularno je danas imati svoje Papke, naročito u politici, ali ima toga i u crkvenim krugovima. 

Hrizostom, vladika zvorničko-tuzlanski, nedugo nakon što je 13. jula 2013. godine ustoličen na to mjesto, počeo je dovoditi svoje Papke iz drugih eparhija. Oni su preko noći dobijali zvanja, dok je sveštenstvo i monaštvo, koje je Hrizostom zatekao u Eparhiji zvorničko-tuzlanskoj, bilo zapostavljeno, a nerijetko i progonjeno. 

Masline i ulje
Jedan od prvih papaka pristigao je iz Mitropolije crnogorsko-primorske. Riječ je o jeromonarhu Jefremu, kojeg je Amfilohije namjeravao raščiniti zbog pronevjere velike svote novca iz kase manastira Reževići, u kojem je Jefrem bio upravitelj. 

Jeromonah Jefrem je izvršio prevaru u poslu sa maslinama i maslinovim uljem. 

“Nemoj slučajno da mi ga vraćaš”, poručio je Amfilohije Hrizostomu, kada je ovaj preveo u svoju eparhiju pomenutog “podvižnika”.

Nije Hrizostom doveo Jefrema bez valjanog razloga. Cilj mu je bio da preko njega udari na etno-selo “Stanišić”, čiji je vlasnik Boris Stanišić.

Boris Stanišić je unutar entno-sela podigao manastir, koji je zajedno sa hramom Svetog Nikole i Konakom ugovorom ustupio Srpskoj pravoslavnoj crkvi. 

Hrizostom, koji je veoma gramziv, vidio je priliku da dobro zaradi u Stanišićevom etno-selu. On odmah jeromonaha Jefrema postavlja za nastojatelja, a ubrzo i za igumana Svete porodice u etno-selu “Stanišić”.

Manastirski prihod za provode
Od tog trenutka sav manastirski prihod uzimaju iguman Jefrem i vladika Hrizostom, koristeći ga za lične svrhe, dok u Eparhiju ne ide ni marka. 

Eparhijska kontrola ne smije da izvrši uvid u finansije, a interesantno je da manastir posle postavljenja Jefrema za igumana ništa više ne kupuje u eparhijskom magacinu za potrebe sopstvene prodavnice. 

Svi ostali manastiri iz Crkvene opštine moraju to činiti i plaćati robu po enormno visokim cijenama Eperhiji.

Plan napada na Borisa Stanišića
Nakon što se Iguman Jefrem ustoličio, sa Hrizostomom pravi plan napada na ktitora manastira Borisa Stanišića i njegovu porodicu. 

Osim širenja najgroznijih priča o ovom uvaženom privredniku, išli su tako daleko da na liturgiji nikada nisu pominjali upokojene oca i brata g. Stanišića, čiji se grobovi nalaze pored hrama. 

Iguman Jefrem poznat je po tome što voli da putuje, ali i da se provodi po kafanama i barovima u Srbiji i Hrvatskoj. Novac mu je, kao i Hrizostomu, stalno potreban. 

Kako bi došli do para oni ruše krstionicu manastira (koja je podignuta u duhu ruske crkvene arhitekture) i prave prodavnicu, narušavajući tako i izgled i manastira i cijelog kompleksa. 

Prave i turističku (pokloničku) agenciju "Putevoditeljica", koju smještaju u dotadašnjem episkopskom konaku. 

Boris Stanišić je u nekoliko navrata tražio sastanak sa Hrizostomom, ali je ovaj odbijao da se sretne s njim. 

Bacanje ikona
Dara je prevršila mjeru kada su Hrizostom i iguman Jefrem krenuli u izgradnju kafane kod manastira, nakon čega se Boris Stanišić obratio direktno patrijarhu Irineju.

U pismu Irineju Stanišić se pozvao na darodavni ugovor između njega i Eparhije u kojem stoji da “darodavac ima pravo da traži povrat dara ukoliko primalac poklona promijeni namjenu manastira”. 
U ovom slučaju Eparhija je ta koja je narušila ugovor, jer je iguman Jefrem krstionicu pretvorio u prodavnicu, a u konaku je otvorio i turističku agenciju.

Da je riječ o bogohulniku, a ne o sveštenom licu, potvrđuje i činjenica da je izbacio i ikone iz krstionice.

Patrijarh Irinej je shvatio da će doći do strašnog skandala (bar je nešto shvatio) ako sve ne prekine, pa je pozvao Hrizostoma i naredio mu da se sve vrati u prvobitno stanje. Hrizostom se, naravno, pravio nevješt, rekao da nije upućen o čemu se radi, ali igumana Jefrema nije uopšte kaznio. 

Putevoditeljica
Pokloničko-turistička agencija Eparhije zvorničko-tuzlanske pod imenom “Putevoditeljica” počela je sa radom 4. avgusta 2014. godine. Predstavljena je kao čudo od kojeg će Eparhija imati ogroman prihod. 

Ubrzo su uvidjeli da je riječ o propalom poslu, od kojeg ne mogu obezbijediti plate i doprinose za dvoje zaposlenih, pa je Hrizostom raspisao da sve parohije moraju organizovati poklonička putovanja isključivo preko “Putevoditeljice”. 

To je i učinjeno, a iguman Jefrem je podigao cijene za 300 posto. 

Primjera radi, obilazak manastira na Ozrenu koštao je 4 do 5 KM, a Hrizostom i iguman Jefrem su cijenu podigli na 15 KM. 

Međutim, ni to nije pomoglo da “Putevoditeljica” postane profitabilna, jer vjeroučitelji nemaju obraza da djeci naplaćuju toliki novac, svjesni da većina stanovništva živi u veoma teškim uslovima. 

Hrizostom i iguman Jefrem se nisu predavali. Od pokloničke turističke agencije prave pravu turističku agenciju i nude aranžmane na crnogorskom primorju. 

Nažalost, malo ko je preko njih otišao da se sunča, jer su ona dva radnika Agencije (turizmolog i sekretar) otpušteni, a “Putevoditeljica” je u teškom minusu.     

Prevare prilikom izgradnje hrama “Svetog Pantelejmona”
Nije iguman Jefrem jedini Papak kojeg je doveo Hrizostom. 

Od Grigorija je preuzeo protonamjesnika Sinišu Šarenca. O kakvom se prevarantu radi, najbolje svjedoči podatak da ga je Grigorije Hrizostomu prepustio bez riječi. 

Protonamjesnik Šarenac čim je prešao u Eperhiju zvorničko-tuzlansku počeo je finansijski da šara, pa je nagovorio Hrizostoma da krenu u izgradnju hrama Svetog Pantelejmona na koridoru u Bijeljini. 

Za samo dvije godine, Šarenac se zadužio 300.000 KM i to cca 200.000 je dužan preduzeću “Buk promet”, a ostatak firmi “Prizma”.

Dužan je čak i jednoj limarskoj radionici. 

Pomenute firme prijete tužbama, ali Hrizostom i Šarenac ne haju. Namjera im je da sve prebace na Crkvenu opštinu, kao što je to Hrizostom činio i dok je bio episkop bihaćko-petrovački. 

Svom nasljedniku Atanasiju ostavio je dug od million maraka. (nastaviće se)